U ovim izrazito izazovnim vremenima poduzimamo sve kako bi umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/9 lipnja/Velike promjene za korisnike obiteljske mirovine! (750 × 500 px).png

Predstavljajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, premijer Plenković istaknuo je da se njima omogućuje pravedniji izračun mirovine, kao i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, čime će veliki dio umirovljenika ostvariti povećani mirovinski prihod. Za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina povećat će se za 10 posto, odnosno za oko 250 kuna prosječno. Omogućuje se i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovna ukupna mirovina će se povećati u prosjeku za oko 510 kn mjesečno. Također, povećat će se i mirovina za 287 tisuća korisnika najniže mirovine. Do 2025. za sve ukupno će se uložiti oko 4,4 milijarde kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas na konferenciji za medije zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina.
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.
 
"Vladi Republike Hrvatske, održivost mirovinskog sustava, uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan je od primarnih ciljeva, kojim nastavljamo skrbiti za više od milijun i 230 tisuća naših građana", poručio je predsjednik Vlade i dodao kako je to pitanje među ključnim prioritetima Programa Vlade do kraja ovoga mandata, a dio je i suradnje sa zastupnikom Hreljom.
 
Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje danas predstavljamo poseban naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojima omogućujemo pravedniji izračun mirovine, kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine.
 
Samo ovim dvjema izmjena obuhvatiti ćemo gotovo 300 tisuća mirovina, za što ćemo u 2023. godini izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna, istaknuo je premijer Plenković.
 
Ključan prioritet Vlade je osigurati socijalnu sigurnost građanima starije dobi
 
Dakle radi se o velikom broju umirovljenika  koji će ostvariti povećani mirovinski prihod. Tako će se za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina mirovina povećati za 10 posto, odnosno za oko 250 kuna prosječno. Ukupno je to oko 365 milijuna kuna u 2023.
 
"Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza – energetske, prehrambene pa i ovih svih inflatornih pritisaka rasta cijena energenata i hrane – ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim našim sugrađanima, a osobito našim sugrađanima starije dobi", istaknuo je premijer Plenković.
 
U tom je pogledu, dodao je, poseban prioritet smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine.
 
Izmjenom Zakona omogućuje se i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika.
Ovom izmjenom već početkom iduće godine, za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovna ukupna mirovina će se povećati u prosjeku za oko 510 kn mjesečno. Ta će mjera ukupno u proračunu u 2023. koštati oko 746 milijuna kuna.
 
I ove mirovine nastavit će rasti usklađivanjem, a korisnici zadržavaju i pravo rada do polovice radnog vremena
 
"Želim naglasiti da ove izmjene predstavljaju značajan iskorak u hrvatskom mirovinskom sustavu koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine. Time se Hrvatska pridružila većini država članica EU koje omogućuju ovo pravo", rekao je premijer Plenković.
 
Vlada ovime, dodao je, šalje jasan signal da brine o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji žive u nerijetko u samačkim kućanstvima i time su najviše izloženi riziku siromaštva.
 
Važno je istaknuti da će ove mirovne nastaviti rasti usklađivanjem, a korisnici će zadržati i pravo i rada do polovice radnog vremena.
 
Osim korisnika obiteljskih mirovina izmjenama Zakon povećavat će se od 1. siječnja iduće godine i najniže mirovine za još 1,5 posto, a od 1. siječnja 2025. i za dodatnih 1,5 posto, dakle ukupno 3 posto.
 
"Samo u 2023. povećat će se mirovina za 287 tisuća korisnika najniže mirovine za što smo osigurali dodatnih 100 milijuna kuna", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
U mandatu ove Vlade prosječna mirovina povećana za više od 20 posto, a najniža za više od 26 posto
 
Podsjetio je da su  prosječne mirovine u mandatu Vlade od listopada 2016. do danas povećane za 20,15 posto i sada su na razini od 3047 kuna, a najniža mirovina za 26,41 posto, pa su sada na 2008 kuna.
 
To nije posljedica samo usklađivanja već brojnih mjere iz mirovinske reforme koje su doprinijele unapređenju položaj umirovljenika.
 
Od početka mandata njegove prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu. A od 1. srpnja 2020. povećanje je za 6,8 posto, čime smo se već na polovici mandata znatno približili ostvarenju cilja o povećanju mirovina za deset posto, koji se nalazi u Programu Vlade, istaknuo je premijer Plenković.
 
"U ovim izrazito izazovnim vremenima poduzimamo sve kako bi našim umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost", poručio je.
 
Podsjetio je da je prošle godine za ublažavanje posljedica pandemije Vlada umirovljenicima isplatila Covid dodatak, dok im je u svibnju ove godine isplaćen energetski dodatak.
 
Svakom od tih mjera obuhvaćeno je skoro 700 tisuća umirovljenika, a izdvojeno preko 800 milijuna kuna.
 
