Ugovori za 37 projekata u lučkim i izvanlučkim područjima triju županija

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je u Rijeci dodijelio ugovore i sporazume za 37 projekata ulaganja u lučka i izvanlučka područja na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna.

Na temelju tih sporazuma i ugovora sufinancirat će se gradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture te projekti sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.
 
"To su ulaganja u lučka područja, koja provode  županijske lučke uprave te ulaganja u pomorsko dobro i izvanlučka područja, u koja ulažu gradovi i općine", rekao je ministar Butković i apelirao na provoditelje projekata da požure i iskoriste sav novac.
 
Diljem hrvatske obale projekti vrijedni oko 2 mlrd kuna
 
Naveo je da je dodijeljeno ukupno 105 milijuna kuna za sve hrvatske priobalne županije, da će sljedećeg tjedna biti dodijeljeni ugovori i za ostale četiri priobalne županije te je riječ o znatnim ulaganjima započetima prije nekoliko godina.
 
Ministar Butković rekao je da se trenutno diljem hrvatske obale provode projekti vrijedni oko dvije milijarde kuna, najviše zahvaljujući korištenju europskih sredstava i izdvajanjima iz državnog proračuna, iz kojeg se ulaganja prate s udjelom od 15 posto i drugim sredstvima.
 
Naglasio je da "renesansa na hrvatskoj obali traje" i da se "neke velike investicije provode kraju".
 
U Primorsko-goranskoj županiji otvorene su luke Crikvenica i Cres, privode se kraju ulaganja u luke u Baškoj i Unijama, rekao je ministar dodavši da je nedavno otvorena luka na Koločepu te da će sljedećeg tjedna biti otvorena luka Tkon.
 
"To puno znači ljudima koji žive na otocima i za održavanje brodskih linija", kazao je.
 
U novoj financijskoj perspektivi na raspolaganju više od 100 milijuna eura
 
Naglasio je da u velikom investicijskom ciklusu u prometnu infrastrukturu, koji sada iznosi  više 25 milijarda kuna, znatan dio čine upravo luke i ulaganja u pomorsko dobro.
 
Najavio je da će se ugovori potpisivati i u novoj financijskoj perspektivi, u kojoj će biti na raspolaganju više od 100 milijuna eura, odnosno da će  se nastaviti ulaganja u luke i sljedećih deset godina.
 
Na novinarsko pitanje o zaplijenjenim ruskim jahtama u hrvatskim lukama, ministar je rekao da to ne može posebno komentirati.
 
"To je proces koji Hrvatska provodi na temelju zakona i propisa, nešto što radimo kao Ministarstvo u suradnji s Carinom i na razini Vlade, to je postupak koji se mora obaviti", rekao je.
 
Nakon dodjele ugovora i sporazuma u Rijeci, ministar Butković će obići gradilište druge cijevi tunela Učka.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković