Sjednica Vlade: Ukida se zastara za teška ubojstva, a psihičko nasilje u obitelji postaje zasebno kazneno djelo

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/23 srpanj/DSC_2432.jpg

Na današnjoj, 177. sjednici Vlade Republike Hrvatske u saborsku je proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (EU), a donesena je i Odluku o donošenju Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Na današnjoj, 177. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluku o donošenju Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Obrazlažući Odluku, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je kako je predmetna Strategija sastavni dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, ali se donosi kao zaseban dokument jer će iz nje proizaći Akcijski plan razvoja pomorstva do 30. travnja 2015. godine. Strategijom pomorskog razvitka i integralne pomorske politike utvrđuje se daljnji razvoj međunarodnog i nacionalnog brodarstva, izobrazba pomorskog kadra, razvoj obalnog linijskog pomorskog prometa, razvoj pomorskih luka, razvoj nautičke ponude, sigurnosti pomorske plovidbe, zaštite okoliša, te sigurnosne zaštite brodova i luka. Njezina je misija stvoriti uvjete i izgraditi kapacitete učinkovitog i ekološki osviještenog brodarstva, koji će uz visok stupanj profesionalnosti i sigurnosti pružati usluge prijevoza u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, kao i osigurati uvjete za učinkovitu prometnu povezanost otoka s kopnom i otoka međusobno, nadopunjavati sustav obrazovanja pomorskog kadra, provoditi implementaciju strateških infrastrukturnih projekata i investicijskih programa od posebnog značaja za pomorstvo Republike Hrvatske s ciljem povećanja konkurentnosti prometnih i pomorskih pravaca, te organizirati sustav pomorskog sektora na način da isti zadovoljava svim uvjetima zaštite okoliša, održivog razvoja, sigurnosti plovidbe, sigurnosti ljudskih života i imovine.

U saborsku je proceduru upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (EU). Najvažnija novost koju donosi ovaj Prijedlog posebna je odredba kojom se proširuju razlozi isključenja protupravnosti za kaznena djela uvrede i sramoćenja. Ovom se odredbom jasnije nego do sada određuju pretpostavke pod kojima sud može osloboditi okrivljenike koji su difamantne tvrdnje iznijeli u javnom interesu. Također je olakšan dokaz istine ili dobre vjere, a ujedno se daju i jasnije upute sudovima, čime je olakšan i položaj okrivljenika u postupku. Nova odredba će u velikoj mjeri olakšati obranu novinarima i spriječiti neopravdane osude. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kao jednu od važnih izmjena i dopuna izdvojio je inkriminiranje psihičkog nasilja u obitelji kao zasebnog kaznenog djela. Također se prvi puta u Kazneni zakon uvode definicije neodređenih vrijednosti, koje se do sada bile definirane Stajalištima Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Mala vrijednost prema pravnim shvaćanjima iznosi 2000 kuna, a uzimajući u obzir da se značajan dio kaznenih djela protiv imovine odnosi upravo na djela u kojima je oštećenicima prouzročena šteta ispod 2000 kuna, kao i financijsku situaciju u društvu i iznos prosječnog dnevnog dohotka, predlaže se malu vrijednost stvari, imovinskog prava i imovinske koristi utvrditi Kaznenim zakonom i to u visini do 1000 kuna. Ministar pravosuđa istaknuo je i da je odredba o nezastarijevanju proširena na kazneno djelo teškog ubojstva, te na kaznena djela terorizma i ubojstva osobe pod međunarodnom zaštitom kao posebne oblike teškog ubojstva. Nadalje, za prisile i prijetnje svim osobama koje su odgovorne u obavljanju javne službe, kao što su, primjerice, prosvjetni i zdravstveni radnici, pokretat će se progon po službenoj dužnost. Novost je i povisivanje sankcija za kazneno djelo podmićivanja zastupnika i sada će te kazne biti jednake onima za ostala koruptivna djela.

