Vlada i MOL potpisali izmjenu dioničarskog ugovora za Inu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_mol_potpisali_izmjenu_dionicarskog_ugovora_za_inu.jpg
ZAGREB, 30. siječnja 2009. (Hina) - Hrvatska Vlada i MOL potpisali su danas Prvu izmjenu i dopunu Ugovora o međusobnim odnosima kojom se utvrđuje nova poslovodna struktura Ine te Glavni ugovor o plinskom poslovanju kojim se ta djelatnost izdvaja iz Ine.

Također su čelni ljudi Ine i Plinacro-a potpisali su Ugovor o kupoprodaji 100 postotnog udjela u društvu Podzemno skladište plina kojim Plinacro od Ine kupuje skladište u Okolima za 514 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec ocijenio je da će današnje potpisivanje triju ugovora pridonijeti povećanju stupnja energetske neovisnosti Hrvatske, a Inu učiniti efikasnim poslovnim sustavom.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi koji ocjenjuje da je ugovorima osigurana zaštita interesa svih potpisnika pa je riječ o klasičnoj situaciji u kojoj su svi pobjednici.

Okupljene novinare zanimalo je hoće li MOL i dalje kupovati dionice Ine i želi li postati većinski vlasnik, na što Hernadi nije dao odgovor.

S druge strane, poručio je Polančec, Vlada zasad ne razmatra daljnju prodaju dionica Ine iz svog portfelja.

Polančec i Hernadi također su izjavili da trenutno nisu aktualni razgovori o mogućnosti razmjene dionica Ine i MOL-a, zbog nepovoljne situacije na tržištima kapitala odnosno pada cijene dionica, ali da se ta mogućnost ne otklanja.

Prema izmjenama dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a broj članova Nadzornog odbora Ine povećava sa sedam na devet pri čemu MOL-u pripada pet mjesta, Vladi tri i predstavnicima radnika jedno, s tim da predsjednika NO-a određuje Vlada.

Uprava Ine imat će šest članova od kojih tri predstavljaju Vladu i tri MOL, a MOL predlaže predsjednika Uprave.

Novost je i uvođenje tijela izvršnih direktora čiji se sastav određuje dogovorom unutar Uprave.

Izmjenom dioničarskog ugovora uređena su i izdvojena strateška pitanja za čiju realizaciju treba najmanje sedam glasova u Nadzornom odboru.

Izmjenom je utvrđen i produžetak Lock Up perioda za MOL-ovo samostalno raspolaganje dionicama Ine na još dvije godine, a Vlada će imati i pravo reotkupa Ininih dionica u vlasništvu MOL-a ako MOL bude neprijateljski preuzet od neke druge kompanije. To se odnosi na dionice kupljene na međunarodnom natječaju Vlade i u javnoj ponudi MOL-a.

Prema riječima Polančeca, izmjenu dioničarskog ugovora mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), nakon čega slijedi formiranje Nadzornog odbora i sjednica tog tijela, a potom skupština dioničara koja se očekuje u roku dva mjeseca.

U razdoblju između odobrenja AZTN-a i sjednice skupštine, počinju konzultacije o kadrovskim rješenjima, kaže Polančec.

U Glavnom ugovoru o plinskoj djelatnosti Vlada i MOL dogovorili su uvjete izdvajanja i prodaje Inine djelatnosti plina i podzemnog skladištenja.

U skladu s tim ugovorom, Ina i Plinacro potpisali su ugovor prema kojemu Plinacro postaje 100 postotni vlasnik Podzemnog skladišta plina Okoli za 514 milijuna kuna.

Glavnim ugovorom o plinskoj djelatnosti predlaže se i osnivanje trgovačke (trading) kompanije za prodaju plina koja će biti u vlasništvu Vlade ili tvrtaka koje ona kontrolira. Inicijativa Vlade je da ta tvrtka bude u jednakim udjelima u vlasništvu države, HEP-a, Plinacroa, Petrokemije Kutina i Gradske plinare Zagreb. Ta bi tvrtka preuzela trgovanje plinom od Ine.

Po riječima Damira Polančeca, Vlada je s četirima tvrtkama razmijenila informacije o toj mogućnosti, ali još nisu vođeni pregovori.



Pisane vijesti