Vlada i sindikati javnih službi idu na arbitražu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_sindikati_javnih_sluzbi_idu_na_arbitrazu.jpg

Za danas je u Banskim dvorima bilo predviđeno potpisivanje Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Potpisala su ga samo četiri sindikata za tri od četiri djelatnosti – zdravstva, liječnika, socijalne skrbi i kulture, dok su prosvjetari i medicinske sestre i tehničari okupljeni oko Matice sindikata, odbili dati svoj potpis.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Pregovaračkog odbora Vlade, Neven Mimica, rekao je u izjavi novinarima: Nakon današnjeg završnog kruga pregovora konstatirali smo da je dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama potpisan od strane četiri sindikata od osam članova pregovaračkog odbora sindikalne strane, znači potpisan je od strane četiri sindikata koji predstavljaju tri od četiri djelatnosti iz javnih službi, što nakon nepotpunog potpisivanja dodatka dovodi Vladu u situaciju da u skladu sa člankom 9. TKU zatraži postupak arbitraže. To je korak koji ćemo učiniti i nadamo se da ćemo na temelju arbitraže biti u stanju doći do onakvih rješenja u TKU koji će omogućiti održavanje predviđenih rashoda državnog proračuna za ovu godinu i održavanje ukupne fiskalne računice i fiskalne odgovornosti Vlade u ovoj godini.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić rekao je da je Vlada također predložila Sporazum o vjerodostojnom tumačenju članka 3. Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti kojem je temeljni cilj da se spriječi pad plaća u prosvjeti. „Naime, Uredba koja je donesena 2003., pa je onda produžena 2004., nelegalno se isplaćivala. Tim Sporazumom, Vlada se obvezala da će Uredbu ponovno donijeti da spriječi pad plaća koji bi nastupio s plaćom za mjesec srpanj, i također smo predložili da se uvećanje osnovne plaće za 2,3 posto iz sporazuma, umjesto od 1. srpnja isplaćuje od 1. siječnja 2013., međutim, niti taj sporazum koji sprječava pad plaća u prosvjeti nije potpisan od sindikata“.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi izjavila je: „cilj nam je bio vrlo jak, očuvanje plaća i očuvanje kolektivnih ugovora. Žao nam je što naše kolege, koje su do jučer tvrdile da upravo ovaj sporazum za prosvjetu, na prijedlog Vlade, koji mi ne bismo uopće trebali potpisati, ali smo se svi usuglasili da prosvjetni djelatnici ne idu s plaćom dolje, da se uredba retrogradno ozakoni i da uredba i dalje vrijedi. Prosvjetni dodatak, također. Bila su dva sporazuma, možda ministar nije rekao do kraja, da ublaži, ali nije vrijeme za ublaživanje, nego za istinu: uz podršku sva četiri sindikata da plaća ne padne nijednom prosvjetnom djelatniku, da potpišu i jedan i drugi dokument. Oni su željeli potpisati samo svoj, ali nisu htjeli potpisati TKU. Normalno da Vlada nije pristala. Ne mogu govoriti u ime svojih kolega, ali da se to hipotetski dogodilo, to bi bilo stvarno skandalozno. Mi smo ovdje došli radi TKU i više nitko ne može pred vas novinare doći. Odbili su i svoj vlastiti i ovaj naš zajednički. Prema tome, govoreći da brani plaće, da ne padaju plaće, moram pitati kako brane, ako nisu potpisali ni jedan ni drugi, a moram jednostavno Vladi, ne zahvaliti, nego smo imali vrlo teške pregovore, nisu oni baš lako odustajali od plaće, ali ono što je bitno, ne mogu razumjeti kolege. Da idemo sada na referendum. Vladu su htjeli dovesti u položaj da i mi zapravo izgubimo plaće. Matematika je vrlo jasna, deset posto da svi idemo dolje s plaćama, nisam sigurna da bi to članovi s pljeskom dočekali. Vjerujem da znamo svi što radimo, ali drago mi je da smo završili ovo, ali ako plaće sada padnu onda su to oni krivi“.

Ivan Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata: „ Jučer je bila tiskovna konferencija Matice i sindikata iz Matice, iskoristit ću ovu priliku, ovdje ću jasno i glasno reći: tiskovna više govori o onima koji su govorili nego onome što su govorili. Svoju vjerodostojnost su definitivno izgubili. Ne znam što će biti kad članovi sindikata Matice shvate koliko su izgubili, no to je njihovo demokratsko pravo. Ali temeljno ljudsko pravo je voditi računa o kulturi ophođenja“.

Jadranka Ivezić: „Ovi sindikati su prozvani da su nerazumni, a u stvari, mislim da smo u ovom cijelom periodu bili izuzetno razumni jer smo pokazali da smo solidarni i pokazali smo da smo spremni dijeliti sudbinu građana naše zemlje. Mi više ne možemo zatvarati oči pred masom nezaposlenih, pred našim obespravljenim radnicima, pred umirovljenicima koji nam gladuju pred očima. Pozivam sve naše članove, sve sindikate u daljnjim pregovorima na solidarnost i socijalnu osjetljivost. Imali smo tri godine vremena za bunt i za revoluciju i ovaj umjetni socijalni mir je sada došao na naplatu. Sada je trenutak da se zadržavaju plaće i radna mjesta, sve preko toga je nerealno i nepošteno“ zaključila je Ivezić.



Pisane vijesti