Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/19 siječnja/19_01_2022_aktualac (58).jpg

Premijer Plenković je na aktualnom prijepodnevu najavio paket mjera za smanjenje udara rasta cijena. U slučaju povećanja cijena, osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, kazao je.

Redovno proljetno zasjedanje Hrvatskog sabora počelo je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 39 pitanja saborskih zastupnika.

Predsjednik Vlade  Andrej Plenković najavio je kako bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva, ako će cijene rasti i idući tjedan.

"Ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma“, odgovorio je premijer Plenković zastupniku Miru Bulju.

Premijer je napomenuo da je, kad se radi o cijeni goriva, Vlada prije tri mjeseca limitirala cijene te  držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

„Nakon toga smo prepustili stvari tržištu, primijetili smo da su današnje cijene benzina više, ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma“, kazao je Plenković.

Plenković Bulju: Dok vi grintate, mi radimo da pomognemo građanima

"Sve godine dok vi grintate, mi radimo da građanima pomognemo i da im bude bolje“, poručio je zastupniku Miri Bulju.

"Kada budem išao na Europsko vijeće povest ću Vas - ili nekog iz Mosta - da mi tamo rastumači s kim razgovarati i na kojem jeziku. A i ministru Božinoviću ću predložiti da Vas kao antivaksera uzme u Stožer", poručio je Plenković.

U odgovoru zastupnici Mariji Selak Raspudić, predsjednik Vlade se osvrnuo na jednu od Mostovih teza.

"Vi - kao glavna ljubiteljica Milanovića! - šutite kad se Milanović grli, hvali i partneruje s Dodikom. Gromoglasna tišina 'mostovaca'. Ništa, nula“, naglasio je Plenković.

PDV neće biti zanemaren

Zastupnicu Vesnu Vučemilović zanimalo je hoće li se uvesti nulta stopa PDV-a i niža stopa PDV-a i na koje proizvode.

"U Vladi ćemo to uzeti u obzir, ali staviti u kontekst okvira. PDV neće biti zanemaren, a koje mjere će to biti, izvijestit ćemo Sabor i javnost kada za to bude trenutak", odgovorio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

„Ministarstva kulture i vanjskih poslova već su reagirala prema srpskoj strani, izražavamo najoštrije suprotstavljanje donošenju takvog zakona“, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zastupniku Branku Bačiću koji je podsjetio da je Skupština Republike Srbije donijela zakon kojim je izdanja dubrovačke književnosti proglasila i srpskim kulturnim naslijeđem.

"Iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju, i kroz bilateralne odnose i proces pristupanja Srbije EU da zatražimo da se takve neprihvatljive odredbe uklone iz zakona",  rekla je Obuljen Koržinek i naglasila kako je podjednako posežete li za teritorijem ili kulturnom baštinom.

„Zato je takav potez neprihvatljiv i zaslužuje svaku osudu“, poručila je.

Premijer Plenković poručio je da slučaj trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) nema veze s HDZ-om, upitavši bi li eventualna reputacijska šteta HNB-u trebala dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u europodručju.

"Ovo u HNB-u nema veze s HDZ-om", odgovorio je Plenković zastupnici Sandri Benčić.

Zatražili smo da se sve provjeri, zaraženo je očitovanje od HNB-a i očekujem da se to raspravi, istaknuo je premijer i dodao kako nema razloga ne vjerovati onome što je kazao guverner HNB-a Boris Vujčić.

Plenković pritom propituje 'tajming' teme o HNB-u, u vrijeme priprema za hrvatski ulazak u europodručje.

"Bi li eventualna reputacijska šteta HNB-u trebala dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u europodručju", upitao je.

Ponovio je da se u posljednjih 12 mjeseci institucije destabiliziraju "po taktici parizera" te stvori ozračje da ništa ne vrijedi i da nema nikakve perspektive u Hrvatskoj.

Nabrajajući sve izazove s kojima se Vlada susretala (Agrokor, brodogradilišta, poplave, požari, potresi, pandemija), Plenković je naglasio kako je cilj Vlade raditi sve za građane.

 „Ne vaše i naše, ne nekima dati benefite, a druge eksploatirati", kazao je.

Hitna helikopterska pomoću u strateškim dokumentima Ministarstva zdravstva

Zastupniku Željku Lenartu koji je pitao za uspostavu hitne helikopterske medicinske pomoći, Plenković je odgovorio da su ti apeli naišli na plodno tlo i imaju podršku Vlade, a  uspostava te službe ušla je u strateške dokumente Ministarstva zdravstva.

"U tijeku su pripreme da se kroz sredstva Nacionalnog plana oporavka investira u obrazovanje liječnika i medicinskih sestara, te ćemo nastojati iznaći način najboljeg modela među kojim je i angažman postojećih kompanija koje se bave tim prijevozom", kazao je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je da je Vlada reagirala na sve krize, pa će tako i u ovoj aktualnoj,  te na porast cijena hrane, ali i energenata odgovoriti koordinirano u međuresornoj suradnji.

"Cijene hrane rastu u svijetu zbog poremećaja u lancima opskrbe zbog covida, povećane potražnje, ali i vremenskih neprilika, rastu i cijene energenata što se odražava na sve segmente gospodarstva, pa tako i na poljoprivredu", rekla je Vučković i podsjetila na isplaćene potpore poljoprivrednicima, izravna plaćanja u poljoprivredi te pomoć sektoru stočarstva.

"Isplaćena su i dva programa pomoći stočarstvu i veći broj poljoprivrednika je isplaćen, a manji broj nije dobio potporu zbog nepotpuno dokumentacije, no njima će biti omogućena dodatna prijava", istaknula je Vučković.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će se isplata obiteljskih mirovina zakonski urediti do sredine godine, a početi primjenjivati početkom 2023.

Rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskrbi, covidom i velikom potražnjom

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je premijer Plenković.

„U slučaju povećanja cijena, osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane“, kazao je Plenković odgovarajući zastupnici Mireli Ahmetović na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena.

Kako treći element, Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto.

Premijer Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskrbi, covidom i velikom potražnjom.

"Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina”, kazao je.

Zastupnika Peđu Grbina zanimalo je koliko će novca Hrvatska uspjeti potrošiti od ukupno 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i može li se rok produljiti.

"Rok je u uredbi 18 mjeseci, ali nisu rokovi sveto pismo, potrebno je Komisiji objasniti okolnosti i mislim da ćemo našu argumentaciju dobro objasniti i iskoristitisredstva”, odgovorio je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je kako će se nastaviti program pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama, ali da u ovom trenutku ne može reći strukturu njegova financiranja.

„Nastavit ćemo s tim programom, dozvolite da  u idućem periodu iznađemo mogućnosti financiranja i iz nekih drugih izvora“, odgovorio je Fuchs zastupniku Damiru Bakiću.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti