Stožer: 130 novozaraženih u Hrvatskoj, trenutno nema novih žarišta

U posljednja 24 u Hrvatskoj je  130 novih slučajeva zaraze koronavirusom . Broj aktivnih slučajeva oboljenja je 686, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686 ", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Bez preminulih u posljednja 24 sata

Na bolničkom liječenju je 117 pacijenata, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Nema preminulih osoba u posljednja 24 sata. 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas, ukupno je zabilježeno  5870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba. Do danas je ukupno testirano 132 292 osoba, od toga 1604 u posljednja 24 sata.

Aktivno je bolesnih 35 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji ih je 140. 

"Trenutno nema bitnih novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih ljudi oboljelih od ove infekcije. Prosjek godina danas novozaraženih je 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovali na različitim okupljanjima i različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju", istaknuo je Capak. 

Nove preporuke za rad noćnih klubova

"Dali smo snažnu preporuku da se zatvoreni dijelovi tih prostora zatvore, a da se sva događanja odvijaju na otvorenom prostoru. Također, nema plesnih podija. Također, tamo će se postaviti stolovi na kojima treba biti razmak 1,5 metar. Inspekcija civilne zaštite će to kontrolirati. U ovome trenutku uključujemo i sanitarnu inspekciju. Sada ćemo pojačati inspekcije i dat ćemo danas dodatno pojašnjenje temeljem kojeg će sanitarni inspektor i epidemiolog moći zatvoriti klub ako se ustanovi zaraza. To će trajati dok se ne provedu sve potrebne mjere", pojasnio je Capak.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da je uputa poslana svim stožerima civilne zaštite koji će o tome obavijestiti sve ugostiteljske objekte na svom području. Ugostiteljski objekti bit će zatvoreni dok se svi zaposlenici ne testiraju i prostor dezinficira. Kazao je da će se, ukoliko bude pozitivnih rezultata testova, odrediti samoizolacija i kontaktima.

Zasad bez zaraženih s kninske proslave Oluje niti sa Sinjske alke

Upitan ima li u ovom trenutku zaraženih iz Knina ili Sinja, Capak je kazao da ih u ovom trenutku nema.

Na pitanje koliko je stranih državljana zaraženo u Hrvatskoj otišlo u svoje matične zemlje i kakav odnos imamo s tim zemljama, Capak je podsjetio da postoji sustav ranog obavještavanja i uzbunjivanja u Europskoj uniji prema kojem se obavještava zemlja za koju se utvrdi da je izvor zaraze. U zadnjih desetak dana stiglo je 28 prijava iz četiri zemlje- Austrije, Italije, Njemačke i Slovenije.

"Mi smo dužni obavijestiti tu zemlju što smo poduzeli i to je u tijeku", kazao je Capak, napominjući da nismo dužni reagirati na temelju napisa po portalima i medijima. "Možemo kontaktirati zemlju, to smo nekoliko puta napravili, ali nismo dobili odgovore", rekao je Capak.

Na upit o broju zaraženih stranih državljana,  Capak je kazao da u ovom trenutku nema točan broj, ali da ih je svakako manje od 15.

Dio zaraženih svakako ime veze s noćnim klubovima, a oboljeli navode Pag, Novalju, Makarsku i Vir.

Hrvatska se predbilježila za cjepivo

Na novinarsko pitanje o cjepivu, Capak je najavio da će Europska unija provesti nabavu u trenutku kad se cjepivo, za koje se Hrvatska predbilježila, pojavi na tržištu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je da se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 28 cjepiva nalazi u kliničkim fazama testiranja, a 132 u predkliničkim. Od 28 cjepiva, samo je šest u završnoj fazi, dva su iz Kine, ostali iz Europe i Amerike. "Rusko cjepivo nije na tom popisu. Vjerojatno se radilo o nekom jako ubrzanom postupku. Moramo sačekati stručne informacije kako bismo mogli relevantno komentirati. Ali opravdane sumnje postoje", kazala je.

Pisane vijesti