Stožer: Od idućeg tjedna postupna reaktivacija zdravstvenog sustava. Konačne preporuke za škole u četvrtak

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/28 travnja/Stožer_Božinović.jpg

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2047 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Dva bolesnika preminula su u Koprivnici - muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje bolesnika u Splitu - ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli imali su kronične bolesti, a dvoje je bilo na respiratoru.

Ukupno su u Hrvatskoj dosad preminule 63 osobe a trenutno je na respiratoru 21 bolesnik, kazao je Beroš dodajući kako i dalje treba biti oprezan s obzirom na popuštanje mjera.

Beroš: Od idućeg tjedna postupna reaktivacija zdravstvenog sustava

Najavio je od idućeg tjedna postupnu reaktivaciju zdravstvenog sustava te se u koordinaciji s ravnateljima ustanova dogovara pokretanje dijagnostičko-terapijskih postupaka koji su bili odgođeni, pri čemu će prednosti imati pacijenti s patološkim stanjima.

Liste čekanja će se ažurirati te će svi bolesnici biti obaviješteni o novim terminima. Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila na drugi način da bi vrijeme boravka u bolnici bilo što kraće, kazao je Beroš.

Pojačat će se usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, jer je cilj smanjiti čekanja u čekaonicama. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom.

Sa svega osam novooboljelih imamo iznimno povoljnu epidemiološku situaciju te je zato moguće popuštanje mjera, ocijenio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Kazao je kako u mnogim zemljama gdje je epidemija divljala ona lagano popušta. Od 10-ak zemalja u okruženju i onih s kojima se Hrvatska voli uspoređivati, poput Švedske, Belgije, Finske, mi smo drugi po incidenciji koronavirusa, a bolja je samo Madžarska. 

Hrvatska ima među tim zemljama i najnižu stopu smrtnosti s 14 umrlih na milijun stanovnika, dok Madžarska ima 30, Srbija 19, Finska 35 a Švedska 225 umrlih na milijun stanovnika.

Capak: Konačne preporuke za škole bit će objavljene u četvrtak  

Capak je rekao kako je HZJZ dovršio nacrt preporuka za državnu maturu i funkcioniranje škola, koje su upućene Ministarstvu znanosti i obrazovanja na primjedbe i komentare, a konačne će preporuke biti objavljene u četvrtak. Ne želeći govoriti više o preporukama rekao je kako su to najdetaljnije preporuke koje su dosad napravili te ocijenio kako je moguća distanca među djecom u školi. 

Kad je riječ o preporukama za crkve, gdje se mise počinju održavati od 2. svibnja, Capak je kazao kako su još komunikaciji s crkvom oko novih smjernica koje bi mogle biti gotove sutra.

Istaknuo je i kako su jučer u bolnici i Domu za starije u Koprivnici boravili voditelj epidemiološke službe HZJZ-s Bernard Kaić i predstavnici Stožera te su izvijestili da je epidemiološka služba maksimalno dobro odradila posao u domu, da je napravljeno sve te se očekuje da se situacija kroz nekoliko dana smiri.

Božinović: Inspekcije će ukazivati na nepravilnosti, nije nam cilj represija

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako će inspekcije civilne zaštite, policajci i inspektori Državnog inspektorata cijelo vrijeme ukazivati na nepravilnosti i situacije koje bi trebalo korigirati tijekom popuštanja mjera vezanih uz koronavirus.

Dodao je i da inspektori Državnog inspektorata, nakon popuštanja mjera, posebno prate fizičku udaljenost između ljudi, dezinficiranje prostora i korištenje zaštitne opreme.

Nije cilj nikakva represija. Naše inspekcije su tu da ukazuju na nepravilnosti kad ih uoče, a dosad nije bilo primjera da se odbijaju sugestije. Rezultati govore da postoji stvarno visok stupanj razumijevanja u krizi, ocijenio je Božinović.

Odluke stožera traju dok traje epidemija, vjerojatno zajedničko EU rješenje sustava praćenja putem mobitela 

Govoreći o radnom vremenu trgovina i neradnim nedjeljama, Božinović je napomenuo da sve odluke Stožera mogu trajati najdulje dok traje epidemija. Pritom je istaknuo da su se ranije odluke mijenjale ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

Božinović je rekao je i kako je praćenje kontakata zaraženih putem mobitela je epidemiološka mjera na dobrovoljnoj osnovi, uz strogo poštovanje privatnosti koja će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. 

"Takva rješenje ima sedam ili osam država članica EU, dok je 12 država članica najavilo pripremno puštanje u rad takve aplikacije koju svi vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze drugog vala koji bi mogao doći na jesen'', pojasnio je.

Dodao je da će Njemačka takvu aplikaciju pokrenuti u svibnju, te da će EU ''vjerojatno ići prema zajedničkim rješenjima jer bi s takvim sustavom svi znali s čime se suočavaju''.


Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti