Važno je nastaviti trend smanjenja broja novozaraženih da bismo mogli smanjiti dinamiku epidemije u razdoblju pred Božić

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/09 prosinca/5.jpg

Otvarajući današnju, 28. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da će, zbog blažih respiratornih simptoma, na preporuku liječnika još nekoliko dana ostati u izolaciji.

Dodao je kako će zbog toga biti spriječen sutra sudjelovati na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu te je ponudio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da zastupa Hrvatsku na sutrašnjem sastanku.
 
"On je cijenio tu gestu, zahvalio se, ali s obzirom na sadržaj tema ocijenio je kako on ne bi išao u Bruxelles sutra. Ja sam na to predložio da ovlastimo slovenskog premijera Janeza Janšu da sutra predstavlja Hrvatsku, s čim se predsjednik Milanović složio", kazao je predsjednik Vlade i dodao da će sa slovenskim premijerom biti u kontaktu ukoliko bude nekih tema oko kojih će biti potrebne dodatne konzultacije.
 
Premijer Plenković istaknuo je da se nada dogovoru u vezi europskoga proračuna i Instrumenta EU iduće generacije.
 
Govoreći o stanju epidemije u Hrvatskoj naglasio je da je vrlo važno nastaviti trend smanjenja broja novozaraženih osoba.
 
"Pred svima nama je još uvijek vrlo zahtjevna zadaća i stoga je važno da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo mogli smanjiti dinamiku epidemije u razdoblju pred Božić", poručio je.
 
Distribuirano 136.000 brzih antigenskih testova
 
Vlada je na današnjoj, 28 sjednici, prihvatila izvješće o izvršeni nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa. Osim toga, u saborsku proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o subvencioniraju stambenih kredita. Donesena je i uredba o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu te uredba o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu.
 
Na početku sjednice ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.
 
Kazao je da je broj slučajeva zaraze u svijetu premašio 68 milijuna i 580 tisuća. Broj preminulih je veći od milijun i 560 tisuća.
 
Ukupno 136.000 brzih antigenskih testova distribuirano je pružateljima usluga starijim i nemoćnim osobama te u zdravstvene ustanove u svim županijama.
 
Kako bi se po pitanju epidemiološke situacije poduzela nužna intervencija, HZJZ u suradnji sa NZJZ Varaždinske županije provodi brza testiranja na koronavirus u velikim tvrtkama na području županije. Broj obuhvaćenih radnika može iznositi do 10.000.
 
Poziv građanima da vode računa o fizičkom i mentalnom zdravlju
 
"Jučer smo posjetili zdravstvene institucije u Čakovcu. Pružit će im se dodatna materijalna i organizacijska podrška. Dogovorena je dodatna mobilizacija zdravstvenih kadrova. Danas su definirani i dodatni koraci o nabavci respiratora i psihološkom zbrinjavanju zdravstvenih radnika, kazao je Beroš, dodavši da ova bolest predstavlja multidimenzionalni izazov.
 
"Strah je razumljiv, može utjecati na mentalno zdravlje. Pozivam građane da se u slučaju mentalnih i psiholoških poteškoća neodgodivo obrate i zatraže psihološku pomoć. Pozivam građane da vode računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, a na stranicama HZJZ-a postoji čitav niz savjeta", dodao je Beroš.
 
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o novim mjerama. "Od zadnje sjednice Vlade Stožer nije donosio nove odluke osim proširenja mjera vezanih uz trgovine koja će se primjenjivati od 12. prosinca do 10. siječnja. Određen je broj kupaca u odnosu na površinu prodavaonice", kazao je.
 
"Inspektori su izvršili 1.264 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdano je 51 upozorenje i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja obustave sajmova. Zbog djela širenja zarazne bolesti bit će podneseno šest kaznenih prijava", rekao je Božinović.
 
Za zaštitnu opremu utrošeno više od 522 milijuna kuna
 
Vlada je prihvatila izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa koje sadrži podatke o načinu nabave robe i usluga, podatke o troškovima nabave te podatke o financiranju nabave bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Navedeno je da je, od donošenja Odluke o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa, 17. ožujka 2020., do pripreme Izvješća, Ravnateljstvo za robne zalihe uložilo u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa preko 522 milijuna kuna.
 
"Dana 10. studenog potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe ovih nabava, izvršenih sukladno odluci od 17. ožujka, osigurano oko 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što čini oko 70 posto ukupno uloženih sredstava u samu nabavu", istaknuo je Ćorić predstavljajući Izvješće.
 
Za subvencioniranje stambenih kredita u 2021. godini osigurano 50 milijuna kuna
 
Ministar Horvat obrazložio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje je potom upućen u saborsku proceduru.
 
"Zakon o subvenconiranju stambenih kredita donesen je u svrhu poticanja demografske društva i smanjenja iseljavanja. Zakonom se propisuje davanje pomoći prilikom kupnje stana ili kuće ili gradnje kuće. Zbog velike zainteresiranosti mladih predlaže se novi rok do 31. 12. 2023. i ne odobrava se subvencioniranje kredita onima koji su to već koristili ranije", rekao je ministar graditeljstva te naglasio da je u državnom je proračunu za ovu svrhu osigurano 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti 2021. putem javnih natječaja.
 
