Vlada: Po novom zakonu puno strožiji uvjeti za držanje i dozvolu za oružje

Liječnički pregled za dobivanje dozvole za nošenje oružja ubuduće bi se, umjesto svakih deset morao obaviti svakih pet godina, a uveo bi se i tzv. tehnički pregled oružja, predviđa novi zakon o oružju čiji je prijedlog Vlada utvrdila na sjednici u Koprivnici.

KOPRIVNICA, 20. lipnja 2006. (Hina) - Liječnički pregled za dobivanje dozvole za nošenje oružja ubuduće bi se, umjesto svakih deset morao obaviti svakih pet godina, a uveo bi se i tzv. tehnički pregled oružja, predviđa novi zakon o oružju čiji je prijedlog Vlada utvrdila na sjednici u Koprivnici.

Tehnički pregled podrazumjeva utvrđivanje ispravnosti oružja i usporedbu istovjetnosti podataka na oružju s podacima iz službene evidencije.

Podaci bi se unosili u knjižicu, a redovan tehnički pregled obavljao bi se svakih deset godina, s tim da bi troškove snosio vlasnik.

Prvi metak iz oružja ispaljivao bi se pod nadzorom nadležnih službi, što bi MUP-u omogućilo da stvori bazu podataka i u svakom trenutku detektira iz kojeg je oružja neki metak ispaljen.

Početkom lipnja ove godine, kod 202.570 osoba bilo je registrirano nešto više od 370 tisuća komada vatrenog oružja. Ponovno bi se uvela tzv. legalizacija oružja i njegova dobrovoljna predaja s tim da građani više ne bi sami nosili oružje u policiju, nego bi pozivali policiju i predavali joj ga.

Novi zakon predviđa oštrije uvjete za nabavku oružja - jedna od zapreka za dobivanje oružnog lista bila bi i kazna za nasilje u obitelji, češće i prekomjerno uživanje alkohola, drogiranje, poremećeni obiteljski odnosi itd.

Vlada je iz Koprivnice Hrvatskom saboru poslala paket 'zdravstvenih' zakona kojima se provodi petogodišnja Nacionalna strategija razvoja zdravstva.

Radi se o prijedlozima novih zakona o obveznom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu te o prijedlogu izmjena postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Saboru su na donošenje poslani i konačni tekstovi zakona o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i o Fondu za Stipendiranje hrvatskih branitelja i njihove djece.



Pisane vijesti