Stvaranje preduvjeta za pokretanje brodogradnje u Uljaniku i suglasnost 3. maju za potkoncesiju

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/3 lipnja/234-sjednica-VRH.jpg

Na danas održanoj 234. sjednici Vlade, na otvorenom dijelu raspravljeno je 23 točaka, među kojima odluka o financiranju udžbenika za srednju školu učenicima slabijeg imovinskog statusa, ulasku u EU-ov program očuvanja radnih mjesta SURE, a udruzi „Palčići“ odobreno je 1,1 milijun kuna.

Četiri uzastopna dana bez novooboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju u vezi koronavirusa i istaknuo da je prošlo četiri uzastopna dana bez novooboljelih slučajeva. „Postotak oporavljenih osoba u odnosu na oboljele premašio je 93 posto, a trenutno je aktivnih 48 slučajeva“, kazao je ministar.

Ministar Beroš rekao je i da se pripremaju nove upute za posjete pacijentima u bolnicama, a bolnički sustav nastavio je s povećanjem redovitog rada.

Ponovio je da je Hrvatska epidemiju dočekala spremno, spriječeno je stvaranje panike i širenje zaraze, ali je pozvao građane da i dalje ostanu odgovorni.

Preko aplikacije više od 86 tisuća stranaca najavilo dolazak u Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se nastavio povoljan razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj te da je slika u cijeloj zemlji izrazito dobra.

Što se tiče nove web stranice entercroatia.mup.hr, ministar je naglasio da se dosad prijavilo 86.636 osoba i najavilo svoj dolazak u Hrvatsku.

„Najviše je državljana Slovenije, Njemačke i Austrije“, kazao je ministar.

Za očuvanje radnih mjesta 95,7 milijuna eura

Vlada je donijela odluku kojom se ovlašćuje ministar financija da, u ime Republike Hrvatske, potpiše Sporazum o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19.

Naime, Vijeće Europske unije je 19. svibnja 2020. usvojilo Uredbu o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19, a cilj takvog instrumenta je omogućavanje dodatne financijske pomoći pogođenim državama članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova Europske unije. Za financiranje zajmova državama članicama, Komisija će se zadužiti na financijskim tržištima te zatim ta sredstva pozajmljivati državama članicama po povoljnim uvjetima, odnosno države članice će na taj način iskoristiti pogodnosti snažnog kreditnog rejtinga i niskih troškova zaduživanja EU-a.

Kako bi SURE instrument postao operativan, države članice moraju pružiti vjerodostojna, neopoziva jamstva Proračunu EU, u skladu s odnosnim udjelima u ukupnom bruto nacionalnom dohotku. Jamstva država članica mogu biti u visini do 25% odobrenih kredita za svaku državu članicu, uzimajući u obzir njihov udio u ukupnom bruto nacionalnom dohotku

„Iznos jamstva je 95,7 milijuna eura, a minimalno koliko će Hrvatskoj biti raspoloživo je iznos četiri puta veći od toga“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

„Ovo je jedan u nizu primjera gdje se otvoreno i decidirano može reći, a to su potvrdile i druge zemlje članice i institucije Europske unije, da Hrvatska radi jako dobar posao i da ćemo to činiti i dalje, u sljedećih mjesec dana predsjedavanja, ne samo u ovom paketu, nego i drugim paketima“, istaknuo je ministar i dodao:

„U ovom konkretnom paketu, mi smo u najkraćem mogućem roku proveli zakonodavnu proceduru, da bi omogućili da ovaj instrument bude što prije operativan, što se vidi i po datumima“.

Što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, ministar Marić istaknuo je da se od 5,5 milijardi kuna isplaćenih za samo dva mjeseca, iznos od oko 4 milijarde kuna odnosi na rashode koji nisu originalno planirani u proračunu, ali smo „našim načinima preraspodjela i ušteda na svim ostalim kategorijama rashoda pronašli način kako i na koji način to ispuniti, te isto tako dodatnih milijardu i pol što se tiče odgođenih, to jest oslobođenih poreznih obveza po ovoj osnovi“.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je da učinkovitost vladinih mjera potvrđuju podaci s tržišta rada.

Naime, kako je iznio, zadnjih 14 dana pada broj nezaposlenih, a u odnosu na početak svibnja 13 i pol je tisuća više prijavljenih na mirovinski zavod.

