Vlada: lakše do olakšica za tehnološko razvojno-investicijske aktivnosti

ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska je vlada s današnje sjednice Hrvatskom saboru predložila izmjene zakona o poticanju ulaganja po kojima se smanjuju osnovni uvjeti za dobivanje poticaja za tehnološke razvojno-investicijske projekte tako da bi se olakšice i potpore mogle dobiti za ulaganja od najmanje sto tisuća eura, uz otvaranje najmanje pet novih radnih mjesta.

Za projekte koji su već odobreni na temelju zakona o poticanju ulaganja, a počeli su se provoditi 2007., 2008. ili 2009., produžuje se razdoblje provedbe za još dvije kalendarske godine.

Zakon o poticanju ulaganja primjenjuje se od 2007., a ulagači koji su na temelju njih ostvarili poticaje i olakšice do sada su uložili više od 3,5 milijarda kuna i otvorili 4000 radnih mjesta. Pritom je kod 21 projekta riječ o izravnim stranim ulaganjima 1,5 milijarda kuna, uz otvaranje oko 2000 radnih mjesta, rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

I dalje ćemo osluškivati potrebe i domaćih i inozemnih ulagača i dorađivati taj zakon, najavio je potpredsjednik vlade za ulaganja Domagoj Milošević.

Uklanjanju zapreka ulaganjima treba pridonijeti i dopuna uredbe o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdaje lokacijske i/ili građevne dozvole.

Često se objekti, za koje je ministarstvo izdalo te dozvole, a investitori uložili novac, ne mogu početi rabiti jer nisu izgrađene pristupne ceste i ostala komunalna infrastruktura, za što akte o gradnji izdaju upravna tijela lokalnih jedinica. Tako zbog šutnje uprava lokalnih jedinica i njihove neaktivnosti često ti proizvodni objekti ne mogu početi rad, objasnio je ministar zaštite okoliša Branko Bačić.

Stoga se dopunama uredbe u postupcima u kojima je zbog šutnje uprave lokacijsku dozvolu umjesto nadležnih lokalnih tijela donijelo ministarstvo, omogućuje da u tim slučajevima ministarstvo izdaje i građevnu dozvolu i za pristupne ceste, komunalnu i drugu infrastrukturu. To će omogućiti da se nekoliko važnih investicijskih projekata ubrzo realizira, kazao je Bačić.

Predložene izmjene zakona i odluke donesene su u okviru provedbe programa gospodarskog oporavka koji se provodi, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Program sadrži dio mjera za prošlu, dio za ovu godinu, a dio je dugoročnih mjera za koje je potrebna volja svih, i socijalnih partnera i političkih stranaka, i o kojima ćemo i te kako razgovarati sljedećih mjeseci, poručila je premijerka

Vlada je danas prihvatila i odluku o popisu šuma ili šumskog zemljišta na kojima se može osnovati služnost radi podizanja višegodišnjih nasada koja će omogućiti da se na 961 hekataru tog zemljišta dade pravo služnosti za podizanje vinograda ili maslinika. Ponajviše je riječ o zemljištu u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.



Pisane vijesti