Važno je da Europa pokaže snažno vodstvo i zajedništvo u rješavanju velikih globalnih izazova

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/02_rujna/VRH_8710.JPG

Ono što Europa može napraviti za bolju budućnost je pokazati snažno vodstvo u kontekstu brojnih kriza s kojima se suočava, bilo da se radi o izazovima klimatskih promjena ili sigurnosnih pitanja. Trebamo biti i vječni zagovaratelj međunarodnog prava, koje je naša najveća snaga. Moramo nastaviti raditi na osnaživanju europske ekonomije, energetske sigurnosti, obrambenih sposobnosti i rješavati međusobna politička pitanja. Važno je u fokus staviti pitanje proširenja Europske unije i okrenuti se budućnosti, ali i snositi eventualne sankcije za prošlost, poručio je premijer Andrej Plenković na 19. bledskom Forumu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na 19. Strateškom forumu na Bledu, gdje je zajedno sa srbijanskim, albanskim i slovenskim premijerima Milošem Vučevićem, Edijem Ramom i Robertom Golobom govorio  na panelu „Svijet paralelnih stvarnosti“.

Istaknuo je da Hrvatska snažno podržava Ursulu von der Leyen na čelu Europske komisije u drugom mandatu. „Radujem se nastavku izvrsne suradnje na dobrobit Hrvatske i Europske unije“, poručio je Plenković na platformi X nakon susreta s von der Leyen uoči početka bledskog Foruma.



Premijer je na panelu naglasio i da Hrvatska zagovara i pitanje proširenja Europske unije koje smatra potrebnim s obzirom na izmijenjene globalne okolnosti. „Drago mi je što smo u proteklih nekoliko godina pitanje zemalja Zapadnog Balkana zajednički uspjeli podići na ljestvici prioriteta Europske komisije“, poručio, naglasivši posebnu podršku zemalja jugoistoče Europe u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Rekao je i da je sigurnosno pitanje Europe dovedeno u krizu uslijed ruske agresije na Ukrajinu te situacije na Bliskom istoku. Unatoč takvom narativu, dodao je, Europa se nije umorila od pomaganja Ukrajini. „Pružamo sve vrste pomoći, sankcije Rusiji su provedene i nipošto nećemo dopustiti status quo“, ustvrdio je.



Po završetku Foruma, u izjavi za medije, premijer Plenković je naglasio kako je važno da Europa pokaže snažno vodstvo u rješavanju velikih globalnih izazova, prije svega sigurnosnih, a samim time i njihovih ekonomskih, socijalnih i energetskih posljedica. Smatra važnim da se vode temeljnim načelima u globalnom upravljanju, kao što su poštivanje međunarodnog prava, mulitilateralizm, suradnja i respekt teritorijalne cjelovitosti drugih zemalja.

Istaknuo je da na tome počiva cijeli uspjeh međunarodne zajednice koja je bila suočena s brojnim krizama u ovoj godini, koju je ocijenio jedinstvenom u smislu demokratskih procesa jer preko četiri i pol milijarde ljudi izlazi na izbore. 

„Nakon ove godine ne samo da ćemo imati novi institucionalni postav na razini Europske unije nego i u drugim državama, tako da će to utjecati na sve razgovore i procese do kraja ovog desetljeća“, rekao je Plenković.

Izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Slovenije; Ovotjedni posjet BiH; Privrženi smo provedbi reformi koje su potrebne za pristupanje OECD-u

Sa slovenskim premijerom Golobom potvrdili smo izvrsne bilateralne odnose Hrvatske i Slovenije te raspravili o daljnjim koracima za jačanje gospodarske i energetske suradnje. Strateški forum na Bledu prigoda je da u fokus stavimo ključne europske i globalne izazove koji su pred nama, poručio je Plenković na platformi X.

   

Premijer Plenković se susreo i s visokim predstavnikom za BIH Christianom Schmidtom i posebnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Lord Stuartom Peachom s kojima je razgovarao o stanju na jugoistoku Europe i podršci BiH nakon otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom. Najavio im je ovotjedni posjet Bosni i Hercegovini.

   

Glavnom tajniku OECD-a Mathiasu Cormannu predstavio sam prioritete Vlade Republike Hrvatske u našem trećem mandatu! Hrvatska ostvaruje snažan rast BDP-a i rekordnu zaposlenost, a nastavlja se i trend smanjenja inflacije. Privrženi smo provedbi reformi koje su potrebne za pristupanje OECD-u, objavio je premijer na platformi X.



I dalje ne znamo tko je hrvatski špijun u Srbiji

Predsjednik Vlade Plenković je uoči Foruma na Bledu dao izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na pregovore o sastavu nove Europske komisije.

''Hrvatska će biti jako zadovoljna resorom koji će u budućem sazivu Europske komisije voditi hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica. Sve ide u dobrom smjeru'', rekao je premijer, dodavši da će se ovaj tjedan još razgovarati o toj temi.

