Važno je postići dogovor o novom europskom proračunu na vrijeme

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog revizorskog suda Klausom-Heiner Lehneom. Na sastanku je sudjelovala i Ivana Maletić, članica Europskog revizorskog suda.
 
Tijekom sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je hrvatske prioritete predsjedanja te izvijestio o planiranim koracima glede uređenja budućih odnosa EU-a i UK nakon Brexita, pregovora o novom europskom proračunu, zagrebačkog sastanka na vrhu i Konferencije o budućnosti Europe.
 
Na sastanku su posebno razmijenjena mišljenja oko donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a za sljedeće proračunskog razdoblje od 2021.-2027. godine, a osvrnuli su se i na dosadašnju provedbu projekata te apsorpciju EU sredstava od strane Hrvatske.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da predstoje zahtjevni pregovori, prije svega između država članica, o čemu će se posebno raspravljati na izvanrednom sastanku Europskog vijeća 20. i 21. veljače. Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore kroz dijaloge i trijaloge s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o više od 40 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Naglasivši da je Hrvatska najnovija država članica EU-a, koja trenutno koristi svoju prvu punu financijsku omotnicu, poručio je da je važno što prije postići dogovor o novom VFO kako bi se na vrijeme započelo s ugovaranjem projekata i povlačenjem sredstava.
 
Podsjetio je kako je od 10,7 milijardi eura, koje su Hrvatskoj na raspolaganju za financijsko razdoblje 2014. – 2020., ukupno ugovoreno 9,2 milijarde eura odnosno 86% alociranih sredstava, dok je na početku mandata ove Vlade stopa ugovorenosti iznosila 9%.
 
Predsjednik Europskog revizorskog suda Lehne istaknuo je da se i Europski revizorski sud zalaže za pojednostavljenje procedura, veću fleksibilnost i smanjenje administrativnog opterećenja u provedbi novog Višegodišnjeg financijskog okvira, a s ciljem što učinkovitijeg korištenja europskih sredstava.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja