Svečano otvoreno jedino hrvatsko kazalište izvan zemlje

Slika /Vijesti/2018/04 travanj/20 travnja/IMG_3368W.JPG

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na poziv ministra ljudskih resursa Zoltána Baloga i gradonačelnika Zsolta Páva, posjetila je u četvrtak, 19. travnja 2018. godine, grad Pečuh gdje je sudjelovala na ceremoniji svečanog otvorenja obnovljenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu.  

Riječ je o projektu obnove ove ustanove koja jedina izvan granica Republike Hrvatske izvodi cjelokupan repertoar na hrvatskom jeziku, a realiziran je zajedničkim sredstvima mađarske vlade, gradske uprave grada Pečuha te Grada Zagreba. Radovi na obnovi fasade i interijera zgrade u Aninoj ulici 17 započeli su 2014. godine.

Hrvatsko kazalište u Pečuhu započelo je svoj rad 1992. u sklopu manjinskog teatra Pečuha, a godine 1995. počelo je samostalno djelovati kao živo središte hrvatske zajednice u Pečuhu.
Njegovanje majčinskog jezika i jačanje identiteta hrvatske zajednice, a osobito mlađih generacija, temeljne su misije ove institucije.


“Jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Republike Hrvatske – Hrvatsko kazalište Pečuh – nakon više od četvrt stoljeća neprekidnog djelovanja, više od 2000 predstava izvedenih na brojnim otvorenim i zatvorenim pečuškim kazališnim pozornicama, ali i u brojnim hrvatskim mjestima diljem Mađarske, u suradnji s mađarskim kolegama, ali i brojnim hrvatskim redateljima i glumcima konačno dobiva svoj dugo iščekivani trajni dom“, rekla je ministrica u svome govoru.


Istaknula je kako je novouređena i suvremeno opremljena zgrada u samome središtu Grada Pečuha nezaobilazni detalj gradske vizure ali i rezultat zajedničkih napora mađarskih i hrvatskih institucija te nemjerljivog osobnog angažmana brojnih pojedinca iz autohtone hrvatske zajednice koja živi na području Mađarske. Nadodavši kako je ovim svečanim otvorenjem nove kazališne zgrade dosanjan dugogodišnji san utemeljitelja i simbola Kazališta, svestranoga i upornog kulturnog djelatnika, pokojnog Antuna Vidakovića kojim se ostvaruje vizija „dvaju jezika, dviju kultura u jednom kazalištu“.


„Kao ministrica kulture Republike Hrvatske ponosna sam na sva kulturna postignuća naših hrvatskih sunarodnjaka što stoljećima žive na područjima današnje Mađarske, na njihove napore da očuvaju materinski jezik i svoj hrvatski identitet, a istodobno – kao punopravni članovi mađarskoga društvenoga, političkog i gospodarskog života – svojim radom i djelovanjem pridonesu napretku i boljitku svoje druge domovine Mađarske.

Istodobno zahvaljujem i mađarskoj državi, njezinim čelnicima i svim građanima što sa svojim hrvatskim sugrađanima žive u uzajamnom razumijevanju i poštovanju, omogućujući im da usprkos svim povijesnim i političkim promjenama nastave živjeti i raditi u svojim vjekovnim domovima na obostranu dobrobit“, zaključila je ministrica.


Istaknuvši kako je ovo jedinstveni pothvat dviju zemalja ministar Zoltán Balog, nadodao je kako je želja ojačati savezništvo i ponovno otkriti kulturnu snagu i energiju koja je u prošlosti Europu uzdigla u visinu.

Ministar Zoltán Balog u uzvratnom posjetu Zagrebu, zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, u petak 20. travnja otvorit će izložbu mađarskog majstora modernog slikarstva Józsefa Rippla – Rónaija u Modernoj galeriji.

Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković, najavivši izvedbu prve premijere u obnovljenom kazalištu "Povratak Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže, 4. svibnja 2018. godine, istaknuo je kako je ukupno u projekt obnove kazališne zgrade uloženo gotovo tri milijuna eura.


"Sada imamo kvalitetnu suvremenu ustanovu, scena je puno veća nego je bila stara te je kvalitetno opremljena, odgovarajućih je dimenzija i omogućuje izvedbu puno ozbiljnijih predstava u odnosu na staru zgradu", rekao je gradonačelnik Pečuha Zsolt Pávo.

Osim svojega kulturnoga i stručnog djelovanja, Hrvatsko je kazalište oduvijek bilo spona između Hrvata u Mađarskoj i matične domovine Hrvatske, kao i veza među Hrvatima u Mađarskoj koji žive u više županija. Osim u Pečuhu, program Hrvatskog kazališta izvodi se u Budimpešti te u mjestima od Bačke do Sambotela, a često gostuju i izvan Mađarske. Dio programa čine mađarske drame izvođene na hrvatskom jeziku, čime se jača kulturno partnerstvo dviju zemalja.

Izvor: Ministarstvo kulture

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek