Vlada: Mjere za razvoj tekstilne i kožarske industrije

Hrvatska Vlada utvrdila je danas mjere za poticanje razvoja i poboljšanje stanja u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji koje bi trebale povećati njihovu konkurentsku sposobnost.

ZAGREB, 23. lipnja(Hina) - Hrvatska Vlada utvrdila je danas mjere za poticanje razvoja i poboljšanje stanja u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji koje bi trebale povećati njihovu konkurentsku
sposobnost.


Za tu namjenu kroz iduće je tri godine predviđeno 20 milijuna kuna godišnje.

Potencijalnim korisnicima Vlada je postavila uvjete: sredstva su namijenjena za razvoj, ne sanaciju, dijelit će se temeljem javnog natječaja na koji se mogu prijaviti tvrtke registrirane u Hrvatskoj koje u njoj imaju vlastitu proizvodnju.

Domaće tekstilne, obućarske i kožarske tvrtke Vlada želi potaknuti da razvijaju vlastite proizvode, uvode nove tehnologije i sustav kvalitete, obrazuju kadrove.

Naime, upravo je to prepoznato kao jedan od problema s kojima se suočava industrija s oko 40 tisuća zaposlenika, mahom žena.

Ministarstvo poljoprivrede Vlada je zadužila da ove godine nastavi program sufinanciranja izgradnje hladnjača s pratećom opremom (sortirači, box plate) u iznosu od 7, 5 milijuna kuna.

Potpora po pojedinom projektu mogla bi iznositi do 25 posto vrijednosti investicije, najviše 2,5 milijuna kuna, a projekti koji bi se podupirali odabrali bi se javnim natječajem.

Zagreb će od 28. studenog do 2. prosinca 2005. biti domaćin 6. sastanka država stranaka Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina.

Hrvatska će tada, na godinu dana preuzeti predsjedanje tim važnim skupom koji će se održati u suradnji s UN-om.



Pisane vijesti