Stožer: 54 novozaraženih, 15 oporavljenih od koronavirusa, Hrvatska dobro stoji s 402 bolesnika na milijuna stanovnika

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/14 travnja/HN20200413534144.jpg

U Hrvatskoj je od jučer preminulo šest osoba zaraženih koronavirusom, najviše od početka epidemije, potvrđeno je 54 novozaraženih, a 15 osoba se oporavilo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika od COVID-19, što daje brojku od 1704 bolesnika u Hrvatskoj", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Od jučer je preminulo šest osoba

"Preminuo je jedan bolesnik, 1960. godište u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba 1951. godište, u Splitu žena 1935. godište iz Doma za starije osobe, muškarac 1941. godište iz Doma za starije osobe u Dicmu, i u Dubrovniku dvije osobe 1939. i 1946. godište. Svi bolesnici su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja", kazao je Beroš.

Na respiratoru se nalazi 34 bolesnika.

"Oporavljeno je 298 oboljelih, što je 15 više u odnosu na jučer, oporavljenih kod kuće imamo 117. Ukupno nam to daje broj oporavljenih od 415", naglasio je Beroš.

Dodao je da je hospitalizirano 357 oboljelih, jedna osoba više u odnosu na jučer. Kod kuće se liječi 932 bolesnika.

"Testirano je 18.359 bolesnika, od tog broja novih je 569 što daje postotak pozitivnih od 9,28 posto", kazao je Beroš.

Prosječna dob bolesnika je 49,94 godine, a vidi se porast u broju oboljelih žena te je on sada 51,3 posto.

Beroš je iznio podatak prema kojem Hrvatska s 402 bolesnika na milijuna stanovnika dobro stoji u usporedbi sa Španjolskom, Italijom, Austrijom, Srbijom i Slovenijom,  a ima i bolje pokazatelje s obzirom na broj preminulih (1,82 posto). Broj oboljelih i stopa oboljelih i smrtnosti su usporedivi parametri, odgovorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na novinarsko pitanje o usporedivosti statističkih podataka u različitim zemljama.

Ministar je podsjetio i da je pokrenut i digitalni asistent - Andrija na platformi WhatsApp s ciljem da probuditi društvenu svijest pogotovo kod mlađe populacije.

Osvrnuo se i na isplatu plaće zdravstvenim djelatnicima te istaknuo da je 2. travnja  donio uputu za bolnice u kojoj stoji da je ''poslodavac obavezan svakom radniku isplatiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, poslodavac će mu na pisani zahtjev omogućiti slobodan dan''. Beroš je  zamolio sve ravnatelje bolnica da se toga pridržavaju.

Preporučene strože mjere u domovima za starije i nemoćne

Capak  je ustvrdio kako nikad dosad, otkako traje epidemija u Hrvatskoj nije toliko osoba preminulo u jednom danu, kao u proteklom 24-satnom razdoblju.

Podsjetio je da je virus ušao među najosjetljiviju skupinu, u domove za starije i nemoćne. Stoga su proteklih dana donesene strože mjere zaštite u domovima koje se sada modificiraju kako bi ih se prilagodilo kapacitetima kojima raspolažu epidemiološke službe i domovi. 

Istaknuo  je i da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na teren, te nemaju točne informacije koriste li svi u domovima maske i rukavice. "Ako negdje nedostaje, poslat će se dodatna oprema. No, u ovom trenutku mislimo da nema nedostatka", dodao je.

Na pitanje navodnog nedostatka zaštitne opreme u domovima za starije nadovezao se i  zamjenik načelnika Stožera Damir Trut rekavši da su prije pet dana interventno poslali prema Ministarstvu za demografiju određenu količinu opreme, koja je dalje poslana na teren. "U nedjelju, 12. travnja, iz Kine je došlo oko 60 tona opreme, koja je jučer razvezena po Hrvatskoj, svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa. Opreme će biti dovoljno za sve", poručio je i istaknuo da imamo osiguranu opremu za 40 dana.

Capak je objasnio i da oboljeli koji se liječe kod kuće, trebaju ostati doma do izlječenja, a nakon toga obavljati pretrage koje su im potrebne. A ako im je potrebno nešto, mogu se obratiti liječniku opće medicine ili kliničaru.

Beroš: Ne bojim se mogućih tužbi

Na pitanje može li doći u pitanje legitimitet odluka Nacionalnog stožera budući da nije član stožera, ministar Beroš je odgovorio da kao ministar zdravstva mora biti uključen u rad stožera.

Dodao je i da da su sve odluke supotpisane sukladno zakonu. ''Sve je učinjeno s ciljem spašavanja ljudskih života'', rekao je.

Poručio je i da se ne boji mogućih tužbi jer su mjere koje su donesene u Hrvatskoj, u primjeni diljem svijeta.  ''Da smo znali kakva nas ugroza čeka, vjerojatno bismo ranije sve pripremili, ali ovo se dogodilo u trenutku'', istaknuo je.

Načelnik Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je izmijenjen Zakon o civilnoj zaštiti, čime je Stožer ovlašten da donosi odluke temeljem proglašene epidemije.

Upitan za održavanje državne mature, Capak je ponovio da je preduvjet za ublažavanje mjera kontinuirano smanjivanje broja oboljelih nekoliko dana. 

Zasad, ističe, takav pad nemamo, a kakva će biti situacija u lipnju, teško je procijeniti.

"Ako bude povoljna epidemiološka situacija, moći će se održati matura uz socijalno distanciranje. Bilo kakva predviđanja su nezahvalna, ali postoji način da se provede matura uz poštivanje mjera", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti