Sjednica Vlade: U Sabor upućen prijedlog Zakona o prijenosu vlasništva nekretnina na Sindikalni fond i sindikate

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/13_rujna/Bacic.JPG

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona kojim će se 35 nekretnina u privremenom vlasništvu Republike Hrvatske prenijeti na sindikate i Sindikalni fond nekretnina, čije je ustrojavanje predviđeno, a kojim će se riješiti to pitanje, sporno još od 1997. godine.

Donošenjem ovoga zakonskog prijedloga konačno se rješava pitanje vlasništva nad nekretninama koje su na temelju Zakona o udrugama iz 1997. privremeno prešle u vlasništvo Republike Hrvatske, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, te dodao kako intencija nije bila da nekretnine trajno prijeđu u vlasništvo države, već da se sindikati dogovore oko podjele, a ako ne uspiju, odluku je trebao donijeti Hrvatski sabor, međutim, ni jedno ni drugo nije nikada realizirano.

Zakonskim prijedlogom predviđa se, također, ustrojavanje Sindikalnog fonda nekretnina, na temelju sporazuma sklopljenog 2010. među sindikatima.

"Osnovna ideja zakona je da se većina nekretnina prebaci na zajednički Sindikalni fond nekretnina, kojim bi upravljali sindikati u skladu s ranijim sporazumom, dok bi manji dio nekretnina pripao točno određenim sindikatima koji te nekretnine koriste", istaknuo je ministar.

Izvijestio je da je, nakon obavljenih očevida i nekoliko krugova konzultacija, postignut dogovor oko 35 nekretnina koje bi bile pogodne za povrat sindikatima, a za koje je nedvojbeno utvrđeno da pripadaju određenoj sindikalnoj središnjici.

Temeljem sporazuma iz 2010. utvrđeno je da Savez samostalnih sindikata Hrvatske stječe vlasnički udio od 32,58 posto, Nezavisni hrvatski sindikati 29,97, Matica hrvatskih sindikata 22,49, Hrvatska udruga sindikata 9,8, a Udruga radničkih sindikata Hrvatske udio od 5,16 posto.

Zakon o razmjeni podataka između država članica EU

Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o razmjeni podataka između tijela za provedbu zakona država članica Europske unije, a koji je, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ključan za jačanje sigurnosne suradnje unutar Europske unije.

"Transnacionalni kriminal i terorizam zahtijevaju brzu i učinkovitu razmjenu informacija, a dosadašnja regulativa nije bila dovoljno učinkovita, što je potvrdila praksa", kazao je.

Usklađivanjem s Direktivom Europske unije, definiraju se jasna pravila i rokovi za razmjenu podataka, uspostavlja jedinstvena točka za njihovu razmjenu i jača uloga Europola kao informacijskog središta, naveo je Božinović, napominjući kako smo, s obzirom na našu nedavnu evaluaciju za Schengen, spremni za implementaciju ovog zakona.

Povećanje maksimalnog intenzitet potpora za ulaganja u STEP projekte

Usvojen je zaključak o prihvaćanju dopune Karte regionalnih potpora za razdoblje 2022. - 2027., čime će se povećati maksimalni intenzitet potpora za ulaganja u STEP projekte.

U ožujku ove godine stupila je na snagu europska uredba o uspostavi Platforme za strateške tehnologije za Europu (STEP), s ciljem mobiliziranja ulaganja u digitalnu tehnologiju, čiste tehnologije i biotehnologije, te je u tom kontekstu, pojasnila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, Europska komisija nadopunila Smjernice za regionalne državne potpore, prema kojima je za ulaganje u STEP projekte moguće povećati maksimalni intenzitet potpore za deset posto na područjima "a", što uključuje Jadransku, Sjevernu i Panonsku Hrvatsku, a za do pet posto na području "c", u koje spada Grad Zagreb.

Bilić je, između ostaloga, podsjetila na izmjenu Karte regionalnih potpora 2014. - 2020., koja se pokazala  izrazito nepravednom, jer je nadprosječno razvijeni Grad Zagreb bio uključen u statističku NUTS-2 regiju Kontinentalna Hrvatska, zbog čega su trpjele ispodprosječno razvijene slavonske županije, s obzirom na to da je Grad Zagreb podizao ukupnu razinu razvijenosti regije, pa su poduzetnici imali pravo na manji intenzitet potpora.

Odlukom Vlade, umjesto na dvije, Kontinentalnu i Jadransku, Hrvatska je tako podijeljena na četiri NUTS-2 regije - Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb, rekla je Bilić, što je rezultiralo povećanjem maksimalnih intenziteta potpora na području cijele Hrvatske.

Nacionalni koordinacijski odbor za fondove EU-a

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Nacionalnog koordinacijskog odbora (NKO) za fondove Europske unije, koju je, sukladno Zakonu o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU-a u Republici Hrvatskoj, pripremilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

S obzirom na to da je u tijeku provedba financijskog razdoblja 2021. - 2027., proširen je obuhvat postojeće odluke o osnivanju NKO-a, kako bi se obuhvatile zadaće i aktivnosti za navedeno razdoblje.

 "Prijedlogom ove odluke proširen je sastav članstva NKO-a, te su prilagođene njegove zadaće u odnosu na financijsko razdoblje 2021. - 2027., odnosno, u odnosu na sva buduća razdoblja", rekla je državna tajnica Bilić, dodajući da je, pored osnivanja NKO-a, odlukom predviđeno i uspostavljanje njegovih tematskih pododbora sa zadaćama i članstvom.

Prihvaćeno pokroviteljstvo nad konferencijom „Desetljeće poslovnog povezivanja“ i humanitarnim koncertom Udruge Prsten

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad konferencijom „Desetljeće poslovnog povezivanja“, koju organizira Udruga za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske MEETING G2, a koja će se održati sredinom studenog u Zagrebu.

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić kazao je kako je riječ o udruzi koju su osnovali povratnici i useljenici iz dijaspore i jedna je od rijetkih aktivnih udruga povratnika koja je prepoznatljiva u području gospodarskog povezivanja, suradnje i pružanja potpore povratku hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Vlada je, također, prihvatila i pokroviteljstvo nad održavanjem humanitarnog koncerta Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten, koji će se održati 13. listopada ove godine u Rijeci.

Riječ je o udruzi koja okuplja stručnjake iz svih područja života, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive i rade u Hrvatskoj, a cilj koncerta je prikupljanje financijskih sredstava za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji studiraju u Hrvatskoj.



Pisane vijesti