Uspješnih 15 godina rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/11 ozujka/HN20240311440040.jpg

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) u 15 godina rada dala je velik doprinos sigurnosti zračnog prometa i razvoju zrakoplovne industrije, a kvalitetom rada i stručnošću postala je ugledan međunarodni partner, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Butković je to uz ostalo kazao na svečanosti obilježavanja 15 godina rada te agencije, koja je okupila je mnoge predstavnike zračnih luka, avioprijevoznika, zrakoplovnih vlasti, civilne zaštite i druge.

"HACZ je osnovan u ožujku 2009. i to se pokazalo ispravnim korakom. Postao je integralni dio prometa Republike Hrvatske i od osnutka pridonosi ne samo sigurnosti i zaštiti zračnog prometa i industrije, nego i cijelom hrvatskom gospodarstvu. Potvrde njegova uspjeha i visoke stručnosti stižu stalno iz mnogih međunarodnih tijela i od raznih inspekcija”, rekao je Butković.

Istaknuo je važnu ulogu agencije u uspostavi visokih standarda za funkcioniranje cijelog sustava zračnog prometa te sudjelovanju u mnogim EU-ovim i međunarodnim projektima. Vjeruje da će u suradnji s Vladom, ministarstvom i drugim tijelima i dalje uspješno raditi.

HACZ ili međunarodno CCAA (Croatian Civil Aviation Agency) je i regulatorno tijelo za zračni promet, kojom upravlja Vijeće agencije, čiji je predsjednik Andrija Vidović istaknuo važnost održavanja dobre suradnje s mnogim tijelima, ali i predanost i kvaliteti rada zaposlenih.

Direktorica Agencije Ana Kapetanović naglasila je da su u 15 godina tri puta narasli i promijenile se tri regulative, što je, kako je rekla, bio izazov, a posebice ulazak Hrvatske u Europsku, za što su se dvije godine pripremali.

"Uz broj ljudi porastao je i obim posla, koji raste i dalje s izazovima novih tehnologija i primjene digitalizacije u procesima. Sada su tu i izazovi održivosti zrakoplovne industrije, raznih dronova, letećih taksija, biogoriva i drugi, ali nijedan razvoj nije vrijedan ako je ugrožena sigurnost i to nam je svima najvažnije”, poručila je Kapetanović.

Cijene plina i struje neće rasti, ostaju i potpore

Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Vlade Butković je rekao da se novi paket mjera međuresorno priprema te da će se nastaviti sa svim dobrim stvarima koje su bile i do sada.

Tako, kako je rekao, neće biti povećanja cijene električne energije ni plina, kada je riječ o građanima i većem dijelu poduzetništva.

Dodao je da će vjerojatno ostati i jednokratne potpore za umirovljenike i sve ostale korisnike tih naknada.

Na primjedbe oporbe da je novi paket mjera predizborno kupovanje birača, Butković je odgovorio da je oporba  u predizbornoj kampanji već duže vrijeme, spomenuvši i nedavni zagrebački skup. 

"Mi smo onda u predizbornoj kampanji već osam godina. Nije ovo prvi paket mjera koji je Vlada donijela", istaknuo je Butković, dodavši da su se iste ili slične mjere donosile i nakon pojave korone, odnosno nakon početka rata u Ukrajini kada su cijene energenata skočile.

"Cijene su bile visoke, izašli smo s konkretnim mjerama kako naši građani ne bi osjetili udar koji se dogodio, tako da ovo nije nikakav predizborni potez nego nastavak svega onoga što smo i do sada radili", zaključio je Butković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković