Tijekom travnja i svibnja akcija uzimanja uzoraka krvi srodnika zatočenih i nestalih

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/tijekom_travnja_i_svibnja_akcija_uzimanja_uzoraka_krvi_srodnika_zatocenih_i_nestalih.jpg

ZAGREB, 25. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas na konferenciji za novinare akciju prikupljanja podataka i dragovoljnog uzimanja uzoraka krvi obitelji zatočenih i nestalih za travanj i svibanj u suradnji s Hrvatskim crvenim križem (HCK) za potrebe identifikacije metodom analize DNA.

Kako je izvijestila, riječ je o akciji, petoj po redu, u kojoj će se uzimati uzorak krvi radi identifikacije 856 nestalih osoba tijekom Domovinskog rata za koje je potrebna DNA analiza.

Timovi Hrvatskoga crvenog križa tijekom travnja i svibnja obilazit će daljnje i bliže krvne srodnike nestalih osoba kako bi im objasnili potrebu za uzorcima krvi za DNA analizu, rekla je Kosor.

Pozvavši osobe koje bi trebale dati uzorke krvi, ministrica je naglasila da je ta akcija isključivo na dobrovoljnoj bazi te da će timovi HCK-a sve starije i nemoćne osobe kojima se trebaju uzeti uzorci obići u njihovim domovima.

Trenutno na popisu zatočenih i nestalih iz 1991./92. godine je 1090 osoba, a na onom iz 1995. nakon akcije "Bljesak" i "Oluja" je 881 osoba. Napomenula je da se s 84 posto uspjeha identificiraju ekshumirane osobe iz pojedinačnih i masovnih grobnica.

Kosor je istaknula da je prijašnja Vlada učinila mnogo da se proces traženja zatočenih i nestalih osoba ubrza što će učiniti i nova vlada.

Istaknula je da je riječ o teškom i složenom poslu ekshumacija i identifikacija, a koji zna biti i opasan. Kao primjer navela je opasnost ekshumacija na miniranom području raznih mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica kao što je bilo nedavno iskopavanje bunara u Lovasu za kojeg se sumnja da je miniran.

Predsjednik HCK Nenad Javornik pozdravio je tu akciju u koju se uključio i HCK pozvavši medije da ju prate te apelirao na sve rođake zatočenih i nestalih da se odazovu toj akciji.



Pisane vijesti