Vlada: Hrvatska traga za još 1140 nestalih i nasilno odvedenih osoba

Hrvatska traga za još 1140 nestalih i nasilno odvedenih osoba za koje su postupak traženja pri Upravi za zatočene i nestale pokrenuli članovi obitelji, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila Izvješće o traženju zatočenih i nestalih osoba u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 1. ožujka ove godine.

ZAGREB, 10. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska traga za još 1140 nestalih i nasilno odvedenih osoba za koje su postupak traženja pri Upravi za zatočene i nestale pokrenuli članovi obitelji, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila Izvješće o traženju zatočenih i nestalih osoba u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 1. ožujka ove godine.

U tom je razdoblju utvrđena i riješena sudbina 97 nestalih i nasilno odvedenih osoba. Od njih je 71 osoba ekshumirana i identificirana iz masovnih grobnica u Hrvatskoj, a šest ih je pronađeno na području SiCG i BiH.

Za deset osoba zaključen je postupak traženja, dok ih je deset pronađeno živih na oslobođenim područjima Hrvatske i u trećim zemljama.

Od 1994. kada su obnovljeni zahtjevi za traženjem 3054 zatočene i nestale osobe, do sada je utvrđena sudbina 1914 osoba, što je 63 posto ukupnog broja.

Nepoznata je sudbina 1140 osoba čije su obitelji pokrenule postupak pred Upravom za zatočene i nestale.

Predstoji i utvrđivanje i rješavanje i sudbine 915 nestalih hrvatskih građana za koje su podatci prikupljeni temeljem bilateralnih sporazuma sa SiCG i BiH, te u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa.

Od početka procesa ekshumacije, od rujna 1995. iz 142 masovne i više od 1200 pojedinačnih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 3568 žrtava agresije, od čega je identificirano 2981 osoba.

Od početaka 2004. do danas obavljena su i probna iskapanja na 215 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, a posmrtni ostatci pronađeni su na 57 lokacija, od čega je pet masovnih grobnica.

Prioritet su i dalje nastavak pregovora sa SiCG, nastavak traženja nestalih na području BiH, te intenziviranje procesa ekshumacija i identifikacija, istaknula je potpredsjednica Jadranka Kosor, a premijer Ivo Sanader poručio kako treba rasvijetliti sudbinu svih nestalih.



Pisane vijesti