Vlada: policajci neće smjeti biti u stranci

ZAGREB, 10. veljače 2011.(Hina) - Policijski službenici neće smjeti biti članovi političkih stranaka, neće se smjeti kandidirati na državnim i lokalnim izborima, kao ni politički djelovati u Ministarstvu unutarnjih poslova, predloženo je novim zakonom o policiji kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor.

"Radi profesionalizacije i daljnje depolitizacije policijske službe prijedlogom zakona uvodi se za policijske službenike zabrana članstva u političkim strankama, političkog djelovanja u ministarstvu i kandidiranje na državnim i lokanim izborima", kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Zakonom se tako predviđa da se policajce za koje se utvrdi da su članovi stranke premjesti na druge poslove unutar MUP-a za koje ispunjavaju uvjete.

Prema prijedlogu, policajcima se zabranjuje da u službenoj odori nazoče političkim skupovima, osim ako tamo nisu radi policijskog posla.

Također, policajci ne bi smjeli obavljati samostalnu gospodarsku ili profesionalnu djelatnost ili pružati usluge pravnim ili fizičkim osobama, osim iznimno, uz pismenu dozvolu i to izvan radnog vremena.

Isto tako, uz pisano odobrenje glavnog ravnatelja ili osobe koju on za to ovlasti, policajci će moći obavljati i sindikalnu djelatnost.

Propisuje se i organizacija policije kroz tri hijerarhijske razine - Ravnateljstvo policije, policijske uprave i policijske postaje.

Novina je klasifikacija radnih mjesta u tri kategorije - radna mjesta rukovodećih policijskih službenika (planiranje, organiziranje, vođenje i nadziranje) te viših i nižih policijskih službenika (neposredno obavljanje policijskih i s njima usko povezanih poslova).

Novim sustavom policijskih zvanja predlaže se, umjesto dosadašnjih deset, 12 policijskih zvanja - policajac, viši policajac, samostalni policajac, policijski narednik, viši policijski narednik, samostalni policijski narednik, policijski inspektor, viši policijski inspektor, samostalni policijski inspektor, glavni policijski inspektor, policijski savjetnik i glavni policijski savjetnik.

Predlaže se i novi način imenovanja i razrješenja rukovodećih policijskih službenika.

Tako bi se, objasnio je Karamarko, glavni ravnatelj birao putem javnog natječaja, a zamjenici glavnog ravnatelja, njegovi pomoćnici, načelnici policijskih uprava i postaja putem internog oglasa.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac pozdravio je predloženi zakon koji, kako je kazao, odiše napretkom i zagovara nove iskorake na planu jačanja društva u Hrvatskoj i to na krajnje osjetljivom planu koje neposredno regulira pitanje ljudskih prava.

U kontekstu depolitizacije policije, predložio je da se ili zakonom ili podzakonskim aktom regulira i pitanje minimalnih obilježja u službenim policijskim prostorijama koja označavaju da je riječ o državnoj instituciji, odnosno da se "ograniči mogućnost unošenja nepoželjne politizacije na mala vrata u policijske prostorije".

"Konkretno, treba dopustiti čovjeku da svoje osobne ljubavi, afinitete, ideale i idole ima na svom radnom stolu, ali ne i na zidu službene prostorije, a kad mu prestane mandat da to pokupi i ponese sa sobom na novu dužnost", kazao je Uzelac.

Vlada je danas Uredbom proglasila Regionalni park Mura - Drava te najavila objavu javnog poziva za imenovanje 12 članova Savjeta za nacionalne manjine, budući da sadašnjim članovima mandat istječe 27. ožujka.



Pisane vijesti