U Vukovaru otvorena obnovljena Osnovna škola "Nikole Andrića"

Obnovljena zgrada OŠ "Nikole Andrića" otvorena je danas u Vukovaru, u što je uloženo 25 milijuna kuna, od čega je 80 posto osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ministar Fuchs rekao je da je Vlada za osnovnoškolske objekte u Hrvatskoj osigurala 2,2 milijarde kuna.

Obnovu i opremanje te osnovne škole s 20-tak posto osigurali su Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar.

Na svečanosti otvorenja ministar Radovan Fuchs rekao je da se ta vukovarska osnovna škola zbog čitavog niza nesretnih okolnosti neopravdano dugo obnavljala, a taj je proces tek od 2019. krenuo na bolje, ali ni tada očekivanim tempom.

"Sretan sam što je Vlada mogla osigurati potrebna sredstva te sa 80 posto udjela financirala obnovu i danas svjedočimo lijepom, modernom i primjerenom objektu za izvođenje nastave", istaknuo je Fuchs.

Podsjetio je da je Ministarstvo pripremilo reformu obrazovnog sustava te je u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), za čitav sustav osigurano 7,5 milijardi kuna, a za osnovnoškolske objekte 2,2 milijarde kuna,.

Uskoro natječaj za izgradnju, proširenje i adaptaciju školskih objekata

Najavio je da će krajem rujna, ili najkasnije do kraja listopada, krenuti natječaj za izgradnju, dogradnju, proširenje i adaptaciju takvih školskih objekata, kako bi se osiguralo da sva djeca u Hrvatskoj nastavi pohađaju u jednakom uvjetima, u jednoj smjeni.

"Taj će javni poziv biti otvoren kontinuirano, nema natjecanja, ni "najbržeg prsta", nego će se, kako tko pripremi projekt, te nakon provjere svih bitnih elemenata, poput imovinsko-pravnih odnosa, krenuti u financiranje. Vjerujem da će sva infrastruktura u tome segmentu završiti do 2027. godine", poručio je ministar Fuchs.

S obzirom na lošu natalitetnu situaciji u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji i Baranji, Fuchs je istaknuo kako je Ministarstvo pokrenulo projekt izgradnje, dogradnje i proširenja dječjih vrtića, posebice u sredinama gdje ih do sada nije bilo.

U županiji upisano 400-tinjak učenika manje

Ravnateljica vukovarske OŠ "Nikole Andrića" Josipa Kotromanović Sauka izvijestila je da je u školi upisano 25 učenika prvog razreda, u dva razredna odjela, a u školi ukupno ima oko 200 učenika.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je prošla 31 godina od stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, ali i ove škole te zahvalio svima koji su, bez obzira na različitu političku pripadnost, sinergijom doprinijeli realizaciji ovoga projekta.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je da ovakvih škola koje su trebale temeljitu obnovu na području županije ima puno, ali su završetkom projekta stvoreni primjereni uvjeti za njezin rad.

Upozorio je da osim problema sa stanjem školskih objekata ova županija ima problem i s gašenjem osnovnih škola, jer su ove godine, zbog nedostatka učenika, zatvorene tri takve škole, a u županiji je ove godine upisano 400-tinjak učenika manje.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti