Stajališta Europske komisije podudaraju se sa sugestijama ministarstava gospodarstva i financija Upravi Uljanika

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/21 rujna/H20180921001357.jpg

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja o aktualnim temama.

Upitan o situaciji u Uljaniku i primjedbama Europske komisije na plan restrukturiranja, premijer je kazao da je u siječnju, u trenutku davanja državnih jamstava u iznosu od 716 milijuna kuna, Uprava Uljanika preuzela dvije obveze: prva je bila napraviti plan restrukturiranja, a druga pronaći adekvatnog strateškog partnera.

''Savjetnici koje je odabrala Uprava Uljanika pomogli su joj da napravi plan restrukturiranja i sama je Uprava od tri ponude izabrala svoga strateškoga partnera. Autor plana restrukturiranja nije država'', istaknuo je Plenković i dodao da su Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva kroz komunikaciju s Upravom Uljanika nastojali ukazati na potrebu da se promijene i poprave određeni elementi tog plana. 

''Nakon posjeta povjerenice Vestager, preliminarni stavovi Europske komisije se praktički u cijelosti podudaraju sa sugestijama koje su Upravi Uljanika na nacrt plana restrukturiranja dostavljala dva ministarstva'', rekao je premijer. 

Podsjetio je da je država i do sada pomagala brodogradnju, a posebice Uljanik i 3. maj, jer bez jamstava države iz siječnja radnici Uljanika i 3. maja ne bi primali plaće, ne samo dva zadnja mjeseca, nego cijelu godinu. 

''Prema tome, naš motiv, naša politička volja da se održi brodogradnja i da se pomogne ovim kompanijama su prisutni. Međutim, to mora biti napravljeno na zakonit način. Radimo na ona tri scenarija koja sam iznio na sjednici Vlade u Puli '', kazao je Plenković, dodavši da Uljanik u poteškoće nije dovelo poslovanje države, nego Uprave.

Odgovarajući na pitanje o najavljenom prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas potpisao ugovor koji se tiče poboljšanja uvjeta i kvalitete života za građane Vukovara. Naglasio je da će današnji ugovor tome doprinijeti, kao i brojni drugi ugovori koji su već realizirani, poput bazena, tržnice i niza drugih projekata, a koji pridonose razvoju grada Vukovara. 

''Nismo imali vremena za ovu drugu temu, mi smo svoj razgovor imali prošloga tjedna, a ono što je i njemu i meni bitno je da se svi ratni zločini procesuiraju, osobito kad je riječ o Vukovaru i zločinima na Ovčari. Tijela koja to trebaju činiti su prije svega policija i Državno odvjetništvo. To nije proces na koji može utjecati politika. Zakonski okvir za to postoji, a postoje i tijela koja su neovisna i samostalna da na tome rade'', izjavio je premijer. 

Podsjetio je da je u okviru Ravnateljstva policije u veljači ustrojena posebna radna skupina koja radi na tome i čiji rad sada dobiva konkretne rezultate.

''Što se tiče nekakvih drugih scenarija kakve je taj prosvjed mogao imati, mislim da je svima jasno da je jedno bit inicijative, a drugo su pokušaji manipulacije.''

Novinari su predsjednika Vlade pitali i da li je upoznat s optužbama na račun Ministarstva vanjskih i europskih poslovaprema kojima su veleposlanici u Washingtonu i Canberri zlorabili državni novac, na što im je odgovorio da je te optužbe ispitao i odbacio USKOK te da nema što dodati očitovanju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Foto: Hina



Pisane vijesti