Učinkovito korištenje Europskog socijalnog fonda pomoći će u smanjivanju ekonomskih nejednakosti u hrvatskom društvu

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/27 rujna/Konferencija/H20180927000412.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji na visokoj razini Ministarstva rada i mirovinskoga sustava "Ususret 2030. godini i izazovima Europskog stupa socijalnih prava".

Na konferenciji je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen, a razgovaralo se o socijalnim temama, demografiji, socijalnom dijalogu, zapošljavanju i korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda.

Predsjednik Vlade naglasio je da učinkovito korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda može puno pomoći u smanjivanju nejednakosti u hrvatskom društvu i u što većoj socijalnoj uključenosti. Izrazivši zadovoljstvo porukama koje su se mogle čuti na konferenciji, kazao je kako su one pokazale što se sve u sinergiji nastoji ostvariti, uključivši i reformu obrazovanja kao jednu od ključnih strukturnih reformi.

Možemo biti izrazito zadovoljni protupožarnom sezonom

Premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara koje je zanimalo kako je zadovoljan protupožarnom sezonom i reakcijom na zadnje požare kod Metkovića, Pelješca i Splita.

„Generalno možemo biti izrazito zadovoljni jer smo ove godine imali 98 posto manje opožarenih površina nego katastrofalne 2017. godine", rekao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je potpredsjednik Vlade zadužen za domovinsku sigurnost i ministar obrane Damir Krstičević obišao požarišta na splitskom Marjanu, Pelješcu, Orebiću i drugdje zahvalivši vatrogascima i Hrvatskoj vojsci, policiji, HGSS-u te jedinicama lokalne samouprave na brzom djelovanju.

"Zapovjedno operativno središte u Divuljama je fantastično jer u realnom vremenu imamo podatke od meteo uvjeta do angažmana snaga, brzine i razmjera širenja požara. Sve ono što je lani bilo problematično ove smo godine puno bolje učinili u samoj pripremi sezone, a Hrvatske šume, Odašiljači i veze, HEP i svi drugi su u tome dali svoj obol", istaknuo je predsjednik Vlade.

Najavio je i da će ići dalje u nabavi novih vatrogasnih vozila kako bi dobrovoljna vatrogasna društva bila kvalitetno opremljena.

Na upit novinara, predsjednik Vlade osvrnuo se na „aferu SMS“, kazavši da  u Hrvatskoj institucije, u ovom konkretnom slučaju one koje su se bavile ovom temom, dolaze do svojih saznanja, sukladno zakonu poduzimaju mjere i nakon toga eventualno kreću u daljnje postupke.

„To su stvari koje se odvijaju potpuno neovisno od politike i izvršne vlasti“, naglasio je predsjednik Vlade i odbacio insinuacije da se radi o unutarstranačkom obračunu ili zlorabljenju institucija.

„To jednostavno ne stoji, to nije način na koji ja radim, to nije način na koji radi ova Vlada, niti će raditi niti bi bilo kada u hrvatskoj budućnosti to bilo dobro ili korisno“, poručio je.
 

Pisane vijesti