Stožer: 11 novooboljelih i troje umrlih

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/5 svibnja/HN20200505560915.jpg

U protekla 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Broj novooboljelih u Hrvatskoj u zadnja 24 sata je 11, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj 2112 ", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Umrle su još tri osobe, jedan muškarac 1929. godišta u KBC-u Split, ženska osoba 1926. godišta u Općoj bolnici u Koprivnici, te muškarac 1936. godišta u Dubrovniku. Ukupan broj preminulih  je 83, kazala je Grba Bujević.

Ukupno su na koronavirus testirane 39.973 osobe, od čega 933 tijekom protekla 24 sata. 

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 218 bolesnika, a 14 je osoba je na respiratoru. U protekla 24 sata je od zaraze koronavirusom ozdravilo 38 bolesnika.

Broj zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus je ukupno 226, a u samoizolaciji ih je 209.

U dva mjeseca bit će riješeni zaostaci s lista čekanja

S obzirom da su bolnice od jučer krenule primati pacijente na preglede i pretrage, Grba Bujević je rekla da jutrošnja izvješća iz bolnica pokazuju da se ide u dobrom smjeru. Otvoreno je više trijažnih ulaza u bolnice i tako su uklonjene gužve. Istaknula je i plan da se u roku od dva mjeseca riješe svi zaostaci na listama čekanja nastali u proteklom razdoblju zbog protuepidemijskih mjera.

U roku dva mjeseca svi naručeni bit će pozvani na obave pretrage. Ako javnozdravstveni sustav to bude mogao sam riješiti, aktivnije će biti uključeni privatnici s kojima će HZZO ugovarati dodatne usluge. Dodala je i kako će velik teret podnijeti obiteljski liječnici jer oni odlučuju koji je pacijent hitniji i imaju pravo prvenstva.

Božinović: Novi moto 'ostanimo odgovorni'

Hrvatska je u drugoj fazi popuštanja epidemioloških mjera te je voditelj stožera Davor Božinović izvijestio je da je dopušteno uplovljavanje jahtama dužine trupa većim od 24 metra u hrvatske luke. Precizirao je da se to odnosi na uplovljavanje jahtama na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje brodovima dužim od 24 metra u brodogradilišta radi remonta ili popravaka.

"Krenuli smo u drugu fazu popuštanja, ali ne smijemo zanemariti epidemiološke preporuke. Moramo ostati samodisciplinirani i savjesni te krenuti s novim motom 'ostanimo odgovorni'", poručio je Božinović.

Capak: Situacija u splitskom KBC pod kontrolom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je da će se u trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera, planiranoj za 11. svibnja, sastaviti i okvir za svadbene svečanosti, s obzirom da one još nisu dopuštene iako vjenčanjima u crkvama ili matičnim uredima može prisustvovati šira obitelj.

Upitan za ulazak virusa u splitski KBC, Capak je rekao da je najnoviji zaraženi pacijent bio na listi pozitivnih, a prije nekoliko dana na istom je odjelu bila pozitivna i medicinska sestra. Prijenos virusa otežava rad tog odjela jer moraju mnogi u izolaciji, a pacijenti moraju biti premješteni. Kontakti zaraženih se obrađuju i bit će testirani te je situacija pod kontrolom, istaknuo je Capak. 

Vezano uz popuštanje mjera, rekao je da su otvorena sva igrališta na otvorenom, no objekti za rekreativni sport još su zatvoreni, a sportska natjecanja vjerojatno će biti dopuštena u drugoj polovini svibnja.

Upitan za otvaranje škola, odgovorio je da su epidemiolozi napravili preporuke i imaju informaciju o nezadovoljstvu roditelja i nastavnika, no da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja to koje odlučuje.

"Vidjeli smo da postoji nezadovoljstvo, nastojali smo dati što detaljniji epidemiološki okvir, a ostalo rješava nadležno ministarstvo", poručio je.

Upitan za epidemiološku situaciju u kojoj bi bilo moguće održavanje parlamentarnih izbora, rekao je kako se o tome još nije razgovaralo.

"Mnogo je pitanja koje treba definirati, od predizbornih skupova do čina glasanja. U ovom trenutku ne znam precizan odgovor, ali u svakom slučaju, epidemiološka situacija trebala bi biti povoljna, kao u ovom trenutku. Nismo riješili još mnoge koji su kontakti i u samoizolaciji, vidjet ćemo kako će to ići", rekao je Capak.

Markotić: Na jesen sigurno neće biti ni lijeka ni cjepiva

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da će i Hrvatska pretražiti svoje banke seruma po bolnicama nakon što su Francuzi objavili da imaju saznanja o "nultom pacijentu", koji je bio prisutan u toj zemlji još u prosincu.

"Mi smo skoro 20 dana i nešto više radili testove bez ijednog pozitivnog. Teorijski je moguće da je netko bio u kontaktu s nekim zaraženim već prije", pojasnila je Markotić.

S obzirom da se drugi val pandemije očekuje na jesen, rekla je da se trenutačno ispituje 71 cjepivo protiv Covida-19, no niti jedan lijek do sada  nije dobio pozitivnu ocjenu za učinkovitost.

"Sigurno se do jeseni neće pronaći cjepivo ili lijek koji će biti proglašeni sto posto neškodljivim ili učinkovitim. Bez tri godine ne možemo bit sigurno da je neki lijek ili cjepivo sto posto učinkoviti ili neškodljiv", rekla je Markotić.
 
Pojasnila je i da ispitivanje novoga lijeka po normalnom postupku traje tri, pet pa čak i deset godina, a po ubrzanom postupku godinu do dvije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti