Vlada je fokusirana na prioritete, a glavni je dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva

Slika /Vijesti/2022/09 rujan/28 rujna/Fdvr1k9XgAAU5-1.jpg

Premijer Plenković poručio je danas nakon Aktualnog sata u Saboru da je Vlada fokusirana na prioritete, a glavni je dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva, što se osobito vidi kroz snažan, pravedan i sveobuhvatan paket mjera pomoći, potrebne zbog globalne energetske krize i inflatornih pritisaka, vrijedan 21 milijardu kuna. Članstvo u Schengenskom prostoru i eurozoni, sjajni rezultati turističke sezone, gospodarski rast koji će biti veći od očekivanog upućuju na zaključak da se realiziraju svi strateški pravci našeg djelovanja, dodao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na današnji Aktualni sat u Hrvatskom saboru, a odgovarao je i na pitanja novinara o drugim aktualnim temama.
 
Kazao je da je Aktualni sat bio prigoda da hrvatska javnost dobije uvid u političke pozicije Vlade, kao i u teme zanimljive oporbi.
 
Vlada je, dodao je, fokusirana na prioritete, a glavni je dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva, što se osobito vidi kroz snažan, pravedan i sveobuhvatan paket mjera pomoći, potrebne zbog globalne energetske krize i inflatornih pritisaka, vrijedan 21 milijardu kuna.
 
Uz proljetni paket mjera vrijedan 5 milijardi kuna, ukupna pomoć građanima i gospodarstvu iznosi 6 posto BDP-a, a Vlada je time smanjila prostor za socijalnu frakturu i osigurala svima mirnu jesen i zimu.
 
Ujedno, Hrvatska je nadomak ostvarenja strateških ciljeva – članstva u Schengenskom prostoru i eurozoni, ostvareni su sjajni rezultati u turističkoj sezoni, a gospodarski rast bit će veći od očekivanog.
 
"Sve to upućuje na zaključak da su strateški pravci našeg djelovanja na dobrom putu da se realiziraju", poručio je premijer Plenković.
 
Pravna država privržena načelima vladavine prava i suzbijanja korupcije
 
Istodobno, neovisnim i profesionalnim radom pravosudnih tijela i policije nastavlja se borba protiv korupcije, bez obzira na ime i prezime, ulogu, dužnost ili stranačku pripadnost, istaknuo je.  
 
"To što se djela, radom neovisnih institucija, otkrivaju i procesuiraju znači da smo pravna država privržena načelima vladavine prava i suzbijanja korupcije kao fenomena koji nije samo svojstven Hrvatskoj nego postoji i drugdje. Nažalost, toga ima, a ono što je najbitnije je to otkriti i procesuirati", rekao je premijer Plenković.
 
Upitan smatra li da je u redu da član Revizorskog odbora INA-e bude predložen za novog člana Uprave te kompanije, premijer Plenković ustvrdio je kako u tome nema ništa sporno.
 
"Profesor Šimović je profesor na ekonomskom fakultetu, ozbiljan čovjek, koji će sigurno sa druga sva člana Uprave INA-e, koji su tamo kao privremeno rješenje u ovim okolnostima, obaviti svoje zadaće na najbolji mogući način", dodao je.

Čim je otkrivena afera u INA-i Vlada poslala jasnu poruku da tadašnji članovi Uprave ne mogu ostati
 
Govoreći o potrebnoj promjeni načina upravljanja INA-om, podsjetio je na odluke ranijih vlada, Račanove i Sanaderove, kojima su, između ostalog, i dogovorena upravljačka prava te dominantna uloga mađarske strane te ustvrdio da se zbog toga ključne odluke donose nerijetko tako da se i zaobilaze hrvatski članovi Uprave.
 
"Ovdje je ključan trenutak koji mijenja sve. Dogodilo se da u vremenu najveće energetske krize, krize enormnog rasta cijena plina i nafte, posljedično naravno i rasta cijena struje, imamo jednu nečuvenu aferu u kojoj netko, tko je zadužen i dobiva plaću da se bavi prodajom plina uime INA-e radi kazneno djelo, a da to nitko ne vidi i time, naravno, čini i enormnu reputacijsku štetu za kompaniju, a to znači i za mađarsku stranu i za hrvatsku", poručio je premijer Plenković istaknuvši da političku štetu trpi i hrvatska Vlada i to puno više nego MOL.
 
Upravo zato je, čim je afera emancipirana, Vladina poruka odmah bila kako nema nikakve šanse da uprava koja je bila na čelu INA-e ostane. To se, prije svega, odnosilo na predsjednika Uprave koji je bio predložen od strane MOL-a.
 
Tu su poruku, dodao je premijer Plenković, jako dobro razumjeli u MOL-u i sva tri člana Uprave, više to nisu.
 
Što se tiče tri hrvatska člana Uprave, istaknuo je, oni će biti razriješeni danas na sjednici Nadzornog odbora.
 
Razgovori s mađarskom stranom moraju dovesti do promjene načina upravljanja
 

Nakon toga, kazao je, nastavit će se razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja jer je sada eklatantno dokazano da ne može ostati ovakav kakav je danas.
 
"U konačnici, INA je naša kompanija, tu je u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenog djela, a da reputacijsku štetu onda snosi Vlada", poručio je istaknuvši kako se radi o kompliciranom i teškom pitanju koje je takvo zbog odluka donesenih ranije.
 
Podsjetio je da je Vlada u odluci da otkupi MOL-ove dionice napravila kvalitetnu i stručnu evaluaciju njihove vrijednosti, ali MOL na to nije pristao.
 
"Još jednom ponavljam, nemam mogućnost kao premijer dati ponudu koja bi bila nalik na afektivnu cijenu za umjetničku sliku. To mi ne možemo napraviti. Mi možemo samo dati ponudu koja je poduprta argumentima koje će izdržati test vremena i stručne procjene", kazao je premijer Plenković.
 
"Zato je ta situacija teška i opterećujuća, jako loša za odnose Hrvatske i Mađarske, a loša je u konačnici sada i za samo funkcioniranje kompanije", dodao je.
 
Osvrnuo se i na nadlijetanje nepoznatih dronova nad Kninom. Istaknuo je da sve nadležne službe nastoje otkriti o čemu se radi i prate situaciju.
 
"Kad se otkrije, onda ćemo vam reći", kazao je premijer Plenković ne želeći špekulirati radi li se  možda krijumčarima migrantima, djelovanju neke strane države ili nečem trećem. 

Pisane vijesti