Strani gosti na konferenciji "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja"

Hrvatska ne treba raditi greške drugih, važno je da ima vlastitu nacionalnu strategiju razvoja, da vidi što rade drugi, ali da ne zaboravi vlastitu kulturu, poruka je koju su Hrvatskoj danas uputili strani gosti sudionici Nacionalne konferencije "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja".

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska ne treba raditi greške drugih, važno je da ima vlastitu nacionalnu strategiju razvoja, da vidi što rade drugi, ali da ne zaboravi vlastitu kulturu, poruka je koju su Hrvatskoj danas uputili strani gosti sudionici Nacionalne konferencije "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja".

Najvažnije je imati viziju, volju i hrabrost, a to Hrvatska ima, istaknuo je potpredsjednik Vlade Slovačke Ivan Mikloš, uvjeren u hrvatski uspjeh.

Da Hrvatska može uspjeti u razvoju vlastitog modela razvoja vjeruje i irski ministar za europske poslove Noel Treacy.

Hrvati su, kaže, poznati kao kreativni i marljivi ljudi, štitite svoje jake strane, a možete koristiti i iskustva drugih i nema razloga da ne budete uspješni u razvoju svog modela.

U svojim izlaganjima gosti iz Slovačke, Irske i Estonije prenijeli su iskustva i modele vlastitih zemalja koji su rezultirali visokim gospodarskim rastom, pri čemu posebno ističu značaj ulaganja u obrazovanje, inovacije, istraživanja i razvoj.

Prije sedam godina Slovačka je bila izvan svih asocijacija, 2002. usvojila je ambiciozan reformski program. Uz reforme zdravstva i javne uprave, Mikloš kao najznačajniju izdvaja poreznu reformu koja je
doprinijela da Slovačka postane privlačna zemlja ulagačima.


Kao čimbenike irskog gospodarskog čuda Treacy navodi generaciju mladih, dobro obrazovanih ljudi, socijalno partnerstvo, mudro fiskalno upravljanje, značajna unutrašnja ulaganja, te članstvo u EU.

Irska je uvela i nisku stopu poreza na dobit kako bi osnažila strana ulaganja i danas je najprivlačnija za ulaganja u moderne informatičke tehnologije, kazao je Treacy, dodajući da su u Irskoj sada i tvrtke kao IBM, Intel, Microsoft?

Irska uskoro očekuje i rezultate istraživanja kako gledati naprijed u društvo znanja, a ići će se jačem promicanju istraživanja i razvoja, privlačenju znanstvenika iz cijelog svijeta.

Uspješna priča Estonije u proteklih 12, 13 godina zasnovana je na dobrom makroekonomskom okolišu, ekonomskom razvoju na stranim ulaganjima i niskom trošku radne snage, istaknuo je predsjednik parlamentarnog odbora Estonije Olav Aarna.

No, taj model nije održiv u nedogled i Estonija se nalazi u razdoblju kada treba promisliti i prilagođavati svoju strategiju. Priprema i nacrt zakona o temeljima ekonomskog razvoja, odnosno zakladi za estonski razvoj, koja se temelji na finskim iskustvima.

Aarna je Hrvatskoj poručio da ne pravi greške koje su počinili drugi, istaknuo važnost dugoročne nacionalne strategije. Važno je vidjeti što su učinili drugi, ali to ne treba kopirati, jer se ne smije zaboraviti vlastiti kulturološki aspekt, istaknuo je.

Govoreći o gospodarstvu utemeljenom na znanju Jean Francois Rischard ističe kako je najvažnije biti brz, a najznačajnijim označava drugačiji mentalitet i način razmišljanja.

Iznosi pritom tri moguća modela. Prvi je liberalizacijski, koji znači uklanjanje prepreka, a u kojima se Vlada treba drugima maknuti s puta, smisliti kako Vladu spriječiti da se bavi cementarama i sl.

Taj model omogućava stopu rasta od 3 posto, dok sljedeći, modernizacijski mentalitet, omogućava rast od 5 posto. U tom se modelu važno usredotočiti na usklađivanje prava, zaštitu patenata, dobro trgovačko zakonodavstvo, a zadaća je Vlade da bude regulator.

Treći model, koji omogućuje rast od 7, ili 10 posto, je stvaranje vizije, pobjedničkog mentaliteta i okvira za inovacije, pri čemu se treba usmjeriti na stvaranje grozdova, privlačenje kvalitetnih ljudi, a Vladina je zadaća da bude integrator.

Rischard veliki značaj pridaje obrazovanju, jačanju veza sveučilišta-tvrtke i sl., a poručuje i da treba razmišljati praktično, da nije potrebno gomilanje izvješća koja nitko ne čita, i sl. Što treba učiniti - osmisliti viziju, a onda je razrađivati u detaljima s matricama, preporučio je.



Pisane vijesti