Uloga Hrvatske udruge poslodavaca iznimno važna za hrvatsko društvo i gospodarstvo

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/09 studenog/VRH_6467-01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanosti obilježavanja 30 godina postojanja Hrvatske udruge poslodavaca u Laubi u Zagrebu.

U prigodnom govoru, premijer Plenković je uime Vlade čestitao Hrvatskoj udruzi poslodavaca na prvih 30 godina djelovanja i na svemu što rade za hrvatsko gospodarstvo, društvo i državu.

"Velik je doprinos onih koji u društvu imaju hrabrost, ideju, inicijativu, znanje i organizacijske sposobnosti da u tržišnom gospodarstvu, ne osiguraju dobrobit samo sebi, nego i drugima zahvaljujući proizvodnji ili uslugama kojima se bave", kazao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što HUP okuplja 6500 članova, što je, kako je rekao, prema riječima direktorice Weber oko 80 posto hrvatskoga BDP-a. I to dovoljno govori o snazi i ulozi Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je premijer, dodavši da je HUP, uz sindikate, iznimno važan socijalni partner hrvatskoj Vladi.

Naglasio je da Hrvatska u proteklih nešto više od 30 godina slobode jača svoju državu, institucije, demokraciju, tržišno gospodarstvo, radi velike iskorake u pozicioniranju zemlje u današnjoj Europi i suvremenom svijetu s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta za sve hrvatske građane, a posebno gospodarstvo.

Nikad snažniji međunarodni politički i gospodarski položaj Hrvatske

"I s te strane smo u posljednjih nekoliko godina u fazi zaokruživanja međunarodnoga političkog, gospodarskog i financijskog položaja Hrvatske", kazao je Plenković, podsjetivši je naša zemlja od ove godine članica Schengenskog prostora, eurpodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma.

U proteklih sedam godina za četiri stupnja smo digli kreditni rejting Hrvatske i sada smo korak do A razine, naveo je premijer, istaknuvši da to ne bi bilo moguće bez doprinosa Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatskoga gospodarstva.

Predsjednik Vlade je izrazio očekivanje da će Hrvatska 2026. postati članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), jedine, kako je rekao, preostale organizacije kojoj naša zemlja svojom veličinom i geografskim položajem može pristupiti.

Kazao je da će OECD za manje od dvije godine napraviti i drugi ekonomski pregled, nakon čega ćemo, kako je rekao, finalizirati taj proces, a u međuvremenu usvojiti sve njihove akte, dokumente i preporuke kako bismo bili na tragu slogana "Bolje politike za bolji život". To je ono što će ta organizacija, koja je u svijetu prepoznata kao ona koja uspostavlja najviše standarde dobrog upravljanja, zakonodavstva i dobrih praksi, donijeti Hrvatskoj nakon sada već deset godina članstva u Europskoj uniji", naglasio je Plenković. 

Stopa nezaposlenosti najniža u zadnjih 30 godina 

U ekonomskom smislu, naveo je premijer, Hrvatska ima 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, podsjetivši da je taj omjer prije sedam godina bio šest prema jedan. Naglasio je da je stopa nezaposlenosti najniža u zadnjih 30 godina. Istaknuo je i da koristimo velika, snažna i poticajna europska sredstva, te nam je u ovom desetljeću na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura.

Premijer je kazao da su velika sredstva uložena u prometnu infrastrukturu. "Povezali smo jug Hrvatske Pelješkim mostom, integrirali Baranju u mrežu hrvatskih autocesta koridorom VC, Istru povezali probijanjem druge cijevi tunela Učka četverotračnom cestom u mrežu hrvatskih autocesta, a ranije smo to učinili s Međimurjem", ustvrdio je.    

Naglasio je kako su rast plaća i mirovina te bolji standard građana temeljni cilj Vlade te kako želi da im u tom procesu HUP bude partner. 

Osvrnuo se i na danas usvojeni Prijedlog državnog proračuna za koji je kazao da je socijalno osjetljiv i reformski ambiciozan, održiv i razvojan. Istaknuo je i da je ovakvim okolnostima neviđenih globalnih kriza potrebno jako puno napora da se očuva socijalna kohezija u hrvatskom društvu.    
  
Za obrazovanje u narednim godinama 2,7 milijardi eura

Premijer je stavio naglasak i na obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu u koje će u narednim godinama biti uloženo 2,7 milijardi eura, od predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog, do visokog obrazovanja. "Želimo da naš obrazovni sustav iznjedri mlade ljude s kvalitetnim općim znanjem i elaboriranim posebnim znanjima koje će ih učiniti konkurentnima na tržištima rada Hrvatske, Europe i svijeta", poručio je.

Na kraju je predsjednik Vlade Hrvatskoj udruzi poslodavaca poželio puno godina uspješnoga rada. "Veselim se da ćemo u partnerstvu, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, nastaviti dobru suradnju na dobrobit naše Hrvatske", poručio je.

Pisane vijesti