Vlada i FINA: Centralizirani obračun plaća

Vlada će s Finom uspostaviti i voditi sustav centraliziranog obračuna plaća i zapošljavanja za sva tijela državne uprave, u okviru kojega će se bolje kontrolirati troškovi isplate plaća za oko 240 tisuća zaposlenih koji plaću primaju iz državnog proračuna.

ZAGREB, 3. kolovoza (Hina) - Vlada će s Finom uspostaviti i voditi sustav centraliziranog obračuna plaća i zapošljavanja za sva tijela državne uprave, u okviru kojega će se bolje kontrolirati troškovi isplate plaća za oko 240 tisuća zaposlenih koji plaću primaju iz državnog proračuna.

Time bi se, rekao je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici Vlade, dosta proračunskog novca uštedjelo, a sredstva bi se ravnomjernije koristila.

Osim obračuna plaća, Fina će se baviti i organizacijom zapošljavanja, a spomenuti sustav omogućit će automatsko upozoravanje u slučajevima kada netko 'probije' proračun.

Vlada je utvrdila zakonski prijedlog o leasingu po kojemu bi poslovanje oko 50 leasing društava u načelu nadzirala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

HNB će obavljati kontrolu nad poslovima financijskog leasinga kojega obavljaju banke u segmentu ostalih financijskih usluga.

Prijedlog je da se leasing društvima zakonom zabrani odobravanje zajmova i kredita, te da se definira da će moći obavljati isključivo poslove leasinga te poslove neposredno vezane uz leasing, poput najma, posredovanja kod prodaje, itd.

Uvela bi se obveza vođenja registra objekata leasinga pri HANFA-i, a taj bi registar bio javan.

Potporu Vlade dobio je i konačni tekst izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojima je cilj spriječiti zlouporabu tzv. bjanko ostavkama lokalnih vijećnika.

Predviđa se stoga da se ostavka mora ovjeriti kod javnog bilježnika i ne smije biti starija od osam dana, a vijećnik bi je morao podnijeti najkasnije tri dana prije početka sjednice predstavničkog tijela.

Predlaže se i da se izbori za vijeća nacionalnih manjina provode istovremeno s lokalnim izborima.



Pisane vijesti