Sveučilište u Splitu nudi kvalitetno obrazovanje koje doprinosi razvoju Hrvatske u svim mogućim segmentima

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/14_lipnja/VRH_3036.JPG

Govoreći na obilježavanju Dana Sveučilišta u Splitu, premijer Andrej Plenković naglasio je da je ono itekako kvalitetno, rangirano na svjetskim ljestvicama, a njegovi brojni fakulteti i programi nude kvalitetno obrazovanje koje doprinosi razvoju Hrvatske u svim mogućim segmentima. Izrazio je i zadovoljstvo brojnim uspješno realiziranim projektima u kojima je hrvatska Vlada podržala splitsko Sveučilište. Posebno je naglasio suradnju kroz Europsko sveučilište mora kroz koju se Split integrirao u europski obrazovni prostor. Podsjetio je da je Hrvatska trenutno u ciklusu najvećeg ulaganja u obrazovni sustav u povijesti u iznosu od 2,7 milijardi eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta u Splitu.
 
Tom je prigodom premijer Plenković poručio kako je sve na čemu su Sveučilište u Splitu i njegova Vlada u prva dva mandata surađivali riješeno uspješno.
 
Tako su realizirani brojni infrastrukturni i drugi projekti, a Vlada je podržala i niz programa Sveučilišta.
 
Istaknuo je pritom i međunarodnu suradnju kroz Europsko sveučilište mora, nišu u europskom obrazovnom prostoru kroz koje se Sveučilište u Splitu povezalo s drugim europskim sveučilištima.
 
Hrvatski sustav visokog obrazovanja potpuno je integriran u europski obrazovni prostor
 
Tom je suradnjom, dodao je, potvrđena i policentričnost hrvatskoga sustava visokog obrazovanja i njegove potpune integriranosti u europski obrazovni prostor. 
 
Predsjednik Vlade uputio je i poruku studentima splitskog Sveučilišta istaknuvši da je ono itekako kvalitetno, rangirano na svjetskim ljestvicama, a njegovi brojni fakulteti i programi nude kvalitetno obrazovanje koje doprinosi razvoju Hrvatske u svim mogućim segmentima.
 
U tom je kontekstu premijer Plenković naglasio važnu ulogu intelektualaca i akademske zajednice za ukupne probitke društva.
 
Savjetovao im je pritom što više javnoga angažmana, ali i što više političkog angažmana jer smatra da bi to još više dinamiziralo ukupnu akademsku zajednicu.
 
"Jer poanta je da ono što se radi u znanosti ima svoju primjenu u praksi, bilo u gospodarstvu bilo u drugim segmentima društvenoga života", poručio je.
 
Ciklus najvećeg ulaganja u obrazovni sustav vrijedan 2,7 milijardi eura
 
Što se tiče ulaganja u obrazovanje, premijer Plenković podsjetio je da je 2016. bilo milijardu i 800 milijuna eura za znanost i obrazovanje.
 
Ove godine proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih iznosi 3,8 milijardi eura.
 
"U osam godina to je povećanje od dvije milijarde eura", naglasio je i dodao kako su to povećanje u tom sektoru osjetili svi, i na svojim plaćama i u ulaganjima.
 
Trenutno je Hrvatska u ciklusu najvećeg ulaganja u obrazovni sustav u povijesti u iznosu od 2,7 milijardi eura.
 
Ulaganjem u taj sustav, dodao je premijer, stvaraju se preduvjeti da mladi stvore dobre temelje općeg obrazovanja kao i potrebna specijalistička znanja s programima koji su rađeni sukladno najnaprednijim modelima u svijetu.
 
Četiri temeljne piste djelovanja - obrazovanje, demografska revitalizacija, zelena tranzicija i digitalna transformacija
 
Naveo je da su četiri temeljne piste rada u sljedećih nekoliko godina obrazovanje, demografska revitalizacija, zelena tranzicija i digitalna transformacija.
 
"U tom četverokutu kriju se buduća radna mjesta, hrvatska konkurentnost, inovativnost i praćenje globalnih trendova bez koji nema kvalitetnog napretka", poručio je premijer Plenković.
 
Svi preduvjeti su tu i samo zajedničkim naporima možemo ostvariti te ciljeve, dodao je istaknuvši da Hrvatska bilježi veliki gospodarski zamah praćen najvećim brojem zaposlenih od preko milijun i 735 tisuća, te najniži broj nezaposlenih ikada, koja je ispod 83 tisuće.
 
Čestitajući na kraju dobitnicima svih nagrada, premijer je kazao da će u hrvatskoj Vladi, kao i uvijek do sada, splitsko Sveučilište imati prijatelja i partnera.
 
Izbor novih ustavnih sudaca  
 
Nakon svečanosti, premijer se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na nekoliko drugih aktualnih tema.
 
Upitan o izboru sudaca Ustavnog suda, kazao je da će saborski Odbor za Ustav i politički sustav raspisati poziv. Nakon što se zainteresirani kandidati prijave, dodao je, vodit će se konzultacije.
 
Vjeruje da će se ustavni suci izabrati na početku jesenske sjednice Hrvatskoga sabora.
 
Govoreći o ostavci ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, premijer je kazao kako o tome ne zna ništa, a koliko shvaća prema informaciji koja je do njega došla njegova odluka vezana je isključivo za uvjete za mirovinu.
 
"Nema nikakvih pritisaka, mi smo svaki put kad smo se vidjeli sjajno surađivali, investirali, ulagali, pomagali KBC-u Split", ustvrdio je.
 
Što se tiče prijetnji zastupniku Bartulici, premijer Plenković poručio je da je na policiji da to ispita.

Vatreni su u top formi, a izbornik Dalić ponovno je stvorio sjajnu atmosferu zajedništva, solidarnosti i želje za uspjehom
 
S obzirom da sutra počinje Euro, novinare je zanimalo ima li kakvu poruku za hrvatske nogometaše, kao i to hoće li u Njemačku na neku od utakmica.
 
Premijer Plenković Vatrenima je i ovom prigodom zaželio puno uspjeha, što je učinio i ranije putem društvenih mreža.
 
Podsjetivši da ih je posjetio dok su bili na pripremama u Rijeci, kazao je da su u sjajnoj formi.
 
"Rezultati naših najboljih nogometaša u europskim klupskim natjecanjima upućuju na zaključak da su u top formi. Vjerujem da je izbornik Dalić ponovno generirao jednu sjajnu atmosferu zajedništva, solidarnosti i želje za još jednim uspjehom", kazao je.
 
Svima bi bilo drago da se, nakon sjajnog slijeda na svjetskim prvenstvima i u Ligi nacija, ostvari i veliki uspjeh na Europskom prvenstvu, dodao je predsjednik Vlade zaželjevši im puno uspjeha.
 
U Njemačku će, kazao je, otići na jednu od utakmica, a na koju točno ovisit će o brojnim drugim obvezama koje ima.
 
Upitan koja mu je najdraža navijačka pjesma, premijer Plenković kazao je: "Igraj moja Hrvatska".  

Pisane vijesti