Svečanost ulaska u EU: Program se zasniva na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, a dolazi 120 stranih visokih uzvanika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/svecanost_ulaska_u_eu_program_se_zasniva_na_vrijednostima_hrvatskih_zasticenih_kulturnih_dobara_a_dolazi_120_stranih_visokih_uzvanika.jpg

Danas su u Banskim dvorima predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha i redateljica središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu Dora Ruždjak Podolski održali konferenciju za novinare na temu svečanosti obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Govoreći o delegacijama koje su potvrdile svoj dolazak, predsjednik Radne skupine Saucha rekao je da su dolazak potvrdili 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova. Ukupni broj stranih visokih uzvanika trenutno je 120.

Što se tiče tvrtki sponzora, javilo se 30 tvrtki koje će sponzorirati svečanost, među kojima su Agrokor d.d., BMW-Tomić&co, Hrvatska turistička zajednica, HDS-ZAMP, HGK, Vina Croatia; AKD, Zagrebačke pekarne Klara d.d., Atlantic Grupa, Zagrebplakat d.o.o., Europlakat d.o.o., Sirana Gligora d.o.o., Croata kravata, Kava-kava d.o.o. i Croatia osiguranje. „Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Gradu Zagrebu, za kojeg se ne može reći da je klasičan sponzor, on je od prvoga dana u cijeloj priči partner. Grad Zagreb je napravio sve što smo ih zamolili, i više od toga“, istaknuo je predsjednik Radne skupine Saucha. Također se zahvalio tvrtkama Končar, PBZ, American Express i Podravka, jer će ugasiti svoje reklame na Trgu za vrijeme svečanosti.

“Kada smo pripremali ovu svečanost, radilo se o vrlo grubim procjenama i vrlo sam zadovoljan što ćemo troškove probiti za ne više od 15 posto. Svi računi i troškovi bit će dostupni svima koji će to htjeti“, rekao je predsjednik Radne skupine Saucha i naglasio: “S javnim novcima smo se odnosili maksimalno obzirno i inzistirali da iznos bude prilagođen događaju i vremenu“.

Što se tiče rasporeda događaja, u 10 sati će se polagati vijenci na Mirogoju u čast poginulim braniteljima, a izaslanstvo Vlade predvodit će predsjednik Vlade Milanović. U 18.30 sati gosti će se okupiti u Banskim dvorima. U 20.30 počinje pretprogram na Trgu bana Jelačića, a u 23.00 Središnji dio svečanosti. Na Trgu Petra Preradovića, tj. na Cvjetnom trgu, braniteljske zadruge predstavljat će svoje proizvode, a na Zrinjevcu će se nalaziti štandovi s otočkim proizvodima.

Redateljica Ruždjak Podolski navela je da će u pretprogramu sudjelovati Puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a s domaćim i stranim šlagerima, grupe Jinx i TBF,a zatim će glazbu puštati DJ Švec. Redatelj izravnog prijenosa je Ivan Miladinov, scenograf je Dragutin Broz, kostimografinje Danica Dedijer, Antonija Jakšić Dorotić i Linda Bilan, koreografkinja je Petra Hrašćanec, a producentica Nina Čalopek. U čitavom programu sudjeluje ukupno 681 izvođač.

Uz svečanu tribinu bit će postavljene četiri manje pozornice, orijentacija će biti istok-zapad, čime se dobiva drugačija vizura Trga, a u središnjem fokusu bit će neboder na kojem će biti projekcije. Program se zasniva na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući UNESCO-ovu reprezentativnu listu. „To je popis od 120 stavki, a Hrvatska je četvrta na svijetu s popisom dobara“, rekla je redateljica Ruždjak Podolski. Kazala je da su time pronašli ono što zaista određuje Hrvatsku, prvenstveno nama samima, ali i gostima i gledateljima. Namjera je da se ta tradicija kontrapunktira sa suvremenošću, a neće biti ni voditelja, kako bi fokus bio na priredbi, pa će vezivno tkivo biti citati iz hrvatske kulturne baštine „Oni će služiti svrsi pretapanja iz regije u regiju, iz slike u sliku, iz likovnosti u likovnost, a u središtu zbivanja bit će čovjek“, kazala je redateljica.

Program je povezan u dramaturšku cjelinu s ciljem isticanja reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti te će se sastojati isključivo od dijela hrvatskih umjetnika i znanstvenika.

„Koristit ćemo suvremene tehnologije da se izgled Trga izmijeni“, rekla je redateljica Ruždjak Podolski te navela da će se vizualnost postići mappingom i video projekcijama na zgradama Trga tijekom cijelog događaja, te će se na taj način, projiciranjem zgrada i znamenitosti, dovesti i druge gradove u Zagreb. „Cijelim programom željeli smo veličati čovjeka i njegov rad“, zaključila je redateljica svečanosti.

"I na kraju, izuzetno mi je zadovoljstvo kazati da u izvođenju Ode radosti u ponoć videolinkom sudjeluju i izvođači izvan Zagreba", kazala je redateljica Ruždjak Podolski i nastavila: "Uz Zbor HRT-a, Vokalni ansambl Antiphonus, Zbor Concordia Discors, Zbor HNK Zagreb i Simfonijski orkestar HRT-a, sudjelovat će i Zbor i orkestar HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Zbor HNK-a u Splitu i Osijeku i Mješoviti zbor Libertas u Dubrovniku. Također će se prikazivati videolinkovi s graničnih prijelaza, otkrivanje table EU u Bajakovu te skidanje table Carina u Bregani.



Pisane vijesti

Dokumenti