Vlada podupire gospodarstvenike i poduzetnike, nastavit ćemo s rasterećenjem gospodarstva

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/21 studeni/image1 (1).jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras u Zagrebu na svečanosti dodjele nagrade „Zlatna kuna“.

Čestitavši dobitnicima, predsjednik Vlade je u prigodnom obraćanju kazao da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini.
 
Istaknuo je da Vlada upravo na tragu potpore poduzetnicima i gospodarstvenicima bazira sve aktivnosti u području gospodarstva, a koje se temelje na strateškom trokutu – fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija.
 
„Samo na taj način možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i na taj način ići u korak s onim što nazivamo osloncima četvrte industrijske revolucije, a to su inovacija, digitalizacija i konkurentnost“, poručio je premijer.
 
Premijer je naglasio kako je ostvaren suficit u prošloj godini od 3,15 milijardi kuna dobar pokazatelj da je Vlada mudro planirala rashode i prihode, a  prvih šest mjeseci ove godine pokazalo je da se nastavilo istim intenzitetom, s 1,6 milijardi kuna suficita.
 
Podsjetio je i na tri vala porezne reforme koji će dovesti do ukupnog rasterećenja gospodarstva i građana od 6,3 milijarde kuna.
 
Najavio je da će se iduće godine s rasterećenjima nastaviti, a što će poduzetnici osjetiti u svom poslovanju.
 
„Uz porezna i administrativna rasterećenja, želimo poticati izvrsnost i inovativnost hrvatskih poduzetnika u povoljnom poslovnom okruženju“, rekao je.
 
Predsjednik Vlade poručio je da se nastavlja s digitalizacijom javne uprave, pravosuđa, a istaknuo je i novi zakon o javnoj nabavi, koji će, kazao je, dovesti do transparentnijeg i bržeg postupanja.
 
Podsjetio je i na mjere za blokirane koje su smanjile njihov broj za više od 50 tisuća, kao i mirovinsku reformu, jednu od ključnih strukturnih reformi, koja ide u drugo saborsko čitanje, a koja bi, procjenjuje, trebala dovesti do održivosti mirovinskog sustava, povećanja mirovina i pravednijeg sustava.
 
Kada je riječ o investicijama, premijer Plenković istaknuo je da su one ove godine dosegnule rekordnu razinu od dvije milijarde eura, od čega ih je milijardu eura bilo u turizam.  
 
Kazao je da turizam ne smije biti jedina grana koja raste, zbog čega i pozdravlja da su nagrade pripale i tvrtkama iz ICT sektora, za koje kaže da je područje u kojem se moraju napraviti novi iskoraci i uhvatiti korak s tvrtkama i zemljama koje prednjače u globalnim trendovima.
 
Premijer je pritom istaknuo tvrtku Photomath, koju je i sam spomenuo na nedavnom velikom forumu u Šangaju koji je organizirao kineski predsjednik Xi Jinping.
 
U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti