U Splitu potpisani milijunski ugovori za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

U splitskoj bolnici u petak su potpisana dva ugovora za Splitsko-dalmatinsku županiju i KBC Split ukupne vrijednosti od oko 40 milijuna kuna koji bi trebali poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti te za pripremu strateških projekata.

Ugovore je potpisao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić koji je objasnio da se prvi ugovor, vrijedan 20,6 milijuna kuna, odnosi na tehničku pomoć KBC- u Split za razvoj infrastrukturnih projekata razvoja bolnice što će značiti bolji pristup zdravstvu i građanima Dalmacije, dok je drugi ugovor od 18,8 milijuna kuna namijenjen županijskim zdravstvenim organizacijama za opremanje i razvoj što će svakako značiti bolji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti građanima županije.

"Ukupno smo do sada ugovoreno digli sa sedam na 73 posto, a u zdravstvu je do sada ugovoreno 1,7 milijardi kuna. Još je ostalo 50 milijuna kuna za Transfuzijski centar čiji ugovor će biti potpisan za nekoliko tjedana. I taj će ugovor značiti dodatnu i bolju zdravstvenu zaštitu za ljude ovog područja", kazao je Pavić.

Dva važna, strateška projekta

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović kazao je da današnji dan smatra velikim ne samo za splitsko već i za hrvatsko zdravstvo. Objasnio je kako su potpisali ugovore za pripremu tehničke pomoći za izgradnju dva važna, strateška i sudbinska projekta. To je Centar za akutnu medicinu gdje će biti sve hitne službe i sve djelatnosti te specijalnosti za liječenje životno ugroženih i akutnih bolesnika.

"Drugi objekt bi bila zgrada poliklinike sa svim sadržajima pa bismo na taj način slijedili svjetske trendove liječenja, a to je zbrinjavanje akutnih, životno ugroženih bolesnika i liječenja svih ostalih bolesnika tako da ne moraju biti hospitalizirani nego da dobiju svoju terapiju bez ležanja u bolnici. U ovom trenutku moramo krenuti od zgrada, infrastrukture i opreme. Važno je da su od ukupnog broja liječnika u bolnici jedna trećina specijalizanti. Istraživački centar je kruna na kraju Imamo sjajnu budućnost", kazao je Meštrović.

Upitan znače li svi ti projekti da će splitska bolnica ostati na Firulama i Križinama, s obzirom da se spominjalo njeno preseljenje na Klis, ravnatelj Meštrović je rekao da ta dva lokaliteta splitske bolnice "rade, radit će, razvijaju se, a oni za to imaju velike planove". Nastavio je da će rado prihvatiti što god se pojavi u budućnosti, a što bi još koristilo građanima.

Kazao je i da imaju osigurano 80 milijuna kuna od čega je 30 milijuna kuna iz EU fondova, a ostatak daje Vlada i Ministarstvo zdravstva koji će se utrošiti na izgradnju Objedinjenog hitnog i bolničkog prijema koja se planira za početak iduće godine, a zauzimat će površinu prizemlja glavne zgrade na Firulama.

Uredit će se više ispostava domova zdravlja

Župan Blaženko Boban je rekao da će se dobivenih 18 milijuna kuna utrošiti za obnovu zgrada i nabavku opreme za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Uredit će se više ispostava domova zdravlja, a među njima su i Sinj, Solin, Kaštela te nabaviti oprema za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.
 
Na potpisivanju ugovora je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izjavio da se veseli sljedećem ugovoru za Transfuzijski centar. Rekao je kako će budući vrlo skori potpis ugovora za centar obogatiti ne samo sadržaje KBC-a nego mu dati još jednu novu dimenziju zajedno s komponentom Sveučilišta.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić