Snažna podrška Ukrajini i oštra osuda ratnog zločina počinjenog u ukrajinskoj Buči

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/04 travnja/FPhXGx0XsAMsFO5.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima ponovio hrvatsku potporu Ukrajini pogođenoj ruskom agresijom najstrože osudivši počinjeni ratni zločin u Buči. Naglasio je da Hrvatska plin neće plaćati u rubljama. Najavio je i da će sutra u Mostaru nastojati produbiti razgovore o izmjenama izbornog zakona na tragu dosadašnjih aktivnosti na europskoj razini i današnjih razgovora s predstavnicima američke administracije. Čestitao je predsjednicima Orbanu i Vučiću na ponovo osvojenim mandatima, kao i izabranome zastupniku hrvatske manjine u Srbiji Tomislavu Žigmanovu. Rekonstrukcijom hrvatske Vlade, rekao je, bavit će se u danima koji slijede.

"Osudili smo ratni zločin u Buči, u kijevskoj oblasti, gdje vidimo smaknuća civila na zvjerski način što najstrože osuđujemo te još jednom izražavamo potporu i solidarnost Ukrajini" rekao je Plenković uvodno.
 
Glede mogućeg suđenja za zločine u Ukrajini, Plenković je odgovorio da Hrvatska podržava sve napore međunarodne zajednice koje žele pribaviti sve dokaze.
 
"U ovom trenutku je rano o tome govoriti", ocijenio je.
 
Rezolutan je bio u odgovoru o plaćanju plina u rubljama. "Hrvatska neće plaćati u rubljima. To je pitanje principa".
 
Upitan o "raskoraku" s predsjednikom Milanovićem oko rata u Ukrajini, odgovorio je da njegove izjave nije vidio.
 
"Što se tiče mojih stavova o Ukrajini, mi smo tu vrlo konzistentni, a što se tiče raskoraka, to nije pitanje za nas, to je pitanje za onoga tko ne vidi dobro stvari koje su svima jasne ", zaključio je.
 
Sutra ćemo u Mostaru nastojati produbiti razgovore u smjeru izmjena izbornog zakona
 
Plenković je, govoreći o sutrašnjem posjet Bosni i Hercegovini i sudjelovanju na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, najavio razgovore s dužnosnicima BiH.
 
"Nastojat ćemo produbiti razgovore koje smo imali danas s predstavnicima američke administracije, a nastavno na aktivnosti na europskoj razini usmjerene pomaganju hrvatskim i bošnjačkim političkim strankama u Bosni i Hercegovini da se postigne konsenzus u vezi s izmjenama izbornog zakona."
 
Čestitam Orbanu i Vučiću na novim mandatima. Posebno nam je drago da je u Narodnu skupštine Srbije izabran Tomislav Žigmanov
 
"Čestitam ovom prigodom premijeru Viktoru Orbanu na uvjerljivoj pobjedi i četvrtom mandatu koji je dobio od mađarskih građana, kao i predsjedniku Srbije Vučiću i njegovoj stranci koja je dobila ponovo potporu da formira parlamentarnu većinu, a time i vladu", kazao je Plenković.
 
"Posebno nam je drago da je prema svim dostupnim podacima u Narodnu skupštinu Srbije izabran i Tomislav Žigamanov u ime DSHV-a. To je velika i važna činjenica, on se ponovo vratio da bude zastupnik što je sigurno jako dobro za formuliranje i zaštitu hrvatskih interesa u najvišem predstavničkom tijelu Srbije. Dali smo mu snažnu potporu i njemu i Hrvatskom nacionalnom vijeću na čelu s Jasnom Vojnić i vjerujemo da ćemo zajednički raditi na unaprjeđenju položaja Hrvata u Srbiji", istaknuo je Plenković.
 
Na GSV-u o Nacionalnom programu reformi i demografskoj revitalizaciji
 
Govoreći o ekonomskim i socijalnim temama Plenkoviće je izvijestio da se na današnjoj kvartalnoj tematskoj Sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljalo o Nacionalnom programu reformi i pitanju demografske revitalizacije. Važnim je ocijenio doprinose predstavnika sindikata i poslodavca.
 
"To su teme od općeg društvenog interesa i važno je da svi dionici i akteri u društvu daju svoj doprinos", rekao je Plenković dodavši da se razgovaralo i o mjerama koje je Vlada poduzela u pogledu smanjivanja udara na građane kad je riječ o rastućim cijenama energenata.
 
"Pratit ćemo situaciju i ukoliko bude potrebno vidjeti što još možemo učiniti u potpori građanima i gospodarstvu", naglasio je.
 
O rekonstrukciji Vlade u narednim danima, a dronu će izvijestiti DORH. Milanović je još u veljači dobio pismo da se sastane VNS
 
Plenković je rekao da će se rekonstrukcijom Vlade pozabaviti u narednim danima jer je imao druge prioritetne teme.
 
"Kada odlučim da je stvar zrela za rekonstrukciju, tada ćete to vidjeti i čuti", rekao je premijer, komentirajući inicijativu Mosta za opoziv dijela ministara iz Plenkovićeve vlade.
 
Upitan jesu li sva izviješća prikupljena u vezi drona koji je pao na Zagreb odgovorio je da je izvjesno ono što su govorili, a što kažu i svi eksperti koji su radili na toj temi, da je dron bio naoružan, da je na njemu bila bomba, da je došlo do eksplozije, a koje je bilo točno punjenje je na stručnjacima da kažu.
 
"Budući da cijeli proces vodi Državno odvjetništvo očekujem od njih da kompiliraju stavove i izvijeste javnost", rekao je.
 
Plenković je podsjetio i kako je predsjedniku Zoranu Milanoviću još 24. veljače poslao pismo da se sastanu u formatu Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Ne znam zbog čega se ne sastajemo, očito je on procijenio da to nije toliko bitno", dodao je.
 
Izvor: Vlada


Pisane vijesti