O izmjeni Zakona o otocima izvijestila je ministrica Nataša Tramišak, a ministar Ivan Malenica najavio je uvođenje novog sustava u zatvorima koji bi zatvorenicima trebao olakšati komunikaciju s obiteljima.
 
Govoreći o izmjeni Zakona o otocima, ministrica Tramišak kazala je da je u zakon potrebno prenijeti odredbe Uredbe o izmjeni Zakona o otocima koji je Vlada donijela temeljem Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, a koja je donesena radi žurne potrebe dodatnog osiguravanja vode za naselja na otocima koja nisu spojena na sustav javne vodoopskrbe, u smislu povećanja količine vode za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni po otočaninu.
 
Uz navedeno, utvrđena je neusklađenost pojedinih odredbi Zakona o otocima u odnosu na novi zakonski okvir kojim se uređuje sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske i zakonski okvir kojim se uređuje upravljanje regionalnim razvojem Republike Hrvatske što je dovelo do nemogućnosti donošenja određenih podzakonskih propisa i akata koji su u obvezi donošenja na temelju Zakona o otocima.
 
"Stoga se ovim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima namjerava izvršiti usklađivanje navedenih odredbi kako bi se jasno odredili akti strateškog planiranja otočnog razvoja", kazala je ministrica.
 
O izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima izvijestio je Davor Božinović. "Zabranjuje se nabava, prodaja, posjedovanje i upotreba petardi iz kategorije R2 s danom 2. siječnja 2021.", rekao je.
 
Turističkim zajednicama omogućava korištenje sredstava iz Fondova 
 
O Fondu za turistički nerazvijena područja govorila je ministrica Nikolina Brnjac. "Omogućena je isplata sredstava već u ovoj godini. U Fondu se trenutno nalazi oko 24 milijuna kuna. Time su sredstva na raspolaganju za 170 lokalnih turističkih zajednica i 14 regionalnih turističkih zajednica", rekla je.
 
Dodala je da će im se sredstva dodijeliti za provođenje redovnih aktivnosti, i s time im se pomaže kada im je najpotrebnije, i da im se isplati već ove godine.
 
Ministrica je objasnila i drugu uredbu, kojom se propisuje korištenje sredstava iz Fonda za udružene TZ, a koje mogu koristiti udružene TZ upisane u upisnik TZ ili imaju sklopljen sporazum o projektnom udruživanju na dan 31. prosinca 2020.
 
"Trenutno je u tom upisniku 19 udruženih TZ, i još je šest udruženih TZ koje su međusobno udružene sporazumom. U Fondu je trenutno 8,8 milijuna kuna", iznijela je ministrica Brnjac.
 
Pomoć teško stradalom hrvatskom vojniku
 
Na dnevnom redu je i prijedlog zaključka o uspostavi sustava ranog upozoravanja na rizike u poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u većinskom vlasništvu države, te prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju prilagodbe stana za stradalu vojnu osobu.
 
"Josipu Milkoviću stradalom na vojnom poligonu uslijed čega je teško ozlijeđen, ministarstvo je dodijelilo stan u Splitu koji nije adekvatno prilagođen, stoga predlažem Vladi donošenje odluke o financiranju prilagodbe stana stradaloj vojnoj osobi Josipu Milkoviću u iznosu postignutom postupkom javne nabave koji će provesti Ministarstvo hrvatskih branitelja", rekao je ministar Tomo Medved, a predsjednik Vlade konstatirao je da je vrlo zdušno podržali rješavanje ovoga pitanja nakon teškog stradavanja hrvatskog vojnika.
 
Ministar Vili Beroš je izvijestio da je Sabor je na sjednici 4. prosinca donio zaključak kojim se zadužuje Vlada da Saboru tri puta godišnje dostavlja izvješće o učincima mjera dok je na snazi odluka o proglašenju pandemije.
 
Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji koji je predložio zastupnik Silvano Hrelja, jer bi učinci tog zakona prouzročili trošak koji nije predviđen Državnim proračunom.
 
Pad prihoda Hrvatske lutrije
 
Prihvaćeno je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2019. godine. te Odluka o donošenju Izmjene godišnjeg plana poslovanja Hrvatske lutrije d.o.o. za 2020. godinu.
 
Godišnji plan poslovanja Hrvatske lutrije izmijenjen je u skladu s novonastalim okolnostima koje je prouzročila epidemija i odlukama stožera koje su se odrazile na poslovanje Hrvatske lutrije.
 
"Iskazane vrijednosti u prijedlogu Izmjene godišnjeg plana poslovanja ukazuju na pad ukupnih prihoda od 12,1 posto i ukupnih rashoda za 11,7 posto, manju dobit nakon oporezivanja za 25,2 posto te za 18,1 posto manji promet od igara na sreću u odnosu na plan 2020. Također, iznos ukupnih uplata u korist Državnog proračuna manji je za 14, 6 posto u odnosu na plan, odnosno negdje 45,2 milijuna kuna manje", kazao je ministar financija Marić.
 
I na kraju, Vlada je dala suglasnost za zaduženja Općini Konjščina kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb  te Općini Medulin kod OTP banke d.d., Split.



Pisane vijesti