U CEFTA-u ulazi Makedonija, otvorena vrata Jugoistoku Europe

Deklaracijom, koju su danas u Zagrebu potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske i Bugarske, dogovoreni su novi kriteriji koje države, napose jugoistoka Europe, moraju zadovoljiti za postizanje članstva u CEFTA-i, a istodobno je potvrđeno da Makedonija, nakon uspješnog završetka pregovora, pristupa toj zoni slobodne trgovine.

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Deklaracijom, koju su danas u Zagrebu potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske i Bugarske, dogovoreni su novi kriteriji koje države, napose jugoistoka Europe, moraju zadovoljiti za postizanje članstva u CEFTA-i, a istodobno je potvrđeno da Makedonija, nakon uspješnog završetka pregovora, pristupa toj zoni slobodne trgovine.

Članice CEFTA-e Hrvatska, Bugarska i Rumunjska snizili su kriterije za članstvo u CEFTA-i kako bi se prostor slobodne trgovine proširio na druge države jugoistočne Europe, rekao je premijer Ivo Sanader novinarima nakon plenarne sjednice.

Država koja želi biti članicom CEFTA-e mora imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa članicama, imati institucionalizirane odnose s EU, punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji odnosno da se obvezuje pridržavati i poštivati sva pravila WTO-a, kazao je Sanader. To otvara prostor članstvu Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije te Moldove u CEFTA-i.

Ministar za trgovinu u Ministarstvu gospodarstva i trgovine Bugarske Rumen Ovcharov i ministar gospodarstva i energetike Rumunjske Julie Winkler, kao i premijer Ivo Sanader, istaknuli su značaj CEFTA-e kao 'predvorja EU', a ovaj je summit, naglašeno je, osigurao budućnost CEFTA-e.

Podsjetivši da bi s 1. siječnja 2007. u EU trebale ući Rumunjska i Bugarska, Sanader je istaknuo je da je to dobro za sve, jer što brže oni uđu, brže će ući i Hrvatska, a što prije uđe Hrvatska brže će ući i Makedonija i ostali.

Podsjetio je da su u Salzburgu te na nedavnom trilateralnom sastanku s premijerima Bugarske i Rumunjske, Sergejem Staniševim i Calinom Popescuom Tariceanuom, dogovoreni novi, niži kriteriji za članstvo u CEFTA-i.

CEFTA je dokaz kako se može ostalim državama pomoći da postanu članovi EU, kazali su Ovcharov i Winkler dajući punu podršku Hrvatskoj za članstvo u EU. Istaknuli su i da se tim multilateralnim ugovorom osigurava stabilnost u regiji, gospodarski rast i što prije približavanja standardima EU.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski, koji je bio gost na skupu, istaknuo je da se od danas zapravo može smatrati da je Makedonija članica CEFTA-e, a formalnosti će ubrzo riješiti ministarstvo vanjskih poslova. Smatra da je dobro podijeliti iskustva u predvorju EU, izrazivši nadu da će Hrvatska 2009. postati članicom EU, a nakon nje Makedonija.

Hrvatska je od 1. ožujka 2003. punopravna članica CEFTA-e, Srednjoeuropskog područja slobodne trgovine, koje je nastalo još 21. prosinca 1992. U toj ekonomskoj organizaciji članice su bile Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, od kojih je prvih pet lani postalo punopravnim članicama EU.

Osnovni su ciljevi CEFTA-e razvoj ekonomskih odnosa između zemalja članica.



Pisane vijesti