Prihvaćena izvješća o dva zajma vrijedna 500 milijuna kuna, za oporavak gospodarstva i obnove nakon potresa

Prihvaćena su izvješća o pregovorima s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za dva zajma ukupne vrijednosti oko 500 milijuna dolara namijenjena odgovoru na korona krizu te obnovu nakon potresa i jačanje zdravstva.

Riječ je o izvješću o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku te onomu o pregovorima za sklapanje ugovora o zajmu s istom bankom za projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva.

„Zajam za podršku oporavku iznosi oko 300 milijuna američkih dolara (275,9 milijuna eura), a zajam za projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva iznosi 200 milijuna dolara (183,9 milijuna eura).

Financiranje udžbenika za srednje škole učenicima slabijeg imovinskog statusa

Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, kojom će osigurati obvezne udžbenike za učenike srednjih škola koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2020. godine utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je broj tih učenika oko 2.000, a osigurano je 2, 5 milijuna kuna u tu svrhu.

Što se tiče učenika osnovnih škola, Vlada je donijela odluku kojom će osigurati druge obrazovne materijale, i to za one koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2020. godine utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade te one koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza 2020. godine utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

U tu svrhu osigurano je 520 tisuća kuna, za oko 2.500 učenika ove dvije kategorije.

Također, Vlada je izmijenila odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020., kojom će se za prijevoz maturanata za dane pohađanja ispita državne mature (gimnazijski programi) te maturanata u strukovnim i umjetničkim programima za dane izrade i obrane završnog rada i za dane polaganja ispita državne mature zbog nastavka školovanja, sufinancirati, odnosno financirat će se najpovoljniji iznos (pojedinačne karte, polumjesečna ili mjesečna karta) za dane pohađanja ispita državne mature, odnosno za dane izrade i obrane završnoga rada.

„Ova odluka usmjerena je na pomoć učenicima strukovnih škola koji dolaze na polaganje državne mature, a kojih je u ukupnoj populaciji 48 posto“, kazala je ministrica Divjak.

Važna poruka za nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci

Vlada je donijela zaključak o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da je prijedlog zaključka izrađen na temelju izvješća stečajne upraviteljice o aktivnostima radi očuvanja brodograđevne djelatnosti u Uljaniku.

Podsjetio je da je Vlada dala suglasnost na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene s društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije, Uljanik Brodogradnja 1856.

Zaključkom se zadužuje se Ministarstvo financija kao razlučni vjerovnik na dijelu opreme društva Uljanik Brodogradilište, d.d. u stečaju, Pula na kojoj ima pravo odvojenog namirenja, procijenjene vrijednosti 50.360.600,00 kuna da preuzme imovinu te da iznađe model financiranja 5 % troškova utvrđivanja razlučnog prava i time dokapitalizira društvo Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

„Usvajanjem ovog zaključka stvorit će se preduvjeti za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856“, naglasio je ministar.

Dana je suglasnost na davanje u potkoncesiju pomorskog dobra u luci posebne namjene –Brodogradilišta 3. maj, kojom će trgovačko društvo brodogradilište 3. maj društvu MKM YACHTS d.o.o. sklopiti ugovor o potkoncesiji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je Vlada donošenjem ove dvije odluke poslala važnu poruku brodogradnji i u Rijeci i u Puli, i prema tim gradovima i županijama.

Donacija udruzi „Palčići“ u iznosu od 1,1 milijuna kuna

Vlada je donijela rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu udruzi Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", kojom se Udruzi odobrava namjenska donacija u visini plaćenog poreza na dodanu vrijednost, u iznosu od 1.115.280,59 kuna, za nabavu uređaja u sklopu akcije "Palčići za Hrvatsku", u svrhu opremanja 30 rodilišta širom Hrvatske opremom koja se koristi u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi.

I na kraju, prihvaćeno je pokroviteljstvo nad 15. konvencijom hrvatskih izvoznika i 13. dodjelom nagrada "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2019., koja će se održati u Zagreb u drugoj polovici lipnja ili početkom srpnja 2020., sukladno zamolbi Udruge Hrvatski izvoznici.

Izvor: Hina/Vlada




Pisane vijesti