Stajališta Vlade RH u vezi pozicije Ine i ponude MOL-a

ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska se Vlada ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru, ističe se u priopćenju o stajalištima Vlade u vezi pozicije Ine i ponude MOL-a, u kojima se naglašava da će Vlada poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru.

O stajalištima Vlade u vezi ponude MOL-a za kupnju dionica Ine od malih dioničara Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas priopćenje radi informiranja investicijske javnosti, s obzirom na odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava i Zakona o tržištu kapitala.

Stajališta Vlade iznose se u tri točke, a u prvoj se podsjeća da je "Vlada Republike Hrvatske u slučaju vlasništva i upravljanja društvom INA d.d. jedna od ugovornih strana čiji je položaj i status definiran Ugovorom o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte d.d. potpisan 17. srpnja 2003. godine".

"Vlada RH je odgovorna za postizanje ekonomskih i političkih ciljeva države. Temeljem toga, Vlada se ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru", navodi se u priopćenju.

"Vlada Republike Hrvatske će poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru kao jedne od ključnih poluga gospodarskog rasta", završna je, treća točka stajališta Vlade.

MOL je prošli tjedan, u četvrtak, 2. prosinca, na konferenciji za novinare, a dan poslije i putem Zagrebačke burze izvijestio o svojoj ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici, što je cijena po kojoj je MOL kupovao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine, a oko 60 posto veća cijena nego se prošli tjedan trgovalo dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi.

MOL trenutno u Ini ima 47,155 posto dionica, Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori i na tih se osam posto dionica odnosi i ponuda MOL-a.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada krajem ovog tjedna iznijeti stajališta vezano uz ponudu MOL-a malim dioničarima.

Nakon MOL-ove najave, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, dok javnost ne bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude MOL-a, a ta obustava još traje.

Hanfa je u utorak, 7. prosinca, zaprimila pisane zahtjeve za mišljenje Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. i MOL-a, a koji se odnose na određene aspekte poslova vezanih uz priopćenje MOL-a o namjeri provođenja privatne ponude radi daljnjeg stjecanja dionica društva INA d.d., te se o tome treba i očitovati.



Pisane vijesti