Uručena priznanja učenicima za prva mjesta na natjecanjima

Zavod za školstvo Republike Hrvatske i Agencija za strukovno obrazovanje uručili su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici priznanja i zahvalnice za 315 učenika, državnih prvaka, i 265 mentora koji su ih pripremali za državna natjecanja.

ZAGREB, 10. lipnja 2006. (Hina) - Zavod za školstvo Republike Hrvatske i Agencija za strukovno obrazovanje uručili su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici priznanja i zahvalnice za 315 učenika, državnih prvaka, i 265 mentora koji su ih pripremali za državna natjecanja.

U 28 natjecanja općeobrazovnih predmeta u različitim kategorijama prvo je mjesto osvojio 221 učenik sa 187 mentora, dok je u strukovnim predmetima bilo 94 učenika na prvim mjestima, u pratnji 78 mentora.

Priznanja su danas uručena i učenicima koji su se natjecali na međunarodnim natjecanjima, među kojima su bili i učenici XV. gimnazije koji su na informatičkom natjecanju u Cincinnattiju, SAD, osvojili dvije zlatne i jednu srebrnu medalju.

Čestitavši nagrađenima, hrvatski premijer Ivo Sanader ustvrdio je da je vjera u sebe, da se može postići ono što se želi, iznimno važna u životu, uz talent, marljivost, upornost i požrtvovnost.

Ne možemo se nositi s jakim gospodarstvima i zemljama koje nisu prošle rat, ali možemo kada stavimo naglasak na znanje, u čemu imamo uspjeha, naglasio je Sanader.

Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa, rekao je da je cilj Ministarstva da 2010. Hrvatska ima najbolji obrazovni sustav u ovom dijelu Europe, a uspjesi učenika, koji su i rezultat većeg ulaganja u školstvo, put su k tome.

Hrvatska će skrbiti za nagrađene i nadarene učenike kroz novi sustav baze podataka, od predškolskog uzrasta nadalje i neće se odreći nijednog nadarenog učenika, dodao je.

Uspjesi na državnoj i međunarodnoj razini pokazuju da hrvatsko školstvo sjajno radi i da se postižu izvrsni rezultati, i to ne samo u velikim gradskim središtima već i u manjim mjestima, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Zavoda za školstvo RH.

Posebno značajnim smatra što "na svim natjecanjima, na kojima je sudjelovalo 140 tisuća učenika, nije bilo nikakvih ekscesa".

Uz priznanja, učenici su na dar dobili plakat, a mentori knjižicu s glagoljskom azbukom.



Pisane vijesti