Sjednica Vlade: Zabrana novog zapošljavanja u tijelima državne uprave, stručnim službama, uredima te javnim službama

Slika /Vijesti/2014/Rujan/25 rujna/DSC_6879.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je kako su navedene odluke u skladu s namjerom da se u oba sektora smanji broj službenika i namještenika i poslovanje racionalizira uslugama izvana
 

S današnje 184. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućen Program poboljšanog kreditiranja poduzetništva i obrta KREDITOM DO USPJEHA 2014. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da će Program poboljšanog kreditiranja, uz smanjenje kamata, omogućiti lakšu dostupnost izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti malih i srednjih tvrtki. Pojasnio je i kako se Program provodi kroz dvije mjere, odnosno dva kreditna programa. Prvi je Kreditom do konkurentnosti, koji se odnosi na kredite od 100 tisuća do 5 milijuna kuna, a čija je namjena kupnja, izgradnja ili uređenje gospodarskih objekata te kupnja nove opreme. Druga mjera, pod nazivom Kreditom do uspješnog poslovanja, u fokusu ima likvidnost tvrtki. Ministar je obrazložio kako se ona odnosi na kredite koji će se davati bez posebnih hipoteka, odnosno nekretnina kojima se osiguravaju krediti. Također je rekao da će ti krediti biti u visini od 30 tisuća do 200 tisuća kuna uz maksimalnu kamatu od 8 posto, ali će Ministarstvo osigurati subvencije od 5 postotnih poena što će krajnju kamatu za korisnika spustiti na 3 posto. „To će biti najjeftinija kamata na tržištu što se tiče likvidnosti tvrtki“, istaknuo je ministar Maras.  

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Unapređivanje usluga prilagođenih djeci u sustavu pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, sporta i kulture, ministrica je navela kao prvi od četiri strateška cilja ovoga dokumenta. Drugi, jednako važan, eliminacija je svih oblika nasilja nad djecom, zatim osiguranje prava djece u ranjivim situacijama te osiguranje aktivnog sudjelovanja djece. Ministrica Opačić obrazložila je da je u Strategiji poseban naglasak stavljen na izgradnju sustava koji će pomoći tjelesnom i mentalnom zdravlju djece, kao i na izgradnju sustava pomoći roditeljima. Istaknula je uspješnost u provedbi preventivnih aktivnosti te važnost međuresorne suradnje ministarstava, a posebno suradnje s lokalnom zajednicom.

Obrazlažući Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o europskom partnerstvu, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je kako se njime daje pravni okvir suradnje Hrvatske i Albanije u smislu prenošenja znanja, iskustva i ekspertize koje Hrvatska ima iz pregovaračkog i pristupnog procesa. Podsjetio je da su ovakvi ugovori već sklopljeni s nizom država jugoistočne Europe koje žele ući u Europsku uniju.              

Raspravljalo se i o Prijedlogu uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon. „Uvodimo pravedniji način naplate koji se temelji na principu – tko više onečišćuje, više plaća“, istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i pojasnio kako će novi kriterij biti izračun emisija CO2 i onečišćujućih tvari te broj prijeđenih kilometara. Prema preliminirnim izračunima, na taj će način 52 posto građana kod registracije plaćati manju naknadu nego dosad. „Nastojimo podići svijest građana da će se korištenjem ekološki prihvatljivijih automobila može utjecati na kvalitetu zraka u gradovima“, zaključno je naglasio ministar Zmajlović.

Vlada je usvojila i Odluku o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka. Ministar turizma Darko Lorencin pojasnio je kako se ovom Odlukom, budući da je riječ o složenom projektu, omogućava njegova realizacija. Određen je i rok za izvedbu projekta od 48 mjeseci od trenutka dobivanja svih pravovaljanih dozvola. Ministar je istaknuo da će kriterij za odabir najpovoljnije ponude biti visina naknade za pravo građenja, visina naknade za zakup hotela Grand koji je kulturno dobro, te visina za koncesiju na pomorsko dobro.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović dodao je kako je trebalo obaviti složen pravni i administrativni posao da bi projekt došao u fazu realizacije, što prethodne vlade nisu htjele raditi ili nisu imale znanja. „Samo je pitanje posla i odluke hoće li to stajati dvadeset godina u ruševinama kao ruglo Hrvatske ili će vlast upravljati imovinom koja je narodna imovina, da se tako staromodno izrazim“, obrazložio je predsjednik Vlade i istaknuo: „Sada očekujemo da se uđe u završnu fazu, da se zakopa lopata, da bude u funkciji i da se tamo zapošljava.“  Ocijenio je da će na samome mjestu raditi stotine ljudi, ali će posredne koristi od kompleksa i njegovih gostiju više platežne moć imati tisuće ljudi. „Kao što vidimo, u turizmu je i dalje isplativo djelovati, dobro se zarađuje, broj gostiju i prometa raste, prema tome, to je za hrvatsku platnu bilancu spasonosna formula sve ove godine, i prije krize“, zaključio je predsjednik Vlade.     
 
Između ostalog, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske te Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić pojasnila je kako su navedene odluke u skladu s namjerom da se u oba sektora smanji broj službenika i namještenika i poslovanje racionalizira uslugama izvana. 
 

Pisane vijesti