Sve prateće djelatnosti u javnom i državnom sektoru bit će objedinjene u jednom državnom poduzeću

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/16 lipanj/Opacic - web.jpg

"Radnička se prava neće dirati, postoji granski kolektivni ugovor, a ukoliko dođe do nekih promjena, doći će samo u dogovoru sa sindikatima“ rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorila je danas o modelu za koji se Vlada odlučila između tri moguća rješenja na kojima se radilo zadnjih godinu i pol dana. To je model jednog državnog poduzeća koje objedinjuje sve prateće djelatnosti u javnom i državnom sektoru. „Smatramo da je to manje stresno za djelatnike i  da možemo biti puno racionalniji u trošenju sredstava. Konzervativnom metodom smo došli do određenih ušteda u samom startu od 280 milijuna kuna, a mislimo da se, uz podizanje standarda unutar samog sustava objedinjenom javnom nabavom te određenim racionalnijim ponašanjem, može ta ušteda dosta povećati. Svi zaposlenici ostaju, oni će po etapama prelaziti sa svojim ugovorima u to novo trgovačko društvo. Dakle, država će i dalje imati kontrolu nad obavljanjem pratećih djelatnosti. Pozvat ćemo za stol sindikate radi dogovora o nekim eventualnim promjenama koje su nam nužne da bi svi djelatnici bili potpuno ravnopravni u tom novom poduzeću.

Radnička se prava neće dirati, postoji granski kolektivni ugovor, a ukoliko dođe do nekih promjena, doći će samo u dogovoru sa sindikatima“ rekla je potpredsjednica Vlade.

„Svi djelatnici koji prelaze u novo poduzeće imaju zajamčena svoja prava. Ovo je najisplativije rješenje za državu i najmanje stresno za naše djelatnike“. Ne radi se o odustajanju od outsourcinga o kojem se govorilo u javnosti, pojasnila je potpredsjednica i ponovila da su se ravnopravno razmatrala tri modela. „Od prvog smo modela odustali, za druga dva smo imali i pozitivne i negativne strane. Koordinativna tijela i uži kabinet su donijeli odluku da idemo na trgovačko društvo.  Smatramo da do sada imamo najviše iskustva u tom dijelu i da možemo ostvariti određene uštede tako da na jedno mjesto stavimo sve naše prateće djelatnosti te da tako možemo biti efikasni a da to bude najmanje stresno za djelatnike koji trebaju prijeći u državnu tvrtku.  Računamo da bismo do 1. siječnja 2015. imali formirano trgovačko  društvo. To je proces, riječ je o 2300 subjekata koje treba uvući u novu tvrtku, radi se o oko 24.000 ljudi, dakle, riječ je o velikom poslu koji se ne može odraditi preko noći. Usluge će se standardizirati, razlika je kod onih koji čiste 300 kvadrata od onih koji čiste 3000 kvadrata, imamo tako određene razlike i kod kuhanja i kod pranja, i u tom dijelu ćemo morati tražiti pomoć od onih ljudi koji o tome znaju više.  Kad napravimo određene standarde, onda će doista svi raditi u istim uvjetima. Zdravstvo i dalje ostaje zadnje u tom procesu, njih čeka masterplan, jedna velika promjena pa neka to naprave zadnji u nizu“ završila je potpredsjednica Milanka Opačić.

Pisane vijesti