U idućih 8 godina za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije više od 15 mlrd kuna

Slika /Vijesti/2021/prosinac/27 prosinca/FHozrfOXwAoZf4E.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom na kojem je predstavljen Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednici Vlade Božinović i Milošević, ministri te župani, gradonačelnici i saborski zastupnici.
 
Predstavljenim Programom planira se za gospodarsku i društvenu revitalizaciju tog dijela Hrvatske, kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte, u idućih osam godina, uložiti više od 15 milijardi kuna.
 
Tako je, među ostalim, spomenut dovršetak autoceste Zagreb - Sisak te razvoj poduzetništva.
Neki su natječaji završeni, u pripremi su i novi, a raduje i velik interes poduzetnika.
 
Radi se o dugoročnom planu, a prioritet je sama obnova za koju bi svi htjeli da ide brže, ali zahtjevna je pa će trajati nekoliko godina.
 
"Ono što je nama bio imperativ kao Vladi RH i zadatak koji je predsjednik Vlade stavio i pred Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i pred Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zapravo je imperativ da promijenimo stanje na području Sisačko-moslavačke županije. Ovim programom zapravo i činimo taj korak da bismo to stanje i promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju", izjavila je nakon sastanka ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da "Program predstavlja jasnu poruku Vlade našem stanovništvu na području Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećem djelom fokusirani upravo na revitalizaciju tog prostora", rekao je, naglasivši da je to neizmjerno bitno i nužno kako bi se ljudi s ovog prostora mogli osjećati onako kako su se trebali i davno prije.
 
Važno da već funkcioniraju zdravstveni, obrazovni te sustav socijalne skrbi
 
"Svi koji sudjelujemo u postupku obnove ćemo biti zadovoljni tek kad se i posljednji stanovnik Sisačko-moslavačke županije s potresom pogođenog područja se vrati u svoj dom, u topao, čvrst i siguran objekt", izjavio je  Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.
 
Važno je, kaže, da već funkcioniraju zdravstveni sustav, sustav obrazovanja, socijalne skrbi, što nije bilo jednostavno jer samo na području obrazovanja, Sisačko-moslavačka županija kao osnivač je imala 22 oštećena objekta. Ipak, osigurali su da učenici s područja Siska, Petrinje i Gline pohađaju nastavu na tim istim područjima. Isto tako stanovnicima čiji su domovi uništeni ili oštećeni u potresu, osiguran je privremeni smještaj.
 
"Razumljivo je da postoji nezadovoljstvo s brzinom obnove, očekujemo da će tijekom iduće godine ovo područje biti jedno veliko gradilište. Program revitalizacije je kvalitetan okvir unutar kojeg će jedinice lokalne samouprave realizirati projekte kojima će revitalizirati županiju na svim područjima, ali potrebno je prije svega razviti poduzetništva", zaključio je Celjak.
Program predstavlja okvir koji će se nadopunjavati i konkretizirati
 
Davorko Vidović, potpredsjednik Hrvatskog sabora, pohvalio je Vladinu političku volju da se krupnim i važnim pitanjima razgovara tako da se nikoga ne isključuje, kazavši da se program, koji predstavlja prihvatljiv okvir, kroz iduće razdoblje mora nadopunjavati i konkretizirati.
 
Istaknuo je da je Sisačko-moslavačka županija specifična jer je to prostor koji je stradao u Domovinskom ratu, tijekom tranzicije, a dokrajčen je, kako je rekao Vidović, potresom. "Jedina je županija u kojoj je više umirovljenika nego zaposlenih ljudi. Niti je fiskalno ni demografski sposobna obnoviti se sama bez pomoći države", zaključio je Vidović.
 

Pisane vijesti