Odgovarajući na pitanje novinara, komentirao je odnose Hrvatske i Srbije. Naglasio je osobitu  važnost položaja hrvatske manjine u Srbiji, dodavši da je puno bolji nego prije.

Upitan o navodnom hrvatskom špijunu u Srbiji, poručio je da se u Hrvatskoj i dalje ne zna tko bi to bio.

''I mi bi voljeli bi znati tko je taj špijun, nitko ne zna tko je, ni veleposlanstvo, ni ministar, ni SOA. Ne znam što rade, ali to nije predmet zbog kojeg smo mi danas ovdje, tu smo da raspravimo globalne teme'', kazao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na prosvjed podrške Palestini koji ga je dočekao na Bledu, poručivši da je to je normalno i da se događa diljem Europe te pojasnio stav Hrvatske oko priznanja Palestine.

''Imamo svoj stav o dvije države, koji je vrlo jasan i vrlo čvrst cijelo ovo vrijeme. Međutim, do rješenja treba doći dogovorom. To je poanta našega stava. Politika dvije države da, ali čekamo da se stvore preduvjeti za cjeloviti dogovor'', kazao je Plenković.

Komentirao je i posjet francuskog predsjednika Srbiji. ''Oni su išli tamo u bilateralni posjet, imali su svoj komercijalni interes, rekli su da je to narativ privlačenja Srbije Europi. S druge strane dobili su izjavu da Srbija i dalje neće pratiti režim sankcija prema Rusiji. Ima puno napora od strane EU-a koji su u nekim elementima, po našem sudu, više wishful thinking nego realnost.''

Premijer je dodao da stvari treba realno sagledati te da Hrvatska ne može drugoj zemlji ograničavati odnose s bilo kime pa tako ni Francuskoj komercijalne odnose njihove obrambene industrije s kojom je Hrvatska, očito, napravila sjajan posao.

''Ono što je očito jasno svima - Hrvatska je napravila sjajan posao s kupnjom Rafalea, sa sposobnosti naših aviona i pritom u potpunosti NATO kompatibilnim avionima i to po jako dobroj cijeni. Mislim da  smo i cjenovno i sadržajno i vremenski tu napravili sve što je trebalo i danas je Hrvatska jedna respektabilna oružana sila s moderniziranim ratnim zrakoplovstvom'', zaključio je Plenković.

Milanović skreće pažnju s helikoptera

Premijer je na Bledu odgovarao i na pitanja novinara o aktualnim domaćim temama, kazavši da su optužbe predsjednika Republike  Milanovića na račun uprave Jadrolinije klasična diverzija kojom nastoji skrenuti pažnju s helikoptera koje je koristio.

"Nas cijelo vrijeme napada za korištenje aviona, za taj čuveni Helsinki koji je potpuna laž, a ne zna se zašto on to koristi helikopter koji je resurs Ministarstva obrane", rekao je Plenković, dodavši da su helikopteri letjeli 350 puta.

Kazao je i da resursi Ministarstva obrane nisu predviđeni da okolo voze po Hrvatskoj dužnosnike. „Zato i kupujemo i helikoptere i avione i nemaju nikakve veze s, primjerice, Vladinim avionom koji je namijenjen za putovanja dužnosnika. Da je ovo letio netko iz HDZ-a, već bi bilo milijun pritisaka iz medija, iz političkih stranaka, osobito njegovog SDP-a, uobičajenih prijavljivača prema povjerenstvu za sukob interesa“, ustvrdio je premijer.

Jadrolinija osigurava ogroman doprinos i prometu i turizmu

Nedavna nesreća Jadrolinijinog trajekta u Malom Lošinju teška je za sve nas jer su poginula tri pomorca, naglasio je Plenković, kazavši da je vlast napravila sve što je bilo potrebno.

Rekao je i da DORH provodi istragu i surađuje s policijom, a Agencija za ispitivanje nesreća to podupire. „Ne dolazi u obzir nametanje lažnog narativa o nepouzdanosti glavnoga prijevoznika i to na službenim linijama koje održavaju život na otocima. Jadrolinija je tu, funkcionira, pouzdana je, osigurava ogroman doprinos i prometu i turizmu“, poručio je.

Na pitanje ima li predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta njegovu podršku, premijer je odgovorio potvrdno. „Naravno da ima. I on i ministri. Tu se ništa nije promijenilo. Da Jadrolinija funkcionira garantiraju zaposlenici Jadrolinije, garantiraju sigurnosne procedure, garantiraju obrazovanje i garantiraju radna mjesta i brodovi“, rekao je.

Upitan o razlazu Domovinskog pokreta, Plenković je kazao da vladajuća većina neće doći u pitanje. „Prije izbora oni su bili jasni da će jedna i druga ekipa, recimo to tako, podržavati Vladu i parlamentarnu većinu“, ustvrdio je, dodavši da do sjednice Sabora 18. rujna, ima još dosta vremena.


 

Pisane vijesti