Ukidanje naplate cestarine na mostu Krk, za obnovu zgrada oštećenih u potresu 200 milijuna eura

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/21 svibnja/231. sjednica VRH_2.jpg

Vlada je danas na 231. sjednici održanoj u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice raspravila 23 točke na otvorenom dijelu, među kojima i pripajanje društva Autocesta Rijeka-Zagreb društvu Hrvatske autoceste, te s tim vezanom odlukom o ukidanju naplate cestarine na mostu Krk.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 2.234 osoba, a postotak oboljelih od svih testiranih osoba je 3,92 posto, što znači da je taj postotak i dalje u padu.

Istaknuo je da broj oporavljenih sustiže broj oboljelih, što je izuzetno dobar uspjeh, te da su 25 dan od popuštanja mjera brojke i dalje stabilne.

„Unatoč golemom izazovu koji je stavljen pred nas, sinergijom struke i građana ostvarili smo gotovo nemoguće“, kazao je ministar, ali je dodao da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu.

„To nam govori da nema mjesta za opuštanje“, kazao je, apelirajući da se i dalje pojačanom štitimo, osobito osjetljive skupine.

U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana  i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

„Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja“, dodao je.

„Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene na 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera“, rekao je ministar Božinović.

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu o dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će se sutra predstaviti „novosti koje se tiču kulturnih događanja, kao i daljnje planove koji se odnose na turizam, odnosno otvaranje granica prema zemljama iz kojih postoji više nego jasno artikuliran interes i dobra epidemiološka situacija da posjete Hrvatsku“.

Donirana sredstva za borbu protiv COVID-19 bolesti

Vlada je iz Proračunske zalihe za 2020. godinu odobrila ukupni iznos od 1.000.000,00 EUR i to Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) iznos od 600.000,00 EUR, te UN COVID-19 Response and Recovery Multi-partner Trust Fund (COVID-19 MPTF) iznos od 400.000,00 EUR za globalnu borbu protiv bolesti COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da će se donirana sredstva usmjeriti na financiranje istraživanja u dijagnostici, liječenju i na pronalasku cjepiva protiv novog SARS-CoV-2 virusa, te jačanje sustava javnog zdravstva, putem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija.

Za obnovu zgrada oštećenih u potresu 200 milijuna eura

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19.

Predsjednik Vlade Plenković  kazao je da su procjene, kada bi se sve što je oštećeno potresom obnavljalo do one razine koja je tehničkim propisima danas maksimalna i nužna, ukupna obnova koštala bi 13 milijardi eura.

„Za našu javnost, posebno za sugrađane u Zagrebu, moramo razumjeti da bi nas obnova Zagreba po tim standardima koštala kao da idemo graditi 25 Peljeških mostova. Čisto da imamo na umu koliki je to posao, koliko što košta i koliko traje, a mi ćemo na ovaj način i kroz raspravu doći do onih rješenja i iznosa koji će biti primjereni“, naglasio je premijer.

Sklapanje Ugovora o zajmu predlaže se radi podrške Republici Hrvatskoj u obnovi nakon potresa kako bi se ponovo uspostavilo pružanje ključnih usluga te sprečavanje, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju predstavlja COVID-19 putem jačanja nacionalnih sustava za pripremljenost u javnom zdravstvu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar kazao je da se radi o projektu kojim će se osigurati 200 milijuna eura za obnovu zgrada oštećenih potresom. Vlada je do sada rebalansom proračuna osigurala sredstva za hitne sanacije, ali i za privremen smještaj svih onih koji se ne mogu vratiti u svoje domove.

Zajam Međunarodne banke u iznosu od 275, 9 milijuna eura za ublažavanje posljedica krize i oporavak

Također, Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku.

Ministar Marić kazao je, suočeni s izuzetno nepovoljnim utjecajem COVID-19 pandemije na hrvatsko gospodarstvo i održivost javnih financija, a uzimajući u obzir i štetu nastalu usred potresa u Zagrebu, Ministarstvo financija obratilo se Međunarodnoj banci za pomoć.

Zajam iznosi 275,9 milijuna eura, a podržat će program sastavljen od devet mjera strukturiranih oko dva stupa. Prvi stup odnosi se na ublažavanje neposrednog socijalnog i ekonomskog utjecaja krize izazvane COVID-19 pandemijom, a drugi grupira mjere za promicanje uključivog i održivog oporavka.

Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

Vlada je donijela odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek kazao je da će se pomoć dodijeliti proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje koji zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19 otežano plasiraju utovljena grla na tržište, u iznosu od 9 milijuna kuna.

Pomoć će se dodijeliti za olakšavanje plasmana utovljene junadi, utovljenih svinja i janjadi za klanje na tržište, a koji su prešli optimalnu dob ili tjelesnu težinu u kojima se uobičajeno isporučuju na tržište. Procjena je da je u takvom statusu 4.000 junadi, 6.000 svinja i 8.000 janjadi.

Ukidanje naplate cestarine na Krčkom mostu

Odluka o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i pripajanje društva ARZ društvu Hrvatske autoceste d.o.o. predstavlja nastavak reformskog projekta financijskog i poslovnog restrukturiranja u sektoru cesta, kako bi se postigao održivi model poslovanja i postigli potrebni sinergijski efekti u optimizaciji troškova. Uz tu odluku, Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju dioničkog društva Autocesta Rijeka –Zagreb d.d. i dodjeli koncesije za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se ovom odlukom ukida i naplata cestarine na mostu Krk, s danom 15. lipnja ove godine.

Što se tiče odluke o pripajanju, ministar je kazao da je „potencijalno unaprjeđenje učinkovitosti moguće na režijskim troškovima te se pripajanjem stvaraju pretpostavke za racionalnije upravljanje novčanim tijekovima i veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje“.

Dodao je da će objedinjavanje olakšati i uvođenje novog sustava naplate cestarine.

Tvrtki Plinacro odobreno kreditno zaduženje za plinovod Zlobin-Omišalj

Tvrtki Plinacro dana je suglasnost za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

„Svrha zaduženja je realizacija izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj, koji je neizostavni dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG-a, ukupnog kapaciteta 2,5 milijardi prostornih metara godišnje, a koji je jedan od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj“, rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Izvor: Hina /Vlada



Pisane vijesti