Vlada je prihvatila VIII. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske. Predmetno Izvješće je izrađeno u suradnji i na temelju izvješća svih uključenih agencija, a sadrži najvažnije aktivnosti provedene u razdoblju 2013. godine. Izvješće pokazuje da se na području integriranog upravljanja granicom nastavlja s poduzimanjem niza aktivnosti usmjerenih na jačanje administrativnih, institucionalnih i tehničkih kapaciteta i sposobnosti nadležnih agencija. Zamjenik ministra unutarnjih poslova unutarnjih poslova Evelin Tonković predstavio je i Strategiju integriranog upravljanja granicom. Osnovni cilj Strategije je ispunjavanje svih kriterija za pristupanje Republike Hrvatske Schengenskom prostoru. U tom pogledu, potrebni su ne samo učinkovit rad granične policije, nego i suradnja svih drugih mjerodavnih ministarstava i agencija, s ciljem očuvanja nacionalne i sigurnosti Europske unije, posebno u smislu borbe protiv nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala. Strategija Republike Hrvatske slijedi koncept integriranog upravljanja granicom Europske unije, a temeljit će se na modelu kontrole četiri stupa: 1. Mjere u trećim zemljama, 2. Suradnja sa susjednim zemljama, 3. Granična kontrola i 4. Mjere kontrole u području slobodnog kretanja, uključujući i povratak, uz horizontalne komponente: sprječavanje prekograničnog kriminala, šira međuagencijska i međunarodna suradnja, provedba, koordinacija i pristup Schengenskom informacijskom sustavu i koordinacija aktivnosti s državama članicama Europske unije. Donesen je i Akcijski plan za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom. Zamjenik ministra Tonković pojasnio je da sukladno ciljevima Strategije, Akcijski plan postavlja jasne rokove za provedbu pojedinih mjera, propisuje glavno odgovorno tijelo, tijela koja su identificirana kao suradnici ili korisnici posebne mjere, tijelo zaduženo za koordinaciju svih potrebnih i vezanih aktivnosti i konačno tijelo ili jedinicu odgovornu za pravodobnu i učinkovitu provedbu mjera.

Vlada je na sjednici donijela i Odluku o prihvaćanju Reforme zajedničke poljoprivredne politike - Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako Reforma, između ostalog, obuhvaća uspostavu novog sustava izravnih plaćanja u razdoblju od 2015. do 2020. godine. Pojasnio je i kako su promjene u odnosu na postojeći sustav vezane uz definiranje općih uvjeta za provedbu izravnih plaćanja kao što su definicije poljoprivredne aktivnosti i aktivnog poljoprivrednika, minimalnih zahtjeva za ostvarenje izravnih plaćanja, obveznog smanjenja potpore velikim korisnicima ili preraspodjele sredstava u korist malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava. Za provedbu novog modela izravnih plaćanja Hrvatska ima na raspolaganju u programskom razdoblju 2015.-2020. maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60%. Dodatno je za izravna plaćanja omotnica iz Ugovora o pristupanju s 373 milijuna eura povećana na 423 milijuna eura, što je povećanje za više od 13% ili 50 milijuna eura, istaknuo je ministar Jakovina.

Obrazlažući Odluku o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za prodaju poslovnog udjela društva Luka Vukovar d.o.o., Vukovar, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da se pokreće postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju 100% poslovnog udjela nominalne vrijednosti 38.072.400,00 trgovačkog društva Luka Vukovar d.o.o., Vukovar. Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju poslovnog udjela iznosi 30 dana od dana objave poziva za iskazivanje interesa za kupnju poslovnog udjela u dnevnim novinama, na web-stranici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i na web stranici Centra za restrukturiranje i prodaju. U cilju povećanja zaposlenosti i iskorištenosti kapaciteta potreban je dodatni iskorak odnosno partner koji bi osigurao dodatne terete luci.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar predstavio je Odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2014./2015.; Pravo na sufinanciranje u iznosu od 50 posto cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred ostvarili bi učenici osnovnih i srednjih škola koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi i korisnici pomoći za uzdržavanje. Ministar Mornar istaknuo je kako je u proračunu za 2014. godinu osigurano 21.675.000,00 kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike, budući da je Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje otkazan Odlukom Vlade od 27. prosinca 2013. godine.

Između ostalog, dana je i suglasnost Hrvatskom košarkaškom savezu, za podnošenje kandidature za organizaciju jedne skupine i završne faze Europskog košarkaškog prvenstva za seniore - Eurobasket 2015., koje će održati u rujnu, 2015. godine, u Zadru i Zagrebu.
 

Pisane vijesti