Nikad veći broj zaposlenih osiguranika osigurava i održivost mirovinskog sustava
 
Ovim se zakonskim izmjenama, dodao je predsjednik Vlade, realiziraju reforme u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i ciljevi Nacionalne razvojne strategije do 2030.
 
"Siguran sam da će i predložene izmjene dugoročno imati pozitivan utjecaj na kretanja i povećanje solidarnosti u mirovinskom sustavu. Za to ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna", istaknuo je premijer Plenković.
 
Na kraju je istaknuo da je na današnji dan broj osiguranika, odnosno zaposlenih, najveći unazad 20 godina, odnosno milijun i 620 tisuća osiguranika, što je dobra vijest i za mirovinski sustav i osigurava veću održivost.
 
"Vlada će kao i do sada nastaviti skrbiti o umirovljenicima, njihovoj zdravstvenoj i socijalnoj skrbi u svim dijelovima Hrvatske. Mi ne zaboravljamo da današnju Hrvatsku dugujemo našim umirovljenicima koji su nas time zadužili, a mi ćemo učiniti ono što možemo, u ovakvim gospodarskim okolnostima, kako bi oni živjeli kvalitetnije", poručio je premijer Plenković zahvalivši svima koji su radili na ovim izmjenama zakona i izrazivši uvjerenje da će ovaj zakon dobiti snažnu potporu u Hrvatskom saboru.
 
Izmjene Zakona o mirovinskom sustavu na snazi od 1.siječnja 2023.
 
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je da bi izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju na snagu trebale stupiti 1. siječnja 2023.
 
Naveo je tri ključne promjene – povećanje osobne mirovine, omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećanje najniže mirovine za tri posto.
 
Detaljnije predstavljajući najavljene izmjene, odnosno povećanje obiteljskih mirovina za deset posto, ministar Piletić pojasnio je da će se to postići povećanjem mirovinskog faktora.
 
Ukoliko u obitelji postoji jedan korisnik obiteljske mirovine, mirovinski faktor povećava se s 0,70 na 0,77.
 
Ukoliko su dva korisnika, povećava se s postojećih 80 na 88 posto, a za korisnike obiteljske mirovine gdje je tri i više članova s postojećih 90 na 100 posto.
 
Druga važna promjena – korištenje dijela mirovine preminulog supružnika, uz osobnu mirovinu. Procjenjuje se da će samo tom mjerom u prvoj godini biti obuhvaćeno nešto više od 155 tisuća korisnika.
 
Dosad prema važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju nije bilo moguće koristiti dvije mirovine paralelno, a sada će se to omogućiti.
 
Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati navršenih 65 godina starosti i biti jedini korisnik obiteljske mirovine.
 
Iz ovrhe se izuzimaju djeca korisnici obiteljskih mirovina
 
Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, s tim da se propisuju najniži i najviši iznos.
 
Predviđeni najviši iznos dijela obiteljske mirovine – odnosno kumulativno osobne i dijela obiteljske mirovine – jest 5850 kuna.
 
Međutim, donošenjem Zakona s 1. siječnja, bit će provedena indeksacija, odnosno usklađivanje aktualne vrijednosti mirovine, čime će taj iznos biti i veći pa čak i prijeći 6000 kuna.
 
Najniži iznos dijela obiteljske mirovine iznosio bi 219 kuna, a i taj iznos će porasti kada Zakon stupi na snagu.
 
Treća izmjena jest postupno povećanje najniže mirovine za oko 287 tisuća umirovljenika. S 1. siječnjem 2023. to će biti 1,5 posto, a onda s 1. siječnjem 2025. dodatnih 1,5 posto.
 
Ovim predloženim izmjenama zakona od ovrhe se izuzimaju obiteljske mirovine koje koriste djeca preminulog osiguranika, istaknuo je ministar.
 
"Ove mjere predstavljaju važan iskorak prema dodatnoj zaštiti osjetljivih kategorija umirovljenika s najnižim i nižim primanjima, a njima dodatno unaprjeđujemo mirovinski sustav međugeneracijske solidarnosti", poručio je ministar.
 
Kompromis između pravičnog i solidarnog
 
Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja poručio je kako su puno računali i vidjeli pravo stanje obiteljskih mirovina i na temelju toga došli do kompromisa između pravičnog po principu uzajamnosti i solidarnog u mirovinskom sustavu.

"Nisam euforičan, ali sam zadovoljan jer su to primjereni koraci onome što smo politički dogovorili da ćemo napraviti i onome što je Ministarstvo planiralo učiniti na bazi obiteljskih mirovina koje smo okarakterizirali najnižima u odnosu na uplaćene doprinose tijekom radnog vijeka bračnih drugova", rekao je Hrelja.



Pisane vijesti