Stožer: 52 nova slučaja zaraze, u Hrvatsku mogu ući državljani EU

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/22 travnja/Vili Beroš_konferencija Stožera.jpg

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite, dodavši da će u Hrvatsku moći ući svi državljani Europske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uvjete.

"Imamo 52 nova slučaja, u samoizolaciji je preko 4000 ljudi, a dvoje ih je na respiratorima. Ukupno je 2777 ", rekao je epidemiolog Krunoslav Capak. Napomenuo je kako se u Zagrebu povećao broj i trenutno je 21 osoba novooboljela.

Istaknuo je kako je 75 osoba na bolničkom liječenju, a testirano je 79.104 osobe od čega je 921 testiranje napravljeno u zadnja 24 sata. Do sada se u Hrvatskoj oporavilo 2155 osoba, a preminulo 107.

Capak je dodao da je nakon izrazito povoljne epidemiološke situacije, zbog nepridržavanja mjera i importiranih slučajeva, došlo do ponovnog podizanja broja oboljelih.

"Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima", ustvrdio je, poručivši da za sada nije potrebna promjena epidemiološke doktrine.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da je u Klinici 30 hospitaliziranih i jedna osoba na respiratoru koja ima 83 godine i komorbiditetima, ali je stabilna, a stabilni su i drugi bolesnici.

Omogućen ulazak svim državljanima EU, trećim zemljama uz posebne uvjete

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da je usuglašavanje na razini EU-a o granicama u tijeku. Hrvatska je donijela svoju odluku koja zamjenjuje odluku vezanu za privremenu zabranu prijelaza preko graničnih prijelaza.

Izmijenjena je tako da se ne odnosi na državljane članica EU, države schengenskog prostora i pridruženih država te na državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u EU. Osobama iz ove kategorije preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia kako bi se pratili njihovi kontakti u slučaju potrebe, naveo je Božinović.

Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja posebnih kategorija: zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači, stručnjaci za skrb o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici,  prijevoznici, diplomati, policijski službenici, timovi civilne zaštite, međunarodno vojno osoblje, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Osobe koje nisu državljani EU i nemaju riješen dugotrajni boravak prije ulaska mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete preko stranice MUP UZG COVID ili na samom graničnom prijelazu.

Vezano za obećanje Sloveniji o zatvaranju noćnih klubova o čemu je izvijestila slovenska vlada, Božinović je rekao da ne zna ništa o tome.

Izvijestio je da posebni timovi obilaze noćne klubove kako bi provjerili pridržavanje mjera. Nadzor je proveden u 245 klubova, a kršenje preporuka je utvrđeno u njih 68 i izdano je 82 prekršajne preporuke koje se najviše odnose na održavanje fizičke distance i prevelikog broja posjetitelja.

Za sada su izdana usmena upozorenja, a ako se prekršaji ponove, bit će obaviješten Državni inspektorat. Dodao je da je zatvaranje klubova jedna od opcija i da prate situaciju, još jednom pozivajući sve da razmisle o provođenju epidemioloških preporuka u svojim djelatnostima kako bi se njihov posao mogao nastaviti.

Prekida se samoizolacija za osobe su ušle iz BiH 

Upitan koja je bila epidemiološka korist od pet dana samoizolacije za ulaske iz BiH, Capak je ustvrdio da su tada na stolu bili epidemiološki argumenti jer smo tada imali uvoz slučajeva.

"Važno je reći da virus nisu strani državljani donijeli, nego su naši građani putovali u te zemlje i nakon toga se vraćali zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva", poručio je. Dodao je da je iz Srbije bio daleko veći slučaj importiranih slučajeva i kontakata. Importirane slučajeve imali smo i iz Slovenije, Austrije i Švedske.

"Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično donijeti odluku da građani Srbije mogu ulaziti u zemlje EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj Stožer ima mogućnost da svaki dan temeljem epidemiološke situacije revidira odluke", poručio je Capak.

Također, oni koji su dobili rješenje o samoizolaciji samo zato što su prešli granicu maknut će se s liste za samoizolaciju, dok će ta mjera ostati za one kojima je određena jer su ostvarili kontakt sa zaraženom osobom.

Vezano za turiste, kojih je trenutno u Hrvatskoj više od 300 tisuća, zabilježen je slučaj zaraze kod srpskog državljanina koji je došao zaražen te je vraćen u Srbiju. Jedna obitelj iz Makedonije je također došla zaražena, ali repatrijacija nije bila moguća, kao ni u slučaju dvije državljanke Švedske. Uz to, zaraženo je i dvoje stranaca koji su poslovno bili na turniru u Zadru te su i dalje u Hrvatskoj.

Vezano za pojavu zaraze u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je zaražena medicinska sestra, Capak je rekao da je epidemiološka obrada još uvijek u tijeku, ali da su za sada pozitivna dva liječnika.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti