Vlada i HSU: Božićnica za umirovljenike od 100 do 350 kuna

Hrvatski umirovljenici dobit će božićnicu u iznosu od 100 do 350 kuna, do kraja siječnja u saborsku će proceduru zakonske izmjene koje će omogućiti povrat duga korisnicima obiteljskih i limitiranih mirovina, a do sredine 2007. bit će poznato i kako će se rješavati problem novih umirovljenika, dogovorio je danas premijer Ivo Sanader s predstavnicima HSU-a i umirovljeničkih udruga.

ZAGREB, 23. studenog 2006. (Hina) - Hrvatski umirovljenici dobit će božićnicu u iznosu od 100 do 350 kuna, do kraja siječnja u saborsku će proceduru zakonske izmjene koje će omogućiti povrat duga korisnicima obiteljskih i limitiranih mirovina, a do sredine 2007. bit će poznato i kako će se rješavati problem novih umirovljenika, dogovorio je danas premijer Ivo Sanader s predstavnicima HSU-a i umirovljeničkih udruga.

Nismo i ne pristajemo na paušalnu božićnicu za umirovljenike, nego će najviše dobiti oni s najmanjim mirovinama, istaknuo je Sanader nakon sastanka u Banskim dvorima.

Tako će najvišu božićnicu od 350 kuna dobiti oni s mirovinom manjom od 500 kuna, 250 kuna je za umirovljenike s mirovinom od 500 do 1.000 kuna, 150 kuna za one s mirovinom od 1.000 do 2.000 kuna, a svi koji imaju mirovinu višu od 2.000 kuna dobit će božićnicu od 100 kuna.

Za isplatu umirovljeničke božićnice trebat će ukupno oko 150 milijuna kuna, ali ne iz proračuna, već iz sredstava Kapitalnog fonda, koji ima i sredstva od prodaje dionica Plive, kazao je Sanader.

Premijer i predstavnici HSU-a i umirovljeničkih udruga dogovorili su i da do kraja siječnja u saborsku proceduru trebaju ići zakonske izmjene po kojima će i korisnici obiteljskih i limitiranih mirovina imati pravo na povrat duga.

U slučaju da se ti umirovljenici odluče na ubrzani način isplate (tijekom dvije godine polovica iznosa) prva će im rata biti isplaćena u lipnju 2007., druga u prosincu, a treća i četvrta rata u 2008.

Odluče li se za isplatu u punom iznosu, obeštećenje će im se isplaćivati kao i ostalim umirovljenicima, u roku osam godina s dvije godine počeka.

Još se ne zna koliko će novca trebati za isplatu duga za obiteljske i limitirane mirovine, a procjenjuje se da je takvih korisnika oko 43.000.

Nećemo dopustiti da se problem novih umirovljenika politizira, rekao je Sanader, pa je dogovoreno da radna skupina do kraja siječnja iduće godine odgovori treba li taj problem rješavati izmjenama postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju ili posebnim zakonom o novim umirovljenicima.

Radna će skupina biti proširena i stručnjacima za investicijske fondove, a rješenje će se tražiti ne iz proračuna, već putem investicijskih fondova, najavio je premijer.

Sav posao oko prijedloga zakonskog rješenja i izračun moraju biti gotovi do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, znači do 15. srpnja 2007, kazao je Sanader.

Ponovio je kako će druga rata duga umirovljenicima biti isplaćena do sredine prosinca, nastojat će se to učiniti što prije, a prije Božića umirovljenici trebaju dobiti i božićnicu.

Izrazivši zadovoljstvo konsenzusom oko današnjih odluka, premijer je podsjetio da je danas tri godine od pobjede na izborima, partnerstva HDZ-a i HSU-a u Saboru.

I danas i sutra naša je zadaća borba za bolji materijalni položaj umirovljenika, rekao je Sanader.

Krenuli smo ka završetku onoga što smo započeli prije tri godine, nismo sve mogli, ali nastavit ćemo to akceptirati uvažavajući mogućnosti države, istaknuo je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.



Pisane vijesti