Vlada: odbijeni amandmani na proračun; povjerenstvo za praćenje privatizacije "Kraljevice"

ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici odbila svih 30 amandmana koje su na prijedlog državnog proračuna za 2011. podnijeli saborski zastupnici, kao i četiri njihova amandmana na financijski plan Hrvatskih cesta.

Amandmane na prijedlog proračuna podnijeli su nezavisni Zoran Vinković i zastupnik HSP-a Daniel Srb, a potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker objasnio je da 17 amandmana koje je podnio Srb nije u skladu sa zakonom, odnosno da njima nisu predviđeni i izvori sredstava. Vlada je odbila i 13 amandmana zastupnika Vinkovića 'teških' 204 milijuna kuna, te 60-ak milijuna kuna vrijedne amandmane na financijski plan Hrvatskih cesta jer bi to, kaže, Šuker, znatno narušilo proračun.

Vlada je danas osnovala povjerenstvo za praćenje provedbe postupka privatizacije Brodogradilišta Kraljevica i u njega imenovala predstavnike Vlade, HFP-a, sindikata i uprave tog brodogradilišta, Hrvatske brodogradnje Jadranbrod i nezavisnog pravnog stručnjaka.

Nakon analize stručnih službi HFP-a, tom će povjerenstvu biti dostavljene ponude pristigle na natječaj za prodaju 99,54 posto dionica Kraljevice, a povjerenstvo će Ministarstvu gospodarstva dati i mišljenje o najpovoljnijoj ponudi.

Natječaj za treći krug privatizacije Kraljevice završen je jučer i na njega su pristigle tri ponude – Adria-Mar Brodogradnje iz Zagreba, Jadranskih ulaganja iz Zagreba i tvrtke Shipyard Bomex 4M iz Srbije, dok je pismo namjere dostavila nizozemska Damen Shipyard Group.

Vjerujem da će treći krug privatizacije Kraljevice biti zadnji i da ćemo imati dobre ponude za završimo ovaj krug privatizacije, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač koji se nada da će povjerenstvo u što kraćem roku završiti posao kako bi se programi restrukturiranja što prije poslali na ocjenu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji.

Saboru je Vlada s današnje sjednice uputila i prijedlog novog zakona o cestama, a kojim se, uz sadašnje skupine invalida koje su oslobođene plaćanja cestarine u tu skupinu uvrštavaju i osobe s oštećenjem vida od sto posto.

Vlada je izviještena i o završetku pregovora s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) o zajmu za projekt dovršetka koridora V.c, a koji se odnosi na financiranje dijela izgradnje tog koridora (Sredanci-granica s BiH i most na Savi na sjevernom dijelu i na južnom od granice s BiH do čvora Ploče).

Kako je kazao ministar prometa Božidar Kalmeta, vrijednost tih radova procijenjena je na 166 milijuna eura, radovi bi počeli 2011. godine, a dovršili se 2012. odnosno 2013.

Radovi na koridoru V.c financirali bi se, uz zajam EBRD-a, i zajmom Europske investicijske banke te dijelom sredstvima HAC-a.



Pisane vijesti