U srcu Slavonije, hrvatske žitnice, imamo prigodu vidjeti bogatstvo hrvatske kulture i tradicije

  • Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/1 srpnja/VRH_3840.jpg

„Cijela Hrvatska, a posebno Slavonija zna i razumije što je to biti žrtva, biti napadnut, ali i što je solidarnost i potpora prijateljima onda kad im je to najpotrebnije“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvorenju 56. Đakovačkih vezova.

Obraćajući se okupljenima na otvorenju Đakovačkih vezova, premijer je posebno pozdravio ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Vasylja Kyrylycha, izrazivši zadovoljstvo što je baš Ukrajina ove godine zemlja partner.

Istaknuo je da je Hrvatska prihvatila ukrajinske izbjeglice i dala Ukrajini koja je žrtva ruske agresije veliku i snažnu političku, humanitarnu i financijsku podršku.

„Ovdje, u srcu Slavonije, 56. put imamo prigodu vidjeti koliko je bogata hrvatska kultura, tradicija, baština, folklor, sve ono što je utjelovljeno u našem identitetu. I to ovdje upravo ispred đakovačke katedrale, u Slavoniji koja za Hrvatsku znači kruh, žitnicu, emociju“, rekao je Plenković.

Velika podrška hrvatskog naroda Ukrajini

Naglasio je da to govori upravo na 9. obljetnicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji i samo par dana nakon što je Ukrajina stekla status kandidata, uz snažnu, čvrstu i veliku podršku Hrvatske i hrvatskog naroda.

 „I zato se veselim da su i ovi Đakovački vezovi ovako lijepo organizirani i uz podršku svih jedinica lokalne samouprave, brojnih aktera, ali i hrvatske Vlade i da ćemo imati prigodu još jednom vidjeti koliko smo bogati i koliko možemo biti ponosni na svoj identitet“, zaključio je premijer.

Dijalog i suradnja Vlade i Katoličke Crkve

Uoči svečanosti otvorenja predsjednik Vlade susreo se sa đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem s kojim je razmijenio mišljenja o aktualnim temama kao i o nastavku kvalitetnog dijaloga i suradnje.

Pisane vijesti