U "3. maju" potpisani ugovori o potporama za gradnju pet brodova za domaće brodare

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/u_3_maju_potpisani_ugovori_o_potporama_za_gradnju_pet_brodova_za_domace_brodare.jpg

RIJEKA, 12. ožujka 2009. (Hina) - Pet ugovora o potporama za gradnju brodova za domaće brodare - po dva broda za Uljanik plovidbu i Tankersku plovidbu i teglenice za Jadranski pomorski servis, te dva ugovora o gradnji dvaju brodova za Tankersku plovidbu u "3. maju" potpisani su danas u tom riječkom brodogradilištu u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sandera i brojnih drugih uzvanika.

Ugovore o potporama potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i direktori pulske Uljanik plovidbe, zadarske Tankerske plovidbe i Jadranskog pomorskog servisa Rijeka Dragutin Pavletić, Ivo Mustać i Ante Maras.

Ugovore o gradnji dvaju tankera potpisali su potom Mustać i predsjednik Uprave "3. maja" Željko Starčević, a ugovori o gradnji ostala tri broda već su potpisani.

Pet brodova, koji će se graditi u "3. maju", vrijedni su ukupno 215 milijuna dolara. Četiri tankera namijenjena su za prijevoz nafte i naftnih prerađevina, svaki nosivosti po 51.800 tona, a svi brodovi, uključujući i teglenicu, bit će isporučeni u 2010. i 2011.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader kazao je da je najvažnije da se škverovima uspjelo osigurati poslove, da je brodogradnja jedan od hrvatskih brandova, a pomorska orijentacija Hrvatske trajna.

Istaknuo je da će Vlada inzistirati kod Europske komisije i budućih vlasnika da se u brodogradilištima sačuvaju temeljna djelatnost i radna mjesta.

Naglasio je da će Hrvatska postati članica EU, ali ne tako da ulazak kupuje teritorijem. Nema razloga da Hrvatska, kao i Slovenija, u EU ne uđe s otvorenim pitanjem granice, rekao je premijer.

Bilo je nagađanja u medijima da je Vlada programom potpora lukavo zaobišla kriterije EU, ali to nije točno, kazao je premijer Sanader naglasivši da se subvencije ne mogu davati brodogradilištima, ali mogu brodarima te da će Vlada to i dalje činiti.

Ministar Kalmeta kazao je da je na osnovi Vladina programa subvencioniranja gradnje brodova za domaće brodare potpisano ukupno 11 ugovora o potporama.

Program potpora usuglašen je s pravnom stečevinom EU i ima suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, rekao je ministar.

Napomenuo je da će Vlada gradnju 11 brodova poduprijeti s ukupno 240 milijuna kuna, a da će brodari na osnovi tih gradnji u hrvatsko gospodarstvo 'ugraditi' brodove vrijedne 560 milijuna dolara.

Kalmeta je istaknuo da se ti brodovi bez potpora vjerojatno ne bi gradili ili da bi ih brodari naručili u inozemstvu te da bi bez novih ugovora neki pogoni "3. maja" već u ovom mjesecu bili bez posla.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je da je do nedavno knjiga narudžaba "3. maja" bila prazna, ali da je imenovana nova uprava i osigurani su poslovi. Kazao je da je dodatni iskorak napravljen reprogramiranjem zajmova koji su dolazili na naplatu i osmišljavanjem programa potpora za brodare.

U "3. maju" još je potrebno rješiti pitanje pomorskog dobra i imovine koja mu je oduzeta 2002. i nakon toga bili bi ostvareni uvjeti za privatizaciju, koja bi trebala osigurati tehnološku obnovu i veću produktivnost, rekao je Polančec.



Pisane vijesti