Stožer: 14 novih slučajeva koronavirusa, promišljamo kako pokrenuti što više aktivnosti za normalan život građana

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sad ih je ukupno 2030, a umrla je još jedna osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo novih 14 dijagnosticiranih bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika u ovom trenutku", rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Dosad oboljelo 46 djece do 10 godina starosti

Izvijestio je kako je od jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupan broj umrlih osoba je 55. 

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer. Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a muškaraca 46,3 posto. 

Ukupno testiranih uzoraka je 31.622, a tijekom zadnja 24 sata obavljeno je 709 testiranja na koronavirus. Postotak pozitivnih, dodao je Beroš, iznosi 6,42 posto.
Rečeno je kako je u Hrvatskoj dosad od Covida-19 oboljelo 46 djece do 10 godina starosti i 65 u dobi od 10 do 20 godina. 

Beroš je ponovio da zdravstvena inspekcija nije našla pogreške u postupanju splitskog Zavoda za javno zdravstvo i obiteljske liječnice koja skrbi o štićenicima Doma za starije, kojih je dosad 10 umrlo zbog zaraze koronavirusom, ali za konačni sud treba pričekati izvješća drugih institucija.

Moramo čekati da sve inspekcije završe posao, moja je završila i transparentno sam iznio podatke. Čekamo inspekciju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa ćemo komparirati rezultate", rekao je Beroš.

Ponovio je kako je po nalazu zdravstvene inspekcije obiteljska liječnika koja je brinula o štićenicima Doma ulagala veliki napor te je pitanje je li mogla ranije posumnjati na koronavirus s obzirom da su tamo kronični bolesnici. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je kako su nakon velike popunjenosti u toj ustanovi sada 74 mjesta slobodna.

Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima, kazala je Markotić i pozvala na daljnju discipliniranost.

Ljeto će biti lakše ako ćemo se disciplinirano ponašati

"Za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se budemo disciplinirano ponašali, ali kapljične bolesti mogu biti sezonske i moramo biti oprezni. Na jesen možemo ponovno imati povećan broj bolesnika. Trebamo znati da ćemo mjere puno dulje prakticirati, na taj način štitimo sebe i sve oko nas. Puno puta u povijesti bili smo mali narod za velike djela, 'ajmo to još jednom pokazati", poručila je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da nam predstoji faza u kojoj vjerojatno ima više nepoznanica nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa.

"Za to će nam trebati puno dijaloga, razumijevanja i informiranja građana. Ključni dio naše strategije je informiranje građana, u čemu smo uspjeli", kazao je.

Božinović je ponovio kako situacija još nije normalizirana, niti se vraćamo na način života kakav je bio prije epidemije.

"Sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane, bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom", rekao je.

Stožer promišlja kako pokrenuti što više aktivnosti i kako najvećem broju građana omogućiti normalizaciju. S druge strane, moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološka situacija', dodao je.

Božinović je odgovorio i na pitanje zabrane rada nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi u trgovinama tijekom subote.

"Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, sve u skladu s ovlastima stožera", ustvrdio je.

Detaljne upute za uslužne djelatnosti

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je svrha jednosatne pauze u trgovinama u vremenu između dviju smjena da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.

Upute su na web stranici HZJZ-a, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina, rekao je Capak.

Izrađuju se detaljne upute za uslužne djelatnosti, frizere, pedikere i kozmetičare, jer tu postoji visoki rizik od prijenosa virusa.

"Detalje ne mogu reći jer su predmet razgovora između epidemiologa i njihovih udruga. Obzirom da dolazi do bliskog kontakta neke mjere će biti pojačane, nošenje maski, ogrtača za jednokratnu uporabu, a sav alat koji se koristi trebat će nakon svake mušterije dezinficirati", kaže Capak. 

 
Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti