Slučaj Agrokor je zatvorena tema, uspjeli smo osigurati da najveća kriza prođe pored hrvatskog gospodarstva

Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/23 kolovoza/IMG_97141.jpg

Nakon što je sudjelovao u radu Konferencije veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske, koja se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na organizaciji ove sustavne i kontinuirane komunikacije između šefova naših diplomatskih misija i konzularnih ureda te vojnih izaslanika s državnim vrhom i ministrima te drugim akterima vanjske politike.

''Kroz ova dva dana raspravljat će se o svim ključnim temama u međunarodnim odnosima, prioritetima hrvatske vanjske politike, smjernicama djelovanja naše diplomatske mreže u bilateralnom smislu i u okvirima multilateralnih foruma'', kazao je Plenković.
 
Okupljene novinare izvijestio je da se danas razgovaralo o mijenjajućim globalnim odnosima, poziciji Hrvatske u EU i na jugoistoku Europe, odnosima sa susjedima, predsjedanju Vijećem Europe i Srednjoeuropskom inicijativom, pripremama za predsjedanje Europskom unijom, novom zagrebačkom sastanku na vrhu 2020. godine, gospodarskoj i javnoj diplomaciji te razvijanju boljih odnosa s Hrvatima izvan Hrvatske.
 
''Bilo je vrlo korisno i ti će se razgovori nastaviti i večeras kada ćemo se susresti u Vladi'', najavio je Plenković.
 
I dalje ćemo graditi partnerstvo Hrvatske i Njemačke
 
Upitan da li je njegov skori posjet Njemačkoj nagovještaj nekog novog strateškog partnerstva, predsjednik Vlade je naglasio da Hrvatska ima izvrsne odnose s Njemačkom i kontinuirani dijalog s kancelarkom Merkel i brojnim ministrima.
 
Podsjetio je da su nedavno Njemačku posjetili ministri Krstičević i Božinović te razgovarali o ključnim temama poput obrambene suradnje i suradnje u okviru unutarnjih poslova, osobito migracijske politike.
 
''Ovaj sastanak bit će prigoda da dogovorimo i usuglasimo jedan akcijski plan od desetak temeljnih područja gdje bismo elaborirali odnose s Njemačkom, bilo da je riječ o političkom dijalogu, gospodarstvu, europskim pitanjima, kulturnoj, tehničkoj i sektorskoj suradnji. Ono što želimo je veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku. Naše partnerstvo koje postoji u okviru NATO-a i EU je vrlo kvalitetno. Uvijek govorimo da je Njemačka, osobito kancelarska Merkel, svojevrsno sidro stabilnosti europskoga projekta i motor Europske unije. Na tom tragu Hrvatska već godinama ostvaruje to partnerstvo i to ćemo i dalje graditi i u političkom i u diplomatskom pogledu'', istaknuo je Plenković.
 
Izbjegli smo najveću ekonomsku krizu i slom hrvatskog gospodarstva
 
''Što se tiče ukupne aktivnosti Vlade glede Agrokora, mislimda bi cijela javnost, pogotovo ona ekonomska i politička, trebala biti zahvalna Vladi, pa i ulozi bivše potpredsjednice Vlade Dalić, jer smo izbjegli najveću ekonomsku krizu i slom hrvatskog gospodarstva. Sve što smo radili, radili smo u interesu radnih mjesta, stabilnosti kompanije, spašavanja OPG-ova, malih i srednjih poduzeća i to sve bez angažmana novca iz državnog proračuna. To je bila bit, time smo se vodili i to je ono što smo ostvarili. To je jedno od ključnih postignuća ove Vlade na koje smo ponosni'', rekao je predsjednik Vlade odgovarajući  na novinarsko pitanje vezano uz Agrokor. Dodao je i kako je Vladinim angažmanom postignuto to da je najveća kriza prošla pored hrvatskog gospodarstva.
 
Na novinarsku opasku da ministar Zdravko Marić nije prijavio sve sastanke Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, rekao je kako je Povjerenstvo već donijelo zaključke o tome.
 
"Ovo sve je orkestrirano na prvi dan Vlade, recikliranje tema koje su passe, koje su prošle. To je dio političke borbe, ja to razumijem i tome se suprotstavljam. Znam što radimo, kako radimo, s punim integritetom u interesu hrvatske ekonomije i političke stabilnosti, sprječavanja kriza i očuvanja radnih  mjesta i ono što je najvažnije – veća je zaposlenost i nikad manja nezaposlenost, a turistička sezona je bolja od lanjske. Treba pogledati rezultate i onda raditi ukupnu sliku'', naglasio je premijer.
 
Vlada ima volju pomoći Uljaniku u okviru zakona
 
Upitan kako i koliko Vlada može pomoći Uljaniku, premijer je kazao kako će uskoro imati sastanak s Upravom Uljanika te sa strateškim partnerom, a načela kojima se Vlada vodi su prije svega interesi radnika.

Podsjetio je da je u siječnju ovom brodogradilištu odobreno jamstvo u iznosu većem od 700 milijuna kuna bez kojeg Uljanik u tom trenutku ne bi mogao dobiti kredite od komercijalnih banaka te da se iz Bruxellesa čeka odgovor o prijedlogu programa restrukturiranja.
 
''Mi ćemo postupati u okviru zakona i voditi računa o novcima poreznih obveznika. Vlada ima volju pomoći, ali će to raditi na zakonit način'', zaključio je premijer Plenković.

Pisane vijesti