Uskoro kineske dozvole za hrvatske mliječne proizvode, ali i promotivni spot koji će se prikazivati u Kini

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/18 lipnja/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Han Changfua. Uz predsjednika Vlade na sastanku je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.  Razgovarali su o mogućnostima unaprjeđenja suradnje u pogledu vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te o promociji hrvatskih proizvoda na kineskom tržištu.
  

Kineska delegacija koju predvodi ministar Han Changfu boravi u Hrvatskoj od 17. do 19. lipnja 2019. godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako i ovaj ministarski susret s kineskom stranom, nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj u travnju ove godine, pokazuje snažno unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine, koje su, kako je kineski premijer naglasio u Zagrebu, ušle u „dijamantno razdoblje'' suradnje.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić kazao je da Ministarstvo u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije želi prije svega postići puno veću robnu razmjenu s Narodnom Republikom Kinom.

"Da bi to ostvarili trebaju nam izvozne dozvole koje odobrava carina, ali naravno i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Kine", dodao je Tolušić.

Što se tiče izvoza mliječnih proizvoda, potpredsjednik Vlade je izvijestio da je cijela procedura u završnoj fazi, rekavši da očekuje da se prvi mliječni proizvodi iz Hrvatske plasiraju na područje Kine do kraja godine.

Napomenuo je da je proces dobivanja izvoznih dozvola vezan uz mliječne proizvode trajao gotovo pet godina. "To je upravo ono što se želi izbjeći kad je riječ o drugim proizvodima koji će se izvoziti, a to su pileće i svinjsko meso, svježa i smrznuta tuna, med i neki drugi", rekao je.

Tolušić je istaknuo da mu je drago da kinesko Ministarstvo poljoprivrede razumije potrebe Hrvatske te će pomoći da se ovakvi postupci za ostale proizvode maksimalno ubrzaju.

Razmjena stručnjaka

Kazao je da se razgovaralo i o razmijeni stručnjaka u području agronomije između kineske i hrvatske strane, najavivši da će jedan tim hrvatskih stručnjaka već do kraja ove godine ostvariti tu suradnju u Narodnoj Republici Kini. 

Potpredsjednik Vlade najavio je i da će tijekom ove godine Kineska nacionalna televizija doći u Hrvatsku kako bi snimila promotivni film o hrvatskim poljoprivrednim proizvodima koji će  prikazivati na tv kanalima u Kini u svrhu promocije naših proizvoda, u čemu je, dodao je, pomoć ponudio i ministar Han Changfu.

Posebna internetska platforma za prodaju hrvatskih proizvoda

Tolušić je spomenuo da se razgovaralo i o uspostavi posebne internetske platforme koja će našim proizvođačima omogućiti prodaju hrvatskih proizvoda u Kini.

Potpredsjednik Vlade na kraju je izvijestio da kineska delegacija svoj boravak u Hrvatskoj nastavlja posjetom Koki i Vindiji u Varaždinu, koje su kao dio Vindija Grupe zainteresirane za izvoz svojih proizvoda u Kinu.

Intenzivirati hrvatsko-kinesku poljoprivrednu suradnju

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko-kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

"Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a, s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima", kazao je.  

Dodao je kako uskoro očekuje dolazak hrvatskih mliječnih proizvoda na kinesko tržište te najavio medijsku promociju tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.
